Terve.fi

10 kysytyintä kysymystä e-pillereiden käytöstä

10 kysytyintä kysymystä e-pillereiden käytöstä
Haluaisin aloittaa e-pillerit. Mistä e-pillereitä saa? Mitä käy kun unohdin ottaa e-pillerin? Lue lisää e-pillereistä.
Teksti
Julkaistu 3.5.2006

1. Voiko antibiootteja e-pillereitä syödä yhtäaikaisesti?

Kysymys; Olen 18-vuotias normaalimittainen tyttö (168cm/56kg), ja kysymykseni koskee lääkkeiden yhteiskäyttöä. aloitin e-pillerien käytön (yasmin) helmikuussa 2006, ja olen ollut tyytyväinen niihin. ennen pillerien aloittamista söin tetralysal (300mg)-kuuria, joka määrättiin minulle aknen hoitoon. lopetin tetralysal-kuurin kuitenkin kesken helmikuussa, sillä pelkäsin sen vaikuttavan ehkäisytehooni. Asiasta en huomannut kysyä ehkäisyneuvolasta, kun olin hankkimassa e-pillereitä. Miten on, voinko syödä näitä molempia lääkkeitä yhtäaikaisesti ja hoitaa sekä ehkäisyn että ihoni kuntoon? Suurkiitos vastauksestasi.

Vastaus: Hyvä, että olit tarkkana. Lääke antibiootti, joka kuuluu tetrasykliineihin. Se saattaa vaikuttaa ehkäisytehoon alentamalla sitä. Varmista asia joko ehkäisyneuvolanlääkäriltä tai lääkkeen määränneeltä lääkäriltä. Joskus joudutaan vaihtamaan merkkiä ‘vahvempaan’ tai ottamaan isompi annos e-pillereitä. On hyvä mainita lääkärille aina lääkettä määrättäessä, että käyttää e-pillereitä. Yasmin pillerillä on myös ihoa hoitava vaikutus, joten on mahdollista, että pärjäät ihan sillä.

2. Lähdin reissuun ja unohdin e-pillerin. Olenko raskaana?

Kysymys: Lähdin viiden päivän ulkomaanmatkalle ja unohdin e-pillerini kotio. Olin tällöin ottanut vasta neljä pilleriä uudesta laatasta. Lopetin pillerit siis kriittisellä ekalla viikolla. Minulla alkoi vuoto neljäntenä päivänä siitä, kun olin ottanut viimeisimmän pillerin. Voinko tehdä raskaustestin silloin, kun kuukautiseni olisivat oikeasti alkaneet vai laskenko tuon vuodon kuukautisiksi? Ja kuinka suuri riski on olla raskaana, kun emme olleet harrastaneet seksiä kuin kerran niinä seitsemänä päivänä ennen kun unohdin pillerit Suomeen.. Ja silloinkin minulla oli kuukautiset.

Vastaus: Jos yksi e-pilleri unohtuu yli 12 h ensimmäisellä viikolla, on mietittävä onko ollut yhdynnässä pillerin unohdusta edeltäneellä viikolla. Sinulla vastaus siihen on kyllä. Kuten tiedätkin, on se raskauden kannalta ‘kriittisin’ viikko unohtaa pilleri. On silti melkoisen teoreettinen mahdollisuus siihen, että raskaus alkaa. Et voi oikein tehdä muuta kuin odottaa alkavatko kuukautiset. Tuo vuoto, joka tuli heti pillereiden lopetuksen jälkeen, johtui siitä, että elimistö luuli taukoviikon alkaneen.. Odota siis seuraavia kuukautisia ja aloita e-pillerit sitten uudelleen. Jos kuukautisia ei kuulu, niin tee sitten raskaustesti.

3. Haluaisin aloittaa e-pillerit? Mistä saan apua?

Kysymys: Haluaisin aloittaa e-pillerit… kannattaako mun mennä oman koulun terkkarille juttelee asioista? Eihän pillereiden aloittamiseen tarvita gynen tutkimusta? Ja eihän pillereiden aloittamisesta tarvitse ilmoittaa vanhemmille?

Vastaus: Voit kysyä koulun terveydenhoitajalta neuvoa siitä mihin ottaa yhteyttä. Riippuu hieman paikkakunnan käytänteistä miten toimitaan. Yleensä ehkäisyasioissa otetaan yhteyttä ehkäisyneuvolaan. Voit soittaa sinne terveydenhoitajalle ja varata ajan. Siellä käydään terveyteesi liittyviä asioita läpi, e-pillereiden käyttöohjeita ja muita ehkäisyn aloitukseen liittyviä asioita. Voit tietenkin myös kysyä sinua askarruttavista asioista. Saat aloitukseen e-pillerit sieltä, 3kk:n aloituspakkauksen ilmaiseksi. Ehkäisyn aloituksen tekee joko lääkäri tai terveydenhoitaja. Eli jossain vaiheessa on myös lääkärin tekemä gynekologinen tarkastus. Nimensä mukaisesti siinä tarkastetaan, että sisäsynnytinelimet ovat normaalit ja kaikki siten kunnossa. Samoin tietenkin se, miten e-pillerit ovat sopineet. Vanhemmille ei ilmoiteta, mutta on ihan hyvä, jos vanhemmatkin tietävät asiasta ja siitä mitä tyttären elämään kuuluu.. Jos olet valmis aloittamaan yhdynnät, olet myös valmis terveytesi seurantaan liittyviin uusiin asioihin.

4. Jäävätkö kuukautiset pois e-pillereitä käytettäessä ja käykö pelkkä kondomi ehkäisyyn?

Kysymys: Sellasta vaan, että kun mä tarvitsisin e-pillereitä, niin 1. Saako niitä koulun terveydenhoitajalta? 2. Onko terveydenhoitajalla vaitiolovelvollisuus? 3. Ei kai niistä terveydenhoitajalta saaduista e-pillereistä joudu erillisiin jatkotutkimuksiin? 4. Jäävätkö kuukautiset pois pillereitä käyttäessä? 5. Onko joka koulun terveydenhoitajalla e-pillereitä? 6. Saako 14-vuotiaskin hakea e-pillereitä terveydenhoitajalta? Anteeksi näin pitkä viesti, mutta tarvitsisin kaiken tiedon nyt? PS. käykö pelkkä kondomi ehkäisyyn?

Vastaus: Kondomin käyttö on suositeltavaa myös e-pillereiden käytön aikana, sukupuolitautien ehkäisemiseksi. Sitä kannattaa käyttää aina jonkin aikaa, jos kumppani vaihtuu. Jos molemmille on kyse ensimmäisestä suhteesta, ei kondomia tarvitse välttämättä käyttää e-pilleri ehkäisyn alkaessa. Kondomi käy ehkäisyksi, mutta se ei ole niin luotettava kuin e-pillerit tai vastaavat valmisteet (laastari, rengas). Kts. edellinen vastaus käytänteistä, e-pillereiden saanti koulun terveydenhoitajalta riippuu paikkakunnan käytänteistä. Jos on niin, että ehkäisy voidaan aloittaa koulun terveydenhoitajan kautta, niin silloin hänellä on e-pillereitä. Terveydenhoitajilla on vaitiolovelvollisuus. Aina kun e-pillerit aloitetaan (kyse lääkkeestä) on jossain vaiheessa myös lääkärin tarkastus. E-pillereiden aloitukselle ei ole varsinaista alaikärajaa, tilanne arvioidaan aina tapauskohtaisesti, jos on kyse kovin nuoresta henkilöstä. 14-vuotias voi aloittaa e-pillerit, jos ei mitään terveydellistä estettä aloitukselle ole.

5. Minulla on kaksi kohtua. Ovatko e-pillerit tarpeeksi tehokkaita minulle?

Kysymys: Hei! Mulla on hieman erikoinen kysymys. Noin vuosi sitten gynellä käydessäni huomattiin että minulla on kaksi kohtua. Järkytyin kuultuani asiasta. Syön DianeNova pillereitä (lisäksi syön dehydroepianterostreoniä, oxiklorinia ja thyroxinia)(minulla epäillään Sjögrenin syndroomaa) ja pelkään että jos niiden ehkäisyteho ei riitäkkään varsinkaan 7 päivän tauon aikana koska kohtuja on kaksi joten myös kaksi munasoloa irtoa joka kuukausi. Olen yleensä vaatinut jätkää käyttämään kondomia yhdynnän aikana, mutta nykyisen jätkäkaverini kanssa emme ole käyttäneet kortsua ja pelkään koko ajan tulevani raskaaksi vaikka otan pillerit ajallaan. Luuletko että pillerit ovat tarpeeksi tehokkaita minulle. Kuukautiseni alkavat noin kolmantena päivänä viimeisestä pilleristä ja kestävät 3-5 päivää eivätkä yleensä ole kovin runsaat. Vastaa mahdollisimman pian!!!

Vastaus: Gynekologi on varmasti huolehtinut siitä, että käyttämiesi e-pillereiden teho riittää, joten voit täysin luottaa niiden ehkäisytehoon. Kuukautisesi ovat ihan normaalit. Yleensä e-pillereiden aloituksen jälkeen kuukautisvuodon määrä on niukempi ja kuukautiset kestävät lyhyemmän ajan kuin ennen pillereiden aloitusta.

6. Pitääkö meidän käyttää kondomia?

Kysymys: Pitäisikö meidän käyttää kondomia? Unohdin ottaa yhden ehkäisypillerin (yasmin) seitsemän päivän tauon jälkeen. Otin kaksi pilleriä yhdeksäntenä päivänä viimeisen pillerin otosta. En ollut yhdynnässä edeltävinä viikkoina. Aijon olla yhdynnässä seuraavan viikon aikana kuuden päivän päästä pillerin aloittamisen jälkeen. En mielelläni käytättäisi kondomia!

Vastaus: Ohje on, että lisäehkäisyä on syytä käyttää 7vrk:n ajan eli yleensä kondomia, jos unohdus sattuu e-pillereiden ensimmäisellä käyttöviikolla. Kun unohduksia sattuu on viisainta toimia ohjeen mukaan. Muistathan, että myös netistä kyseisen pillerivalmistajan sivuilta löydät ohjeet siitä miten toimia, jos unohduksia sattuu.

7. Mistä kuukautisten jälkeinen pieni ruskea tiputtelu johtuu?

Kysymys: Minulla on hirsutismia ja syön siihen e-pillereitä nimeltä Diane Nova. Nyt viime kuukautisteni jälkeen minulla on ollut pariin otteeseen ruskeaa pientä tiputtelua. Mistä tämä voisi johtua? Kuukautiseni ovat olleet hyvin säännölliset.

Vastaus: Hirsutismihan tarkoittaa liiallista karvankasvua, naisella esim. kasvoissa. Tuo pillerimerkki hoitaa aknen ja tietenkin ehkäisyn ohella myös sitä. Tuo tiputteluvuoto ei siis siihen mitenkään liity. Tiputtelu voi johtua monestakin syystä. Jos olet aloittanut pillerit vasta vähän aikaa sitten, on kyse tavanomaisesta lievästä sivuoireesta, joka jää pois. Sitten voi olla kyse myös harmittomasta tiputtelusta, jota sinulla vain tuon merkin kanssa on. Siinä tapauksessa voit seurata tilannetta. Jos tiputtelu lisääntyy tai häiritsee sinua, voit vaihtaa toiseen merkkiin. Joskus taas tiputtelun syyksi voi löytyä tulehdus. Kuulostaa kuitenkin siltä, että kyse olisi harmittomasta tiputtelusta, joka voi vaikka jäädä ihan itsestään pois. Seuraa tilannetta.

8. Voiko e-pillereitä hankkia ilman, että vanhemmat saavat tietää?

Kysymys: En löytänyt mistään, sitä, että voiko e-pillerit hankkia ilman, että vanhemmat saavat tietää?

Vastaus: E-pillerit voi hankkia ehkäisyneuvolasta ilman, että vanhemmat saavat tietää. Mielestäni ei kuitenkaan ole mitään syytä olla kertomatta asiasta.

9. Kuukautiset sattuvat loman ajalle. Miten voin siirtää kuukautisia?

Kysymys: Olen lähdössä heinäkuussa kolmeksi viikoksi lomalle ja menkkani osuvat juuri lomani keskelle. Joten kysymys kuuluu, että milloin minun pitäisi viimeistään hakea pillerit siirtoa varten???

Vastaus: Jos muuten et tarvitse e-pillereitä, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen ja pyytää toista hormonivalmistetta, jolla voi siirtää kuukautisia. Tuolloin riittää, että saat lääkkeen ja ohjeet kesäkuussa, jotta tiedät miten niitä käyttää. E-pillereitä on hyvä käyttää jonkun aikaa ennen kuin siirtää kuukautisia. Aloitettaessa e-pillerit saattaa muutamien ensimmäisten kuukausien aikana esiintyä lieviä sivuoireita. Niitä ovat päänsärky, huonovointisuus, rintojen kipeytyminen ja tiputteluvuoto. Joten ei ole mukavaa ‘kärsiä’ niistä mahdollisesti loman aikana…

10. Onko kipu e-pillereiden käytön aikana normaalia?

Kysymys: Olen syönyt melkein yhden liuskan meliane e-pillereitä. Nyt on ollut oikean jalan kipua joka ilta. Kipu ei lähde muulla pois kun särkylääkkeellä . Kipu on niin rasittavaa että en saa illalla unta. Voiko tämä olla merkki veritukoksesta? Pitäisikö mennä pikaisesti lääkäriin? Onko muilla rupenut koskemaan jalkaan e-pillereiden aikana useasti? Pääkipukin on lisääntynyt.

Vastaus: Onko jalassa myös turvotusta? Kannattaa varmasti varmistaa onko kyse laskimotukoksesta. Käy siis lääkärissä. Jos sinulla ei ole mitään riskitekijöitä laskimotukoksille, saattaa olla, että on kyse vain lihaskivusta tms. Silloin sinun kannattaa käyttää särkylääkettä paikallisesti eli jotain särkygeeliä, jota saat apteekista.

Lue lisäksi:

3 kommenttia