Terve.fi

Onko minulla herpes?

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu 5.5.2017

Kysymys:

Kärsin alapään punoituksesta, kutinasta ja silloin tällöin ilmestyvästä alle vuorokauden kestävästä pienestä haavaumasta. Niiden vuoksi minulta testattiin kolme vuotta sitten herpesvirusvasta-aineet. Sain lääkäriltä vastauksen, ettei merkkejä genitaaliherpeksestä ole. 

Nyt uusin vasta-ainetestin. Lausunnon mukaan tietyt vasta-aineet olivat koholla. Minua askarruttaa, miksi sain sellaisen tuloksen. Testien välissä en ole voinut saada tartuntaa seksissä. Eikä kyse voi olla siitäkään, että ensimmäisessä testissä tartunta olisi ollut niin tuore, ettei se olisi vielä näkynyt. 

Ovatko herpesviruksen vasta-ainetestit luotettavia? Miten minun kannattaa toimia, jos oireet jatkuvat?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ulkosynnyttimien kutinaa, kirvelyä ja haavaumia voivat aiheuttaa bakteeri- ja virustulehdusten ohella myös muut ihosairaudet, kuten limakalvojen valko- tai punajäkälä. Kuvailemasi oireet sopivat moniin eri aiheuttajiin. Ne eivät välttämättä liity sinulla todettuihin positiivisiin herpesviruksen vasta-aineisiin. 

Arviolta joka viides suomalainen on saanut suku­elin­herpestartunnan, mutta vain pieni osa tartunnan ­saaneista oireilee. Niinpä positiivisia vasta-ainetestin ­tuloksia saavat monet oireettomatkin ihmiset. Sukuelinherpes on yleisimmin Herpes Simplex 2:n (HSV-2) aiheuttama krooninen, seksiteitse tai suuseksin välityksellä leviävä infektio. Nykyään kuitenkin yli 20 prosenttia tartunnoista on Herpes Simplex 1:n (HSV-1) aiheuttamia. Tartunnan jälkeen virus jää aina piilevänä elimistöön.

Oireiden uusimistaipumus on ­yksilöllinen. Iholla ja limakalvolla esiintyvässä, ensimmäisessä ­tulehduksessa vasta-aineet kehittyvät usein hitaasti viikoissa. Liian nopeasti tartunnan jälkeen otettu näyte voi vielä antaavirheellisen tuloksen.

Jos haluat selvittää, onko sukuelimissäsi esiintyvä ­haava todella herpeksen aiheuttama, voi haavasta sen akuutissa vaiheessa ottaa viruksen antigeeniosoitus-näytteen. Tulos ei välttämättä vaikuta ­hoitoosi. Uusiutuvassa ­tulehduksessa ­käytettävä lääkitys voi ajoissa aloitettuna ­lyhentää oireilua muutamalla päivällä. Jos haavauma ­katoaa alle vuorokaudessa, lääkitykselle ei liene tarvetta.

Gynekologin tekemä tarkastus voisi olla tarpeen, jotta voidaan sulkea pois muiden ihotautien mahdollisuus.

Lue myös:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.