Hyvinvointi

Anaaliseksi

Anaaliseksi on syytä aloittaa aina hitaasti peräaukkoa rentouttaen ja käyttäen riittävästi liukuvoidetta. Lue lisää anaaliseksistä.

Teksti Toimitus
4.12.2006 Terve.fi

Peräaukko ja sen lähiseutu ovat hyvin herkkätuntoista aluetta, jonka koskettelu saa aikaan helposti seksuaalisen kiihottumisen. Anaaliyhdynnöillä on heteroseksuaalisissa suhteissa aiemmin pyritty turvaamaan naisen neitsyys tai ehkäisemään raskautta. Tällaisissa tilanteissa siemenneste voi kuitenkin valua peräaukosta ja päästä emättimeen, joten raskauden ehkäisynä se ei ole luotettava.

Peräaukon kanava on noin kolme senttiä pitkä limakalvoputki. Sen ulommassa osassa on tahdonalainen rengaslihas, jonka supistusta voi tietoisesti lisätä vai höllentää. Sisemmän osan ympäröi tahdosta riippumattoman hermoston alainen rengaslihas, jonka aukeamista säätelee paljolti tunteet. Pelko, jännitys ja ahdistus saavat tämän lihaksen supistumaan voimakkaasti. Kuitenkin pitkäaikainen rengaslihaksen sopiva venytys saa sen lopulta venymään ja peräaukon kanava aukeaa. Ulostaessa rengaslihas aukeaa suolen sisältä tulevan paineen vaikutuksesta itsestään. Peräaukon seudussa on paljon hermopäätteitä ja ne ovat paljolti yhteydessä niin naisen kuin miehenkin sukupuolielinten hermoalueille. Peräsuoli avautuu peräaukon kanavan jälkeen sisäpuolelta ja suuntautuu kohti napaa. Sen limakalvo on ohutta eikä siinä ole kipu- tai tuntoaisteja. Tosin emättimen seinämä on välittömästi peräsuolessa kiinni, samoin peräsuolen kautta voi koskettaa miehen eturauhasta ja välilihaa. Tällä alueella on niin miehellä kuin naisellakin seksuaalisesti herkkä alue ns. G-piste. Peräsuoli tekee sitten mutkan taaksepäin kohti selkärankaa.

Tutustuminen omaan peräaukkoon

Anaaliseksi olisi hyvä aloittaa aina omaehtoisesta peräukon seudun ja vähitellen sen sisäpuoliseen alueeseen tutustumisesta. Ennen sisäpuolelle siirtymistä peräsuoli on syytä tyhjentää. Vesiperäruiske tai apteekista saatavat pikaperäruiskeet voivat varmistaa tyhjennyksen. Niitä ei kuitenkaan kannata käyttää kovin usein, koska ne voivat ärsyttää peräsuolen limakalvoa. Peräsuoleen voi jäädä ulostetta vaikka sen tyhjentäisi kuinka perusteellisesti.

Sormia apuvälineenä käyttäessään tulisi huolehtia, että kynnet ovat riittävän lyhyet. Kädet voi suojata ohuilla suojakäsineillä. Liukastevoide on välttämätön sillä peräaukossa ei ole luonnollisia eritteitä. Hyvin voidelluilla sormilla voi hieroa ja painella peräaukon reunoja ja muutamassa minuutissa lihakset rentoutuvat, jolloin sormen voi työntää peräaukon kanavaan. Rengaslihasten painelu ja venyttäminen peräaukon sisäpuolelta ympäriinsä voi tuntua miellyttävältä ja kiihottavalta. Miehellä peräaukon etupuolella on tunnettavissa eturauhasen tiiviimmän tuntuinen pehmeä kudos ja naisella taas emättimen etuseinä, joka myötää painaessa.

Peräaukkoa voi laajentaa vähitellen joko työntämällä sinne toisen sormen tai käyttämällä erityisiä anaalitappeja. Ne on muotoiltu siten, että ne laajenevat ulospäin ja niissä on kaulus, joka estää niiden luiskahtamisen peräsuolen sisään. On varottava työntämästä peräaukkoon sellaisia esineitä, jotka voivat solahtaa sinne liukkaista sormista kokonaan sisään tai rikkoutua käsittelyssä. Liian nopea peräaukon avaaminen tuottaa kipua samoin kuin riittävän liukasteen puuttuminenkin.

Anaaliseksi kumppanin kanssa

Kumppanin kanssa tapahtuvan anaaliseksin perussääntö on, että anaaliaukossa ollutta sormea tai seksilelua ei heteroseksuaalisessa yhdynnässä koskaan saa käyttää emättimessä ilman kunnon puhdistusta. Jos peräsuolta käsitellessä kumppani on käyttänyt suojakäsineitä, on ne sen jälkeen poistettava käytöstä, mikäli sormet siirtyvät emättimeen. Tämä siksi, että peräaukossa on aina suolistobakteereja, joita ei pidä siirtää minnekään muualle.

Anaaliseksi aloitetaan aina kiireettömästi. Kun kumppanin peräaukko on rentoutettu ja kunnolla liukastettu ja sormi sisällä, voi peräukkoa tietoisesti supistaa sormen ympärille. Peniksellä tai apuvälineellä peräaukkoon tunkeutuminen on tehtävä hitaasti ja varovasti ja kuunneltava kumppanin viestejä tarkkaan. Jos tuntuu kipua, on pysähdyttävä ja odotettava tai vetäydyttävä takaisin. Kovin syvälle peräsuoleen ei kannata tunkeutua, koska paras puristus on vain n. 3 sentin matkalla ja sen jälkeen suoli on väljä ja ontto. Myös suuseksin voi halutessaan yhdistää anaaliseksiin.

Lue lisäksi:

Suuseksi ja suojautuminen

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi