Terve.fi

Lapsettomuus-tietopaketti

Lapsettomuus-tietopaketti
Lapsettomuus on yleinen ongelma. Noin joka kuudes nainen tulee raskaaksi heti ensimmäisellä yrittämällä. Hedelmättömyydesta kärsiikin joka kuudes. Lue lisää lapsettomuudesta.
Teksti
Julkaistu 6.2.2014

Noin joka kuudes nainen tulee raskaaksi heti ensimmäisellä yrittämällä. Kyseessä on siis melko yleinen ongelma. Hedelmättömyydesta kärsiikin joka kuudes pari jossakin elämän vaiheessa.

Kokosimme listan lapsettomuutta ja sen hoitoja koskevista artikkeleista.

Yleistä lapsettomuudesta

Tahaton hedelmättömyys kiusaa jopa joka kuudetta paria. Apua tähän ongelmaan tarjoavat lapsettomuushoidot. Ennen lapsettomuushoitoihin turvautumista suositellaan lapsen yrittämistä noin vuoden ajan.

Lapsettomuus

Lapsettomuus koskettaa 15 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista pareista. 80-90 prosenttia on hoidettavissa. Mistä lapsettomuus aiheutuu ja miten sitä voidaan tutkia

Onko lapsettomuus ehkäistävissä?

Syy lapsettomuuteen jää tuntemattomaksi noin 10 prosentilla pareista. Syy lapsettomuuteen löytyy kolmasosassa miehestä, kolmasosassa naisesta ja kolmasosassa molemmista.

Kun raskaus ei onnistu

Yleisin lapsettomuuden syy naisilla on munasarjan toimintahäiriö. Toinen tavallisin naisista johtuva syy on munanjohtimen vaurio ja kolmas on endometrioosi. Muut syyt naisilla ovat ikä, alipaino, ylipaino ja stressi.

Jääkö lastenhankinta liian myöhäiseksi?

Naisten hedelmällisin ikä on 25. ikävuoden paikkeilla ja miehillä hedelmällisyyden huippu on 25-30 -vuotiaana. Iän myötä hedelmällisyys heikkenee.

Lapsettomuusongelma

Lapsettomuus voi aiheutua miehillä kiveskohjuista, ympäristötekijöistä kuten raskasmetalleista, liuottimista, korkeata lämpötilasta, lääkkeistä, kovasta fyysisestä rasituksesta.

Lapsettomuutta voidaan hoitaa

Lapsettomuuden tehokkain hoitomuoto on koeputkihedelmöitys, jota voidaan käyttää lähes kaikista syistä johtuvissa lapsettomuuksissa.

Biologinen kello tikittää myös miehillä

Biologinen kello raksuttaa myös miehillä, kun ikää on lähelle neljäkymmentä vuotta, näin kertovat tutkijat.

Hedelmöittämisen uskotaan vaikeutuvan todennäköisesti sperman DNA:n vaurioiden takia.

Tupakan vaikutukset seksielämään ja hedelmällisyyteen

Tupakointi vaikuttaa miehen erektioon heikentävästi. Tupakan sisältämä nikotiini vaikuttaa autonomiseen hermostoon joka aiheuttaa veren virtauksen vähenemisen siittimen paisuvaiskudoksessa.

Hedelmättömyyden ja sen hoidon psyykkiset vaikutukset

Lapsettomuuden kokevilla ihmisillä tyypillisiä reaktioita ovat mm. shokki, suru, masentuneisuus, viha, turhautuminen ja itsetunnon sekä itseluottamuksen että oman kohtalon hallinnnan menettämisen tunne.

Lapsettomuustutkimukset ja -hoidot

Jotta hoito saadaan onnistumaan on lapsettomuuden syyt oltava perusteellisesti selvityttynä. Voiko jotakin tehdä ennen lääkärille apua? Millaisia hoitokeinoja lapsettomuuteen on olemassa?

Koeputkihedelmöityshoito – IVF

Tehokkain hoito lapsettomuuteen on koeputkihedelmöityshoito, joita on tehty Suomessa jo 20 vuoden ajan.

Kommentoi »