Terve.fi

6 yleisintä sukupuolitautia

6 yleisintä sukupuolitautia
Nämä ovat yleisimpiä tai huolestuttavimpia sukupuolitauteja. Katso lista sukupuolitaudeista.
Julkaistu: 25.6.2012

Kaikki tietävät, että ainoa idioottivarma keino välttyä sukupuolitaudeilta on pidättäytyä kokonaan seksistä. Toiseksi paras keino on asettua aloilleen ja elää onnellisesti ja uskollisesti tartuntavapaan puolison kanssa.

Tämä olisi tietysti ideaalitilanne, mutta kovin moni ihmisistä on seksuaalisesti kohtalaisen aktiivisia, ja useamman kuin yhden partnerin kanssa.

Kondomin käyttöä ei voi ikinä mainostaa tai suositella liikaa. Aiemmin todisteita kondomin toimivuudesta ei ole oikeastaan ollut. Washingtonin yliopiston tutkimuksesta käy ilmi, että naisilla, joiden seksipartnerit käyttivät yhdenmukaisesti kondomia, oli puolta pienempi riski saada syylävirus, HIV/AIDS-riski putosi huomattavat 90 prosenttia ja todisteita kondomien toimivuudesta löytyi myös muita sukupuolitauteja, kuten tippuria ja klamydiaa vastaan.

Kondomi ei suojaa sukupuolitaudeilta 100-prosenttisesti, mutta ne todenteolla alentavat riskiä saada sellainen.

Viimeisimmän tiedon mukaan seuraavat kuusi ovat yleisimpiä tai huolestuttavimpia sukupuolitauteja.

HIV/AIDS

Selvästi pelätyimmän sukupuolitaudin tartuntatapauksien maailmanlaajuiset määrät ovat pudonneet hitaasti mutta varmasti. Tartuntatapauksia on silti asiantuntijoiden mukaan liikaa, sillä HIV:n leviäminen on enimmäkseen estettävissä.

HIV/AIDS:n varhaisimmat oireet voivat olla flunssan kaltaiset oireet, selittämättön ihottuma, kurkkukipu ja epätavallinen väsymys. Moni ei edes tiedä kantavansa HIV/AIDS:ia sillä se voi olla myös alkuvaiheessa täysin oireeton.

HIV/AIDS aiheuttaa lopulta pitkäaikaisen, vuosia kestävän infektion, joka loppuvaiheessaan johtaa elimistön puolustusmekanismien heikkenemiseen ja murtumiseen sekä sen seurauksena kuolemaan johtaviin vaikeisiin infektioihin ja syöpiin. Hoidolla viruksen etenemistä voidaan hillitä ja sitä sairastavat voivatkin elää aktiivista elämää, mutta täysin parantavaa lääkettä siihen ei ole löydetty.

Tippuri

Tippuri on sukupuolitauti, joka on vähentynyt viime aikoina, mutta pysyttelee edelleen yleisimpien sukupuolitautien listoilla. Viime vuonna tippuritapauksia oli hieman alle 200.

Miehillä tippurin oireet ovat tihentyvä virtsaamisen tarve, polttava tunne virtsatessa sekä harmaa/kellertävä vuoto virtsaputkesta. Hoitamattomana tippuri voi johtaa lisäkiveksen tulehdukseen, mikä on varsin kivulias sairaus ja sen seurauksena voi olla hedelmättömyyttä. Tippuria voidaan hoitaa varsin hyvin antibiooteilla.

Klamydia

Klamydia on hyvin yleinen sukupuolitauti. Viime vuosina tapauksia on tullut esille lähes 14 000 eikä klamydiatartuntojen määrä ole tippurin tavoin laskussa.

Vaikka klamydia on miehillä usein oireeton, voi se aiheuttaa kiveksissä, eturauhasessa tai virtsaputkessa tulehduksen. Naisilla klamydia voi johtaa hedelmättömyyteen. Oireettomuuden takia monet kantavat klamydiaa tietämättöminä, joten suojaamatonta seksiä harrastavien tulisikin käydä säännöllisesti tarkastuksissa.

Klamydia voidaan hoitaa antibiooteilla. Suomessa klamydiaan kirjoitettu lääkehoito on potilaalle ilmainen.

Sukuelinherpes

Myös sukuelinherpes on yleinen sukupuolitauti Suomessa. Yli miljoona suomalaista sairastaa tietäen tai tietämättään sukuelinherpestä eli genitaaliherpestä. Genitaaliherpesvirusta voidaan nykyään hoitaa tehokkaasti, vaikka tuntohermosolmukkeista virusta ei nykylääkkeillä voida poistaa.

Visvasyylä

Visvasyylä on erittäin yleinen sairaus, jota tutkimusten mukaan noin 80 prosenttia ihmisistä on jossain elämänsä vaiheessa sairastanut. Visvasyylän tiedetään aiheuttavan naisilla kohdunkaulansyöpää ja tästä syystä asiantuntijat ovat huolissaan viruksen leviämisestä. Visvasyylän tiedetään myös lisäävän riskiä saada syöpä penikseen, anukseen ja peräsuoleen.

Myös visvasyylä voi olla varsin oireeton, joten monet kantavat sitä tietämättään. Onneksi jopa lähes 90 prosenttia viruksen kantajista paranee kahden vuoden kuluessa, hoiti syyliä tai ei. Tämä johtuu siitä, että elimistön oma immuunipuolustus onnistuu häätämään viruksen. Tosin visvasyylällä on taipumusta uusiutua.

Kuppa

Kuppa eli syfilis on Suomessakin matkailun myötä yleistynyt sairaus, joka ennen antibioottien keksimistä saattoi johtaa kuolemaan. Kuppa on yleistulehdus, joka etenee vaiheittain.

Ensimmäisessä vaiheessa eli primaarikupassa muutaman viikon kuluttua tartunnasta sukuelinten alueelle ilmestyy yksi tai useampi kivuton kova haavauma, joka paranee ajan myötä. Puolentoista – kahden kuukauden kuluttua tartunnasta alkaa niin sanottu sekundaarikuppa, jolloin bakteeri leviää koko elimistöön. Tällöin yleisoireita ovat lämpö, huonovointisuus ja pahoinvointi. Iho-oireina voi olla pieniläiskäinen ihottuma tai muutaman millin kokoiset kovat näpyt, joita esiintyy erityisesti kämmenten ja jalkapohjien alueilla.

Sekundaarivaihetta seuraa noin vuosi tartunnan jälkeen niin sanottu latenttikuppa, jonka aikana esiintyy läiskäistä ihottumaa ja edellä mainittuja kovia näppyjä. Kahden vuoden kuluessa oireet katoavat ja taudin tarttuvuus pienenee. Arvioiden mukaan 30-50%:lla hoitamattomista potilaista tauti etenee taudin viimeiseen vaiheeseen eli 4-40 vuoden kuluttua tartunnasta seuraavaan tertiäärikuppaan. Tällöin tavallisimpia oireita ovat ihon haavat sekä keskushermosto- ja verisuonioireet.

Kuppaa hoidetaan tehokkaasti penisilliinillä ja hoito kestää tavallisesti noin pari viikkoa, jonka aikana penisilliiniä pistetään lihakseen päivittäin.

Kupan seuraukset voivat hoitamattomana olla niin vakavat, että pienikin epäilys tulee tutkia hyvin tarkasti. Joskus kuppa ei aiheuta ollenkaan oireilua, mikä tietenkin vaikeuttaa hoitoon hakeutumista. Kupan yleistyminen on siinä mielessä huolestuttavaa, että hoitamattomana kuppa voi vahingoittaa aivoja, sydän- ja verisuonia sekä monia elimiä.

Aiheesta kertoo WebMd artikkelissa The 6 Most Common STDs in Men

Kommentoi »