Terveys

Tunnista sukupuolitaudit

Sukupuolitaudin voi saada tutultakin kumppanilta. Muista aina suojautua!

Teksti Pihla Hakala
Kuvat Thinkstock
29.11.2010

Moni muistaa raskauden ehkäisyn, mutta sukupuolitaudeilta suojautuminen saattaa unohtua aikuisiltakin, varsinkin humalassa ja puolituttujen sekä entisten kumppanien kanssa.

Klamydiatartuntoja todetaan myös aikuisilla, vaikka se on perinteisesti ollut nuorten tauti. Kuppaa ja tippuria puolestaan löydetään yhteensä noin 400 tapausta vuodessa koko maassa, sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back HYKS:n Iho- ja allergiasairaalan sukupuolitautien poliklinikalta kertoo.

Uusien sukupuolitartuntojen määrä on pysynyt Suomessa tasaisena muutaman viimeisen vuoden ajan. Klamydiaa todetaan edelleen runsaasti kuten ennenkin, eikä kyseessä ole pelkästään nuorten aikuisten päänvaiva.

Viime vuonna klamydiatartuntoja todettiin yhteensä reilut 13 300. Heistä reilut 4 600 oli yli 24-vuotiaita aikuisia.

Moni haluaa unohtaa sukupuolitaudin

Sairastuneiden todellinen lukumäärä jää tosin pimentoon, sillä testeihin menoa vältellään ja pelätään. Moni unohtaa, että kyseessä on oman turvallisuudentunteen lisäksi kumppanin terveys.

– On surullista, että niin monet elävät sukupuolitautien suhteen niin sanotulla pää pensaassa -asenteella. Eli ei haluta ajatella mahdollista tartuntaa, eikä kumppanin kanssa uskalleta puhua asiasta, sanoo erikoislääkäri Hiltunen-Back.

Humalassa kondomi unohtuu 

Humalassa kondomi usein unohtuu, varsinkin jos kumppani on ennestään tuttu. Raskaudenehkäisy vielä voidaan muistaa, mutta tautien mahdollisuus saatetaan unohtaa esimerkiksi suuseksin yhteydessä. Esimerkiksi huuliherpes voi tarttua myös sukuelimiin.

– Tuttujen, puolituttujen tai entisten kumppanien kanssa ei aina tule mieleen tartunnan mahdollisuus, Turun yliopistollisen keskussairaalan sukupuolitautipoliklinikan erikoislääkäri Niina Hieta sanoo.

Sukupuolitauteja eivät kiinnosta status, ulkonäkö tai lompakon paksuus. Kenellä tahansa, myös tutulla, voi olla sukupuolitauti, mahdollisesti tietämättäänkin.

– Se, että kumppani on hyvännäköinen, miellyttävä ja hyvässä ammatissa, ei mitenkään tarkoita, etteikö hänellä voisi olla sukupuolitautia, Hieta muistuttaa.

Useimmat taudit ovat oireettomia ja löytyvät vain testaamalla. Esimerkiksi herpes voidaan parhaiten todeta, jos lääkärikäynnin yhteydessä nähdään herpesrakkuloita. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, jolla voidaan välttää sukupuolitautien leviäminen.

Seksitautina kondylooma

Kauppatieteiden opiskelija Mari, 25, ihmetteli keväällä alapäähänsä ilmaantunutta pattia.

– Luulin patin tulleen sheivauksesta ja yritin rasvata sitä. Pian yhdestä patista tuli kaksi ja silloin soitin gynekologille, Mari kertoo.

Lääkärikäynti paljasti karun totuuden; Marille oli puhjennut kondylooma. Kondylooman aiheuttaa tietyt papilloomavirustyypit. Ohimenevän papilloomavirustartunnan saa noin 80 prosenttia nuorista naisista, mutta monella se on piilevänä.

– Gyneltä marssin suoraan apteekkiin resepti kourassa. Patteihin piti sivellä kolme kertaa päivässä lähes 100-prosenttista alkoholiliuosta, ja se oli yhtä tuskaa.

Papilloomavirus on voinut tarttua Mariin vuosia sitten ennen nykyisen kumppanin tapaamista, ja kumppani on voinut saada viruksen Marilta.

Sukupuolitautitestejä otetaan sukupuolitautien klinikoilla sekä terveyskeskuksissa. Ne ovat ilmaisia. 

Yleisimmät sukupuolitaudit

Klamydia

Itämisaika: noin 1-3 viikkoa. Chlamydia trachomatis on yleisin seksitauteja aiheuttava bakteeri. Usein klamydia on kuitenkin täysin oireeton. Yksi sen ilmenemismuodoista on kohdunkaulan tulehdus eli servisiitti. Naisilla oireina esiintyy poikkeavaa valkovuotoa, ylimääräistä veristä tiputteluvuotoa ja virtsakirvelyä. Miehillä puolestaan virtsaputken tulehdusta ja lisäkiveksen tulehdusta. Klamydia on hoidettavissa antibiootilla. Se voi hoitamattomana johtaa hedelmättömyyteen.

Kondylooma

Itämisaika: vaihtelee kuukausista vuosiin. Papilloomaviruksia tunnetaan yli 100 erilaista, joista ainakin 30 voi tehdä sukuelinten limakalvoille sekä peräaukkoon ja siittimeen kondyloomia. Arviolta 30-50 prosenttia aikuisista kantaa jossain vaiheessa papilloomavirusta.

Miehillä suurin osa kondyloomista näkyy vaaleanpunaisina syylinä siittimen varressa, terskassa, kivespussissa tai peräaukon seudulla. Ne voivat sijaita myös virtsaputkessa. Naisilla tämä sukupuolitauti voi aiheuttaa vastaavia muutoksia voi olla emättimessä, häpyhuulissa tai peräaukon seudulla. Kondylooman hoitoon käytetään muun muassa podofyllotoksiiniliuosta- tai voidetta, imikimodivoidetta, jäädytystä tai laserkäsittelyä.

Kuppa

Itämisaika: tavallisesti 3-4 viikkoa, mutta se voi venyä jopa muutamaksi kuukaudeksi. Kuppa-bakteeri tarttuu limakalvolta toiselle, mutta ei pysty tunkeutumaan terveen ihon läpi. Pääasiassa kuppa tarttuu suojaamattomassa seksissä, mutta se voi tarttua myös suuseksissä tai suudellessa.Tartuntakohtaan ilmestyy aluksi kovareunainen yleensä pyöreä aristamaton haava. Tavallisimpia tartuntakohtia ovat siitin, häpyhuulet, emätin tai peräaukon seutu.

Yhdelle kolmasosalle haavaa ei kehity, vaan tauti siirtyy suoraan toiseen vaiheeseen. Parin kuukauden kuluttua tartunnasta voi esiintyä toisen vaiheen oireita, joita ovat esimerkiksi pieni lämmönnousu, pahoinvointi ja ihottuma eri puolilla kehoa. Ihottuma kestää muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen. Osa hoitamattomista potilaista saa myöhäiskupan oireita vasta vuosien kuluttua. Tällöin muutoksia on eri puolilla elimistöä, muun muassa aivoissa, nivelissä tai hermostossa. Kuppaa hoidetaan penisilliinillä tai muilla antibiooteilla.

Tippuri

Itämisaika: naisilla 2-3 viikkoa ja miehillä 2-5 vuorokautta. Tippuria aiheuttava gonokokki-bakteeria on Suomessa nykyään melko harvinainen, mutta sitä tuodaan meille ulkomailta. Naisilla se saattaa aiheuttaa vain vähäistä alavatsakipua ja valkovuotoa, mutta voi olla myös täysin oireeton. Miehillä tippuri aiheuttaa yleensä kirvelyä virtsatessa ja mahdollisesti sen jälkeenkin. Virtsaputkesta voi myös valua kellertävää vuotoa. Tippuri voi levitä sormien välityksellä myös silmiin. Tippuri hoidetaan antibiooteilla.

Genitaaliherpes

Itämisaika: muutamasta vuorokaudesta muutamaan viikkoon. Sukuelinherpeksen aiheuttaa yleensä Herpes simplex -virus, tyyppi 2 (HSV-2) ja huuliherpeksen HSV-1. Genitaaliherpeksen yleisyyttä ei tarkkaan tiedetä, mutta HSV-2:n kantajia arvioidaan olevan noin 20 prosenttia aikuisväestöstä. HSV-1:tä on yli 90 prosentilla väestöstä. Suuseksin yhteydessä myös huuliherpes voi tarttua kumppanin sukuelimiin! Muutaman päivän-viikon kuluttua tartunnasta tartuntakohtaan nousee kirkkaita ja kipeitä rakkuloita. Ne rikkoutuvat ja rupeutuvat, ja jäljet parantuvat viimeistään kuukauden kuluessa.

Herpesvirus jää hermoganglioon, josta se aktivoituu sattumanvaraisesti ja siirtyy hermoa pitkin genitaalien limakalvoille. Apteekissa myydään lukuisia erimerkkisiä asikloviirivoiteita, jotka sopivat huuliherpeksen ja joissain määrin myös seksitautina esiintyvän sukuelinherpeksen paikallishoitoon. Sukuelinherpestä voidaan hoitaa viruslääkkeillä. Aktiivia genitaaliherpestä sairastavan on syytä välttää yhdyntää, mutta herpes voi tarttua myös oireettomana aikana.

HIV-infektio

Itämisaika: 1-6 viikkoa. Nykyisin yleisin tartuntatie on heteroseksi, sen jälkeen tulee miesten välinen seksi ja harvoin suonensisäiset huumeet. Taudin ensivaiheessa joka toisella tai kolmannella on oireita. Ensivaiheen oireisiin lukeutuvat kuume, nielutulehdus, päänsärky ja imusolmuketurvotukset. Tartunnan jälkeen seksitaudista seuraa monen vuoden mittainen hyvin vähäoireinen tai täysin oireeton vaihe. Tällöin voi kuitenkin esiintyä tavallista voimakkaampaa ihottumaa sekä ihon ja limakalvojen hiiva- ja sieni-infektioita.

Tämän toisen vaiheen jälkeen voi seurata AIDS-vaihe, jossa elimistön puolustuskyky romahtaa ja muuten vaarattomat bakteerit aiheuttavat infektioita eri elimiin. HIV-infektiota hoidetaan viruslääkkeillä, jotka hidastavat taudin etenemistä. Virus ei kuitenkaan häviä elimistöstä.

Asiantuntijat: HYKS:n Iho- ja allergiasairaalan sukupuolitautien poliklinikaltn sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back & Turun yliopistollisen keskussairaalan sukupuolitautipoliklinikan erikoislääkäri Niina Hieta.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi