Elina Holopainen
Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Kysymys:
Miehelläni on todettu kondylooma jo ennen suhdettamme. Olemme olleet yhdessä vuosia. Alkuaikoina käytimme kondomia, mutta emme enää pitkiin aikoihin. Kumppanillani on peniksessä "näppylöitä", minulla niitä ei ole ollut koskaan. Myös papanäytteeni on vuosittain ollut puhdas.Onko minulla kondylooma joka tapauksessa? Olen lukenut vaivasta, ja nyt pelkään kohdunkaulansyöpää. Mieheni näppylöitä on joskus jäädytetty, mutta ne tulevat aina takaisin. Pääseekö niistä koskaan eroon?
Vastaus:
Kondylooman aiheuttaa ihmisen papilloomavirus (HPV). Viruksia on useita alatyyppejä, jotka jaetaan matalan ja korkean riskin tyyppeihin sen mukaan, mikä on niiden yhteys kohdunkaulan syöpään ja sen esiasteisiin. Tavallisimmin (yli 90 prosentissa tapauksista) syylän kaltaisen muutoksen aiheuttajana on viruksen tyyppi 6 tai 11. Ne ovat niin sanottuja matalan riskin viruksia eivätkä altista kohdunkaulan syövälle samalla lailla kuin korkean riskin virustyypit. HPV-infektion itämisaika tartunnasta oireisiin vaihtelee kuukausista vuosiin.Kondomi ei täysin suojaa HPV-infektiolta. Se voi levitä myös käsien välityksellä. HPV-infektioista valtaosa paranee kahdessa vuodessa itsestään. Miehelläsi on todettu ulkoisia kondyloomia. On mahdollista, että myös sinulla on ollut samojen matalan riskin virustyyppien aiheuttama tartunta oireettomana, jolloin ulkoisia kondyloomia ei ole ilmaantunut. Lisäksi papanäytteesi ovat toistuvasti olleet normaaleja. Kohdunkaulan syövän riski ei ole suurentunut. Syylämäisiä muutoksia on mahdollista hoitaa sekä itse tehtävällä paikallishoidolla että lääkärin toteuttamalla jäädytys- tai laserhoidolla. Hoito ei välttämättä estä virusta tarttumasta. Kondyloomien uusiutuminen hoitojen jälkeen on yleistä. Kondyloomia kannattaa hoitaa, mikäli niistä on potilaalle häiritseviä oireita. Jos kumppanisi kondyloomat oireilevat vain vähän, ei niille tarvitse tehdä mitään.
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.