Vyöruusun (Herpes zoster) aiheuttaa vesirokkovirus, joka on vesirokon jälkeen jäänyt elämään hermojuuriin selkäytimen lähelle. Sieltä virus voi vuosikymmenien hiljaiselon jälkeen aktivoitua ja kulkeutua hermoja pitkin sille ihoalueelle, josta hermo huolehtii.
Tästä anatomisesta seikasta johtuen vyöruusu esiintyy vain toisella puolella kehoa ja voi keskikeholle tullessaan tehdä vyömäisen ihottumamuutoksen, josta suomenkielinen nimi on saanut nimensä. Vyöruusu on syytä erottaa ruusu-taudista (erysipelas), joka on ihon ja ihonalaiskudoksen bakteeritulehdus.
Vyöruusun oireet
Hermojuuren alueella on todettavissa taudin alkuvaiheessa kutinaa, kosketusarkuutta ja kirvelyä tai vihlontaa. Alkuvaihe voi kestää päiviä ennen ihottumavaihetta. Ihottuma on kivulias, johon syynä ovat rakkulat, joita esiintyy yleisesti. Ihottuma rajoittuu vartalon keskiviivaan ja esiintyy tavallisimmin vartalossa ja kasvoissa (ks. kuvia).
Ihottuma rajoittuu itsestään ajan kuluessa, mutta joillekin ihmisille voi jäädä jälkihermosärkyä. Lähes kaikilla on jonkinasteista särkyä ja ihotunnon muutoksia ihottuman kadottua, mutta etenkin vanhuksilla voi vyöruusun jälkeen jäädä jopa vuosia kestävää invalidisoivaa kipua. Jälkihermokipu on yleensä luonteeltaan tuikkivaa. Ihotunto voi herkistyä ja vaatteetkin voi tuntoa ihoa vasten kivuliaalta. Ihottuma voi myös tulehtua, joka yleensä johtuu rakkuloiden rikkiraapimisesta seuranneesta bakteeri-infektiosta.
Vyöruusun itsehoito
Lievän vyöruusun voi hoitaa kotona. Särkyyn voi ottaa mitä tahansa potilaalle sopivaa, reseptittä saatavaa särkylääkettä. Ihoa hoidetaan pesuilla ja kylvyillä sekä antiseptisellä voiteella.
Vyöruusurakkuloissa on eläviä viruksia. Ne voivat tarttua henkilöön, joka ei ole sairastanut vesirokkoa. Vyöruusurakkuloiden peittäminen hydrokolloidisiteellä (apteekista) estää virusten leviämisen ympäristöön tehokkaammin kuin peittäminen harsositeellä tai laastarilla.
Milloin lääkäriin?
Vyöruusun ilmeneminen otsalla tai nenän ja silmän seudussa, kova särky, laaja rakkulakylvö, huono yleiskunto, immuunivajaustila ja yli 60-vuoden ikä ovat syitä hakeutua lääkäriin vuorokauden sisällä päiväaikaan. Viruslääkehoito (asikloviiri, valasikloviiri tai famsikloviiri) vähentää iho- ja silmäoireita ja kipua. Hoidosta on apua, jos se aloitetaan kolmen vuorokauden sisällä oireiden alkamisesta. Vyöruusun aiheuttamaan voimakkaaseen hermosärkyyn käytetään tarpeen tullen mm. pregabaliinia, gabapentiiniä, tramadolia tai oksikodonia.
Vyöruusun ehkäisy
Lapsuudessa vesirokkorokotteen saaneilla esiintyy vähemmän vyöruusua kuin vesirokon sairastaneilla. 60-vuotta täyttäneillä vyöruusun puhkeamista voi ehkäistä rokotteella (Zostavax). Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. Myös muita uusia rokotteita on kehitteillä, muttei vielä markkinoilla.
Lähde:
Vyöruusu (herpes zoster), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2018.
ICD-10:
B02 Vyöruusu