Terveys

Uudet ehkäisymenetelmät

Tämän päivän naisilla on hormonaalisia ehkäisyvälineitä valittaessa vaihtoehtoja enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Perinteisten e-pillerien rinnalle ovat nousseet yhtä tehokkaina raskauden ehkäisymenetelminä ehkäisylaastari ja -rengas.

Teksti Lotta Eronen
27.9.2006 Terve.fi

“Ehkäisyteholtaan laastari ja rengas ovat pillereiden kanssa yhtä hyviä”, vahvistaa Oulun yliopistollisen sairaalan naisten tautien ylilääkäri Eila Suvanto-Luukkonen.

Rengas ja laastari vaikuttavat uusia reittejä pitkinä

Erona suun kautta annosteltaviin pillereihin estrogeeni löytää tiensä verenkiertoon laastareissa ihon, renkaissa limakalvojen kautta. Laastarit asetetaan iholle itselle sopivaan ja hankaamattomaan paikkaan. Rengas sen sijaan asetetaan sisälle emättimeen.

“Uusissa menetelmissä ja annostelureiteissä on sekin hyöty, ettei esimerkiksi vatsatauti ja oksentaminen vähennä ehkäisytehoa”, korostaa Suvanto-Luukkonen.

Helpotusta hajamielisille

Ehkäisyvalmisteita käyttävien naisten ei-toivotuissa raskauksissa kyseessä on useimmiten käyttövirhe, yleensä päivittäisen annoksen unohtaminen. Ehkäisylaastari ja -rengas onkin oiva ehkäisymenetelmä huonomuistiselle.

“Laastari ja rengas vaihdetaan tietyin väliajoin. Toki niitä käyttäessä on syytä laittaa vaihtopäivä ylös kalenteriin tai hälytys kännykään”, Suvanto-Luukkonen huomauttaa. Suvanto-Luukkonen kertoo, että markkinoille on tulossa ehkäisymuotoja, joilla kuukautisvuoto tulee normaalin neljän viikon kierron sijaan kerran kolmessa kuukaudessa.

“Kolmen kuukauden vuodottoman putken voi tehdä jo nyt pillereillä syömällä kolme liuskaa peräkkäin. Mutta varsinkin nuorilla on hyvä pitää tauko kerran kuussa, jolloin tietää, ettei ole raskaana”, Suvanto-Luukkonen suosittelee.

Vaihtoehtoja muiden joukossa

Autuaaksi tekeviä eivät uudetkaan ehkäisymuodot ole. Vaikka laastareilla ja renkailla voisi periaatteessa olla vähemmän sivuvaikutuksia on niiden esiintyminen luonnollisesti yksilöllistä.

“Pillereihin verrattuna laastareissa ja renkaissa on samat hyödyt ja haitat. Niillä voi esimerkiksi lievittää kuukautiskipuja, vähentää vuotoa, saada kuukautisista säännölliset ja hoitaa aknea. Mutta ihan yhtälailla ne voivat aiheuttaa muun muassa laskimotukoksia, maksa-arvojen ja verenpaineen nousuja, mielialavaihteluja, ärtyneisyyttä ja haluttomuutta”, Suvanto-Luukkonen luettelee. Siksi on tärkeää, että hoitava lääkäri arvioi potilaan riskit ja hyödyt ja että ehkäisysuunnitelma toteutetaan yksilöllisesti. Myös vuosittaiset seurantakäynnit ovat suositeltavia.

Suvanto-Luukkosen mukaan lääkkeiden kehittely on vuosikymmeniä kestävä työ. Laastareita on käytetty aiemmin ja käytetään edelleen vaihdevuosien hoidossa. Ehkäisykäytössä laastarit ja renkaat ovat olleet kolmisen vuotta. Pillereillä on ollut oma käyttäjäkuntansa 1960-luvulta lähtien. Näiden lisäksi olemassa on muitakin ehkäisymenetelmiä.

“Esimerkiksi minipillerit, kupari- tai hormonikierukka tai kapseli. Eivät uudetkaan menetelmät ole niin ylivoimaisia. Jos on tyytyväinen käyttämäänsä ehkäisymenetelmään, ei ole mitään syytä vaihtaa niitä toiseen”, Suvanto-Luukkonen opastaa.

Miesten hormonaalinen ehkäisy kiinnostaa

Jos pariskunnan naispuolisko ei syystä tai toisesta voi käyttää hormonaalista ehkäisyä, voi apu löytyä parin vuoden kuluttua, kun miesten hormonaalisen ehkäisyvalmisteen odotetaan mullistavan markkinat. Väestöliiton ylilääkäri Dan Apter arvelee viimeistelyvaiheiden kestävän puoli vuosikymmentä.

“Parikymmentä vuotta on puhuttu, että viiden vuoden kuluttua miesten ehkäisyvalmiste on käytössä. Nyt viisi vuotta on paljon realistisempi arvio kuin koskaan aikaisemmin.” Kehittely ja tutkimukset ovat siinä vaiheessa, että valmisteelle pyritään löytämään sopiva annostus. Potilasryhmään kuuluu tällä erää pari sataa miestä.

“Koehenkilö on mukana tutkimuksessa noin vuoden, sillä lääke alkaa tehota kolmen kuukauden jälkeen”, Apter kertoo.

Jäljellä on vielä tutkimuksen kolmas vaihe. Sitä varten kasataan suurempi testijoukko, jolla varmistetaan ehkäisyvalmisteen teho ja turvallisuus. Turun yliopiston ja Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan lisäksi miesten hormonaalista ehkäisyä ovat olleet kehittelemässä tutkimusryhmiä muun muassa Iso-Britanniasta, Saksasta, Belgiasta ja Italiasta.

Valmistemuoto vielä auki

Miehille suunnattu ehkäisyvalmiste ei ole vielä saanut lopullista muotoaan. Sitä testataan tabletteina, pistoksina ja kapselin muodossa. Tabletti otetaan päivittäin kuten e-pilleri ja testosteronipistos noin kolmen kuukauden välein. Ihonalainen kapseli laitetaan vuodeksi tai kehittelyvaiheessa tutkimuksen keston ajaksi. Kolmikossa vaikuttavat aineet ovat keltarauhashormoni ja testosteroni.

“Suurin tekijä on keltarauhashormoni, jonka tehtävä on jarruttaa kivesten siittiötuotantoa. Tällöin miehille annetaan myös lisää testosteronia”, Apter selventää. Ajatus miesten hormonaalisesta ehkäisytuotteesta on vanha, mutta kuitenkin nuorempi kuin naisten vastaava. Kyse ei ole pelkästään sukupuolien tasavertaisuudesta. Apterin mukaan tarve miesten hormonaaliselle ehkäisyvälineelle on olemassa.

“On parisuhteita, joissa nainen ei pysty käyttämään ehkäisyä esimerkiksi sairauden tai sivuvaikutusten takia. Silloin ehkäisyn voi hoitaa vastakkainen sukupuoli.”

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi