5 asiaa, joista et uskalla kertoa lääkärille

5 asiaa, joista et uskalla kertoa lääkärille
Tv:stä ja Apu-lehdestä tuttu lääkäri Tapani Kiminkinen tietää, mitä ihmiset salaavat lääkäriltä. Ei kannattaisi!
Julkaistu 16.2.2018

Terveyskeskuslääkäri Tapani Kiminkinen on supersuosittu puhuja, joka hurmaa kuulijansa suoralla puheella ja huumorintajullaan.

Mutta enimmäkseen hän tekee arkista lääkärin työtä Saarijärvellä terveyskeskuksessa: hoivaa lapsia ja äitejä neuvolassa, tekee rytminsiirtoja, ”heittelee” sisään kierukoita ja hoitaa ultraäänet. Joidenkin perheiden ja sukujen vaivat hän tuntee 40 vuoden ajalta.

Kiminkinen on ottanut vastuulleen kolme hoivakotia. Kun asukas kuolee, tohtori Kiminkinen tulee paikalle toteamaan kuoleman. Hän auttaa tarvittaessa vainajan valmistelussa arkkuun laittamista varten, ja tekee sen kunnioittavasti. 

Kiminkinen – jos kuka – siis tietää, millaisia suomalaiset ovat elämän eri vaiheissa.

Joten Tapani Kiminkinen: Mistä asioista suomalaiset eivät uskalla puhua lääkärille, mutta joista heidän kannattaisi kertoa terveyskeskuksen vastaanotolla?

Ihmiset eivät kerro lääkärille, mitä lisäravinteita syövät

“Lisäravinteet voivat vaurioittaa maksaa, ja ne voivat vaikuttaa lääkkeiden imeytymiseen. Monet lisäravinteet metaboloituvat maksassa saman entsyymijärjestelmän kautta kuin useat lääkkeet.

Erityisesti yhteiskäytössä psyykenlääkkeiden kanssa maksa voi tosissaan vinkua. Psykiatrit saavat tästä harmaita hiuksia.

Terve ihminen, joka elää ja syö terveellisesti, ei hyödy lisäravinteista. Tosin D -vitamiinia tarvitsevat kaikki", Tapani Kiminkinen sanoo.

Ihmiset piilottavat seksuaalisen erilaisuutensa

“Haluan antaa kokonaisvaltaista hoitoa. Siksi lääkärinä haluaisin tietää myös asiakkaani seksuaalisesta erilaisuudesta.

Maaseudulla seksuaalisesti erilaiset tietysti pelkäävät, että asia tulee julki. He ovat eriarvoisessa asemassa yhteisössä. He eivät välttämättä voi mennä naimisiin, eivätkä saada lapsia. Se on surullista.

Perkele, on lääkäreitäkin (Päivi Räsänen), jotka kipuilevat tunteidensa kanssa. Ja he kipuilevat siitä, miten suhtautuvat samanarvoisuuteen Luojansa edessä."

Kotien narsisteista ja väkivallasta vaietaan 

“Ongelmat jäävät suljettujen kulissien taakse. Joskus myöhemmin olen saanut kautta rantain kuulla hoitamieni potilaiden kärsimyksistä: kuinka heitä on alistettu ja hakattu.

Myös äideissä ja vaimoissa on narsisteja. Lapset saavat elämän eväät kotona. On tärkeää, että lapset kelpaavat vanhemmilleen ja tulevat hyväksytyksi sellaisia kuin he ovat. Eivät ne kotona saadut haavat mene pois verenpainelääkkeillä."

Mielenterveysongelmat ovat edelleen tabu

“Mielenterveyden ongelmista ei mielellään puhuta lääkärille. Tarvittaisiin vielä avoimempaa keskustelua esimerkiksi masennuksesta, jotta itsemurhavaarassa olevat saataisiin ajoissa hoitoon.

Tasa-arvoon pyrkivä yhteiskuntapolitiikka on parasta mielenterveystyötä. Tällä hetkellä vain täysin terveet ja suorituskyvyltään parhaat kelpaavat rakentamaan työllään maatamme. Köyhyys rajoittaa monen lapsiperheen elämää ja lasten tulevaisuutta. Kansa jakautuu jyrkästi kahtia ja ongelmat kasautuvat.

Epätasa-arvo näkyy myös mielenterveyspotilaiden kuolleisuudessa: he kuolevat 10 -20 vuotta nuorempana kuin muut", Tapani Kiminkinen kertoo.

Potilaat eivät käytä lääkkeitä niin kuin lääkäri on ne määrännyt

“Tutkimusten mukaan kolmannes ihmisistä ei noudata lääkkeiden annosteluohjeita. Meissä ihmisissä on myös kahjoja, jotka eivät usko lääketieteelliseen tietoon ja lääkkeisiin. Jotkut jopa ajattelevat, että lääkärikuntamme on korruptoitunutta ja sen vuoksi suhtautuvat nuivasti hoitoihin. Ei tieteelle voi olla vaihtoehtoa!

Kunpa vakavia sairauksia potevat ihmiset eivät luopuisi lääketieteellisestä hoidostaan. Jos he haluavat käyttää vaihtoehtoisia menetelmiä, on välttämätöntä, että hoitavat lääkärit tietävät siitä."

Kommentoi »