Terve.fi

Raskauden ehkäisy: Käypä hoito -suositus kumoaa vääriä luuloja

Raskauden ehkäisy: Käypä hoito -suositus kumoaa vääriä luuloja
Tekeekö hormoniehkäisy hulluksi? Lihottavatko pillerit? Täytyykö tehdä gynekologinen tutkimus, jotta ehkäisyn voi aloittaa? Vastaus näihin ja moniin muihin ehkäisykysymyksiin löytyy nyt raskauden ehkäisyn käypä hoito -suosituksesta (2015).
Julkaistu 19.11.2015

Tekeekö hormoniehkäisy hulluksi? Lihottavatko pillerit? Täytyykö tehdä gynekologinen tutkimus, jotta ehkäisyn voi aloittaa? Vastaus näihin ja moniin muihin ehkäisykysymyksiin löytyy nyt raskauden ehkäisyn käypä hoito -suosituksesta (2015).

Käypä hoito -suositukset ovat suomalaisten asiantuntijoiden laatimia hoitosuosituksia, jotka perustuvat luotettavimpaan mahdolliseen tutkimustietoon. Ehkäisysuosituksen tavoitteena on auttaa terveydenhuollon ammattilaisia löytämään yhdessä potilaan kanssa tälle sopiva ehkäisymuoto.

Valinnan täytyy perustua siihen, mitä potilas toivoo sekä siihen, että selvitetään potilaan tilanne realistisesti, painotetaan suosituksessa.

Ehkäisyn aloittamiseksi ei tarvita gynekologista tutkimusta

Raskauden ehkäisyyn liittyy valitettavasti yhä monenlaisia vääriä uskomuksia, joilla ei ole tieteellistä pohjaa. Näin sanoo LKT, dosentti Mervi Halttunen-Nieminen. Hän on puheenjohtaja Raskauden ehkäisyn Käypä hoito -suosituksen työryhmässä.

Juuri julkaistussa suosituksessa kumotaan esimerkiksi se väärä luulo, että ehkäisyn aloittaminen vaatisi gynekologisen tutkimuksen. Ehkäisy voidaan aloittaa myös ilman gynekologista tutkimusta.

Ei ikärajaa ehkäisyn aloittamiselle ja jälkiehkäisylle

Ehkäisyn aloittamiselle ei ole ikärajaa. Vanhempien suostumusta ei tarvita, vaan alaikäinen voi itse päättää ehkäisynkäytöstä.

Jälkiehkäisyä voi ostaa apteekista ilman ikärajaa, mutta apteekin henkilökunta on velvoitettu antamaan asiakkaalle ohjausta.

Vain kondomi suojaa seksitaudeilta

– Raskauden ehkäisyn sekä ehkäisypalveluiden tulee olla helposti saatavilla nuorille läpi vuoden. Nuorten tulee päästä palveluiden asiakkaaksi viikon sisällä, muistuttaa sairaanhoitaja, kätilö, seksuaalineuvoja Eija Väänänen.

THL on suositellut ehkäisyn antamista ilmaiseksi alle 20-vuotiaille.

– Oli valittu ehkäisymenetelmä mikä hyvänsä, ehkäisyn hakijaa tulee aina muistuttaa, että kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka ehkäisee myös seksitauteja.

Turhia pilleritaukoja ei tarvita

Väänäsen mukaan yleinen väärinkäsitys on, että hormoniehkäisyssä täytyisi pitää taukoja. Ei ole kuitenkaan tarpeen tauottaa käyttöä, sanoo Väänänen.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden käyttöön liittyvä laskimotukosvaara on suurimmillaan heti aloituksen aikana ja myös lyhyen (1 kk) tauon jälkeen. Tämänkään vuoksi tauottamista ei suositella.

– Usein myös luullaan, että laskimotukosriki liittyy kaikkiin hormonaalisiin ehkäisyvalmisteisiin, vaikka riski liittyy ainoastaan yhdistelmäehkäisyvalmisteiden käyttöön.

– Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden aiheuttama laskimotukosriski arvioidaan usein korkeammaksi, kuin se todellisuudessa on. Jo itse raskaus tai esimerkiksi tupakointi ovat huomattavasti isompia riskejä saada laskimotukos. Tulppariskiä voi ja kannattaa pienentää olemalla tupakoimatta, liikkumalla säännöllisesti ja välttämällä ylipainoa.

Hormoniehkäisy ei aiheuta lapsettomuutta

Aktiivisella neuvonnalla voidaan vähentää uskomuksiin tai mediakeskusteluun perustuvia pelkoja.

– Hormonaalisten ehkäisymenetelmien haitat on yleisin aihe, josta naiset hakevat lisää tietoa muun muassa keskustelupalstoilta, sanoo Väänänen.

– Naiset usein yliarvioivat hormoniehkäisyn riskejä. Eniten pelätään – aiheettomasti – hormonaalisen ehkäisyn aiheuttavan lapsettomuutta. Hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen hedelmällisyys palautuu ikää vastaavalle tasolle.

Lihomista turha pelätä, mielialavaikutukset yksilöllisiä

– Muita yleisiä uskomuksia on muun muassa se, että omassa suvussa hormoniehkäisy ei sovi. Tälle väitteelle ei ole mitään lääketieteellistä perustetta, sillä hormonivalmisteiden sopivuus ei ole periytyvää.

– Turhaan pelätään myös hormonivalmisteiden nostavan painoa tai hormonivalmisteiden vaikutusta mielialaan. Hormonaaliset ehkäisyvalmisteet voivat kyllä vaikuttaa mielialaan, mutta vaikutukset ovat yksilöllisiä. Ehkäisyvalmisteet voivat myös parantaa mielialaa ja PMS-oireilua, Väänänen kertoo.

Kierukat ja implantit tehokkaimpia

– Käytännössä tehokkaimpia ehkäisymenetelmiä ovat kierukat ja implantit, koska niihin ei liity unohtamisen riskiä, kiteyttää lääkäri Halttunen-Nieminen.

Kierukka sopii myös synnyttämättömille, sillä tarjolla on erikokoisia kierukoita. Hormonikierukan höydyksi mainitaan esimerkiksi se, että se vähentää tai lopettaa kuukautiskivut ja -vuodot käytön ajaksi. Kuparikierukka sopii myös naisille, joille hormonaalinen ehkäisy ei sovi, todetaan suosituksessa.

Sterilisaation purkua ei makseta julkisesta kukkarosta

Jos potilas toivoo sterilisaatiota, on syytä varmistaa, että hän on hyvin selvillä muista ehkäisyvaihtoehdoista. Kannasta täytyy olla varma. Sterilisaation purku ei kuulu julkisen terveydenhuollon palveluihin.

Lähteet:

Lue myös:

Kommentoi »