Terve.fi

Kondomi

Kondomi
Kondomi ja ehkäisy. Miten kondomia käytetään? Kondomi on parhaillaan oikein käytettynä luotettava ehkäisyväline. Lue lisää.
Teksti

Julkaistu 7.11.2005

Kondomi on ohut kuminen suojus, joka vedetään jäykistyneen siittimen päälle. Siemensyöksyn jälkeen siemenneste jää kondomin kärjessä olevaan “pussiin”, eikä siittiöitä pääse emättimeen.

Ehkäisyteho

Kondomi on oikein käytettynä luotettava ehkäisyväline. Ehkäisyteho on 97 – 98 % (eli 2-3 naista sadasta tulee vuoden käytön aikana raskaaksi), mutta käyttövirheet huomioiden teho alenee 85 – 95 %:iin (5 – 15 naista sadasta tulee vuoden käytön aikana raskaaksi). Kondomi voi yhdynnän aikana myös rikkoutua. Kondomin ehkäisyvarmuus paranee, jos nainen käyttää samanaikaisesti emättimeen laitettavaa siittiöitä tuhoavaa ainetta.

Saatavana on erikokoisia, muotoisia, -paksuisia ja -värisiä kondomeja sileinä tai pintakuvioituina sekä makuaineilla käsiteltynä tai ilman. Yleensä kondomi on käsitelty liukastinaineella, mikä helpottaa kondomin paikoilleen asettamista sekä siittimen viemistä emättimeen. Joissakin on valmiina myös siittiöitä tuhoavaa ainetta eli spermisidiä, joka parantaa ehkäisytehoa. Jatkuva laaduntarkkailu pitää huolen siitä, että Suomessa myydään ainoastaan hyvälaatuisia kondomeja.

Suomessa on myynnissä kumista (lateksista) valmistettuja kondomeja sekä lateksiallergikoille sopivia polyuretaanikondomeja. Viimeksi mainittujen hinta on kumikondomeja korkeampi.

Kondomin käyttö

Jokainen kondomi on yksittäispakattu käyttövalmiiksi.

Ennen kondomin pukemista varmistetaan sen avautumissuunta. Kondomin päähän jäävä siemennesteelle tarkoitettu pussi puristetaan varovasti tyhjäksi ilmasta ja kondomi rullataan jäykistyneen siittimen päälle aivan siittimen tyveen saakka. Kondomia puettaessa on varottava rikkomasta sitä kynsillä tai koruilla.

Kondomia tulee käyttää koko yhdynnän ajan, koska jo aivan ensimmäisissä siittimen päähän tulevissa “liukastustipoissa” voi olla siittiöitä.

Kondomia käytettäessä siitin tulee vetää kondomeineen emättimestä heti siemensyöksyn jälkeen ennen siittimen veltostumista. Ulos vedettäessä kondomin tyvestä täytyy pitää kiinni, ettei ehkäisin liu’u pois päältä ja ettei siemenneste pääse valumaan emättimeen.

Käytetty kondomi hävitetään kuivajätteiden mukana. Kondomia ei saa heittää WC-pönttöön, koska se aiheuttaa putkistossa tukkeumia. Ennen hävittämistä kondomi kannattaa laittaa solmuun siten, ettei siemenneste valu kondomin sisältä.

Kondomin käyttöä kannattaa harjoitella ennen todellista tarvetta, jotta kondomin pukeminen sujuisi mahdollisimman häiriöittä ja sitä rikkomatta. Pojat voivat harjoitella kondomin pukemista esimerkiksi itsetyydytyksessä, eikä tytöillekään olisi pahitteeksi avata pakkausta ja tutustua kondomiin kaikessa rauhassa ennen yhdyntätilannetta.

Kondomin rikkoutuessa tai mikäli kondomi on liukunut pois päältä yhdynnän aikana tai siitintä ulos vedettäessä, on syytä turvautua jälkiehkäisyyn (ks. jälkiehkäisy).

Kondomeja on helppo hankkia ja niiden käyttö on omassa kontrollissa.

Mahdollisia haittoja

Lateksiallergiaa lukuun ottamatta kondomeilla ei ole muita varsinaisia lääketieteellisiä sivuvaikutuksia. Joidenkin mielestä yhdyntä on tyydyttävämpää ilman kondomia, “paljaalla”. Jotkut kokevat erektionsa kärsivän kondomista, toisaalta kondominkäyttö voi viivästyttää jonkin verran ennenaikaista siemensyöksyä.

Kondomien hankinta ja säilytys

Kondomeja saa ostaa yksitellen sekä viiden tai useamman kappaleen pakkauksissa kioskeista, valintamyymälöistä, huoltoasemilta, automaateista, postimyyntiliikkeistä, kemikaalikaupoista ja apteekeista. Hinta vaihtelee pakkauskoosta, mallista ja merkistä riippuen noin muutamasta kymmenestä sentistä yhteen euroon.

Oikea säilytys on kondomin luotettavuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää. Kondomit haurastuvat pakkasessa ja suorassa auringonvalossa. Niinpä niitä ei pitäisi ostaa myöskään kioskien ikkunoilta, missä ne ovat suorassa auringonpaahteessa. Pakkauksiin merkitty viimeinen käyttöpäivä pitää myös huomioida. Kondomipakkaus saattaa kulua tai murtua, jos sitä säilytetään pitkiä aikoja esim. taskussa tai lompakossa, jolloin kumi saattaa vahingoittua. Pakkauksen kunto kannattaa tarkistaa ennen käyttöä.

Kondomi on ainoa suoja sukupuolitauteja ja HI-virusta vastaan

Vaikka kondomikaan ei ole sataprosenttinen, se on ainoa ja paras suoja sukupuolitauteja vastaan ja siksi sitä tulisikin käyttää aina tilapäisissä ja uusissa suhteissa, vaikka käytössä olisi jokin muukin ehkäisykeino. Yksikin yhdyntä ilman kondomia tai kondomin rikkoutuminen tai liukuminen pois päältä kesken yhdynnän riittää aiheuttamaan sukupuolitautitartunnan tai jopa HI-virustartunnan. Monet sukupuolitaudit esiintyvät oireettomina ja ne voivat aiheuttaa mm. lapsettomuutta.

Kondomi suuseksissä

Osa sukupuolitaudeista tarttuu myös suun limakalvojen välityksellä. HI-virus voi siirtyä toiselle suun pienten haavaumien kautta siemennesteestä tai emättimen eritteistä, mutta myös suusta sukupuolielinten pieniin haavaumiin ja edelleen vereen. Tippuri ja myös klamydia voi aiheuttaa angiinan tapaisen nielutulehduksen ja herpes viihtyy yhtä hyvin suupielessä kuin sukupuolielimissäkin, alkuperäisestä sijainnista riippumatta. Herpesrakkulat voivat sijaita siten, että kondomi ei välttämättä estä tartuntaa. Siispä rakkuloiden esiintymisen ajan kannattaa välttää niin suuseksiä kuin yhdyntääkin.

Kondomi ja seksin tunnelma

Monet pelkäävät kondomin käytön vievän sukupuoliaktista spontaanisuuden ja romantiikan. Kondomin pukemisesta voi kuitenkin tehdä myös kiihottavan leikin ja joidenkin mielestä etenkin värilliset, maku- ja juomukondomit jopa lisäävät yhdynnän nautittavuutta. Makukondomit kannattaa muistaa myös suuseksissä, pelkkä lateksi kun ei juuri makuhermoja hivele. Varsinaisilla hupikondomeilla voi hauskuttaa partneria, mutta jouluvaloja välkkyvät tai mikkihiiren pään muotoiset ehkäisimet eivät ole tarkoitettu varsinaiseen yhdyntään.

5 kommenttia