Terve.fi

Outo sukupuolitauti

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu 2.1.2006

Kysymys:

Olen 47-vuotias nainen ja seurustellut nykyisen miesystäväni kanssa 6 vuotta. Uskon, että hän on ollut uskollinen minulle. Itse olen ollut uskollinen. Kevätkesällä minulla kuitenkin todettiin trikomonastulehdus. Mistä olen sen voinut saada? Olen lukenut, että sen voisi saada yleisistä saunoista tai uimahalleista.

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaikka trikomonas on Suomessa nykyään harvinainen, on se maailman yleisin sukupuolitauti. Vielä parikymmentä vuotta sitten sen yleisyys oli Suomessakin 100-kertainen nykytilanteeseen verrattuna.

Trikomonas on alkueläin ja yleensä sukupuolitauti. Ilmeisesti se voi myös tarttua uimahalleista tai yleisistä saunoista. Naisella se aiheuttaa runsasta, haisevaa vuotoa sekä virtsaamisvaivoja. Usein esiintyy myös kipua tai kirvelyä limakalvoilla. Myös oireettomuus on naisilla joskus mahdollista lisäten leviämisvaaraa. Miehillä tauti on yleensä oireeton.

Trikomonas on niin suuri, että se näkyy eritteestä suoraan mikroskoopilla, mutta se voidaan havaita myös samalla tavalla Papa-näytteestä. Eritteen viljelykin voi antaa diagnoosin. Metronidatsoli on tavallisin hoito. On tärkeää hoitaa molemmat osapuolet, sillä oireeton mies voi tartuttaa naisensa uudelleen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.