Noin joka kuudes nainen tulee raskaaksi heti ensimmäisellä yrittämällä. Kyseessä on siis melko yleinen ongelma. Hedelmättömyydesta kärsiikin joka kuudes pari jossakin elämän vaiheessa.
Kokosimme listan lapsettomuutta ja sen hoitoja koskevista artikkeleista.
Yleistä lapsettomuudesta
Tahaton hedelmättömyys kiusaa jopa joka kuudetta paria. Apua tähän ongelmaan tarjoavat lapsettomuushoidot. Ennen lapsettomuushoitoihin turvautumista suositellaan lapsen yrittämistä noin vuoden ajan.
Siirry artikkeliin lapsettomuuden syistä ja hoidosta
Lapsettomuus
Lapsettomuus koskettaa 15 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista pareista. 80-90 prosenttia on hoidettavissa. Mistä lapsettomuus aiheutuu ja miten sitä voidaan tutkia
Lapsettomuuden aiheuttaja, diagnostiikka, hoito ja periytyvyys
Onko lapsettomuus ehkäistävissä?
Syy lapsettomuuteen jää tuntemattomaksi noin 10 prosentilla pareista. Syy lapsettomuuteen löytyy kolmasosassa miehestä, kolmasosassa naisesta ja kolmasosassa molemmista.
Lue lisää keinoista miten lapsettomuus on mahdollisesti ehkäistävissä
Kun raskaus ei onnistu
Yleisin lapsettomuuden syy naisilla on munasarjan toimintahäiriö. Toinen tavallisin naisista johtuva syy on munanjohtimen vaurio ja kolmas on endometrioosi. Muut syyt naisilla ovat ikä, alipaino, ylipaino ja stressi.
Yleisimpiä syitä lapsettomuuteen
Jääkö lastenhankinta liian myöhäiseksi?
Naisten hedelmällisin ikä on 25. ikävuoden paikkeilla ja miehillä hedelmällisyyden huippu on 25-30 -vuotiaana. Iän myötä hedelmällisyys heikkenee.
Lue lisää: Missä iässä lapsia on mahdollista saada?
Lapsettomuusongelma
Lapsettomuus voi aiheutua miehillä kiveskohjuista, ympäristötekijöistä kuten raskasmetalleista, liuottimista, korkeata lämpötilasta, lääkkeistä, kovasta fyysisestä rasituksesta.
Lue lisää miesten lapsettomuusongelmista
Lapsettomuutta voidaan hoitaa
Lapsettomuuden tehokkain hoitomuoto on koeputkihedelmöitys, jota voidaan käyttää lähes kaikista syistä johtuvissa lapsettomuuksissa.
Hoitovaihtoehdot lapsettomuuden hoidossa
Biologinen kello tikittää myös miehillä
Biologinen kello raksuttaa myös miehillä, kun ikää on lähelle neljäkymmentä vuotta, näin kertovat tutkijat.
Hedelmöittämisen uskotaan vaikeutuvan todennäköisesti sperman DNA:n vaurioiden takia.
Lue lisää: Ikä vaikuttaa myös miesten hedelmällisyyteen
Tupakan vaikutukset seksielämään ja hedelmällisyyteen
Tupakointi vaikuttaa miehen erektioon heikentävästi. Tupakan sisältämä nikotiini vaikuttaa autonomiseen hermostoon joka aiheuttaa veren virtauksen vähenemisen siittimen paisuvaiskudoksessa.
Tupakointi heikentää hedelmällisyyttä
Hedelmättömyyden ja sen hoidon psyykkiset vaikutukset
Lapsettomuuden kokevilla ihmisillä tyypillisiä reaktioita ovat mm. shokki, suru, masentuneisuus, viha, turhautuminen ja itsetunnon sekä itseluottamuksen että oman kohtalon hallinnnan menettämisen tunne.
Tahaton lapsettomuus on tiukka paikka
Lapsettomuustutkimukset ja -hoidot
Jotta hoito saadaan onnistumaan on lapsettomuuden syyt oltava perusteellisesti selvityttynä. Voiko jotakin tehdä ennen lääkärille apua? Millaisia hoitokeinoja lapsettomuuteen on olemassa?
Koeputkihedelmöityshoito – IVF
Tehokkain hoito lapsettomuuteen on koeputkihedelmöityshoito, joita on tehty Suomessa jo 20 vuoden ajan.