Terve.fi

Hormonikierukka ehkäisyvälineenä-potilasohje

Hormonikierukka ehkäisyvälineenä-potilasohje
Hormonikierukka: Hormonikierukka on hyvä vaihtoehto pitkäaikaisempaa ehkäisyä tarvitseville. Hormonikierukka on keltarauhashormonia sisältävä ehkäisyvalmiste, joka asetetaan kohdun sisälle lääkärin vastaanotolla. Lue lisää aiheesta hormonikierukka.
Julkaistu 15.1.2014

Hormonikierukka on keltarauhashormonia sisältävä ehkäisyvalmiste, joka asetetaan kohdun sisälle lääkärin vastaanotolla. Kierukka on hyvä vaihtoehto pitkäaikaisen ehkäisyn tarpeessa oleville. Hormonikierukkaa käytetään myös runsaiden ja kivuliaitten kuukautisten hoidossa, ja tässä tilanteessa se on KELA:n peruskorvattava sairauden hoitoon käytettävä lääke.

Progestiiniehkäisy

Hormonikierukan ehkäisyteho perustuu sen paikallisvaikutukseen ja vapauttamaan levonorgestreeliin, joka on progestiini, eli keltarauhashormoni. Keltarauhashormoniin perustuva ehkäisy on hyvä vaihtoehto niille, joille yhdistelmäehkäisypillereiden käyttö on kiellettyä estrogeenin haittavaikutuksien vuoksi.

Ehdottomia vasta-aiheita yhdistelmäehkäisylle ovat mm:

  • sairastettu laskimotukos
  • lähisukulaisella laskimotukos alle 50-vuotiaana
  • perinnöllinen trombofiliasairaus (perinnöllinen taipumus verihyytymiin)
  • verenpaine suurempi kuin 160/100 mmHg
  • tupakoiva yli 35-vuotias, jolla aurallinen migreeni
  • vaikea munuais- tai maksasairaus
  • syöpäsairaudet

Edellä mainituissa tapauksissa progestiinivalmiste, esimerkiksi hormonikierukka, on hyvä ehkäisymenetelmä.

Vaikutusmekanismi

Hormonikierukka vaikuttaa kohdunkaulan limaa paksuntamalla, minkä ansiosta siittiöt eivät pääse siitä läpi, ja se myös muuttaa kohdun ja munatorvien sisäisen tilan epäedulliseksi siittiöiden etenemiselle. Lisäksi hormonikierukka pitää kohdun limakalvon ohuena, jolloin munasolun kiinnittyminen ei onnistu. Kohdun limakalvo asettuu lepotilaan ja useasti vuodot niukkenevat ja jäävät jopa kokonaan pois. Keltarauhashormoni vaikuttaa paikallisesti ja sitä on erittäin vähäinen määrä verenkierrossa, ja täten munasolu irtoaa normaalisti ja estrogeenipitoisuudet säilyvät normaaleina. Teho ei siis perustu ovulaation estoon, kuten yhdistelmäehkäisyvalmisteilla. Ehkäisyteho loppuu heti kun valmiste poistetaan kohdusta.

Hormonikierukan käyttö

Hormonikierukka on hyvä vaihtoehto pitkäaikaisempaa ehkäisyä tarvitseville, vakinaisessa parisuhteessa oleville. Kierukan käyttöaika on 5 vuotta, jonka jälkeen se tulee vaihtaa uuteen kierukkaan. Kierukkaa voidaan käyttää myös runsaiden, kivuliaiden kuukautisvuotojen hoidossa koska sen paikallisvaikutus kohdunlimakalvoon on voimakas, ja vuodot helpottuvat. Se voidaan asettaa myös synnyttämättömälle, joskin tällöin toimenpide voi olla hieman kivuliaampi kuin synnyttäneillä. Valmiste voidaan tarvittaessa asettaa puudutuksessa gynekologian poliklinikalla. Hormonikierukka on hyvä vaihtoehto myös niille, joilla kuparikierukka on aiheuttanut runsaat kivuliaat vuodot. Hormonikierukka voidaan asettaa myös synnyttäneelle imettävälle naiselle, vaikka vuodot eivät ole vielä alkaneet, kunhan kohdun koko on palautunut ja synnytyksestä on kulunut yli kaksi kuukautta.

Kierukka asetetaan kuukautisten aikana viimeistään 7. vuotopäivänä lääkärin vastaanotolla. Potilas hankkii kierukan apteekista reseptillä ja tuo sen itse mukanaan vastaanotolle. Ennen kierukan asetusta on hyvä tarkistaa PAPA-näyte. Muutamaa tuntia ennen vastaanottokäyntiä kannattaa ottaa tulehduskipulääke, esim. ibuprofeenia 600 mg tai parasetamolia 1 g, ja tätä voidaan käyttää tarvittaessa muutama vuorokausi asetuksen jälkeen. Asetuksesta saattaa tulla kuukautiskipumaisia tuntemuksia, jotka helpottavat muutamassa päivässä. Kierukka vaihdetaan viiden vuoden välein, ohjelma suunnitellaan yksilöllisesti ja yli 45-vuotiailla valmistetta voidaan pitää pidempään osana hormonikorvaushoitoa.

Haittavaikutukset

Käytön alussa muutamien kuukausien ajan saattaa esiintyä tiputteluvuotoa tai vuodot voivat tulla epäsäännöllisesti. Mikäli tiputtelu jatkuu yli vuoden, kannattaa harkita kierukan poistamista. Muita haittavaikutuksia saattaa olla akne, lisääntynyt karvan kasvu, rintojen arkuus, alavatsakipu ja valkovuoto sekä pahoinvointi päänsärky ja vatsakivut (asetuksen jälkeen). Mikäli näitä esiintyy haittaavasti, kannattaa olla yhteydessä hoitavaan lääkäriin, tai ehkäisyneuvolaan. Kierukka ei myöskään suojaa sukupuoliteitse leviäviltä taudeilta, joten uusien kumppanien kanssa kondomin käyttö on tarpeen.

Teho

Hormonikierukan ehkäisyteho on luotettava, kun käyttöaika on 5 vuotta. Tehoa pidetään yhtä hyvänä kuin miehen sterilisaation, kun valmiste on oikein asennettu, pysyy paikoillaan ja muistetaan vaihtaa 5 vuoden välein. Ehkäisymenetelmänä hormonikierukka on luotettava, koska käyttövirheet eivät ole mahdollisia, valmiste tulee muistaa vaihtaa vain 5 vuoden välein. Tehokkuutta kuvaa myös hyvin alhainen Pearlin luku 0,2 (Pearlin luku tarkoittaa, kuinka moni 100 kierukkaa käyttävästä naisesta tulee raskaaksi vuoden aikana).

Lähteet:

Lääkärin käsikirja Kustannus Oy Duodecim

Naistentaudit ja synnytykset Kustannus Oy Duodecim

Pharmaca Fennica

Perheentupa A. Dodecim 2004;120:1467-73

Luukkainen T et al. Ann. Med 1990;22:85-90

Heikinheimo: Uudet hormonaaliset ehkäisymenetelmät – joustavampia mahdollisuuksia raskauden ehkäisyyn. Aikakausikirja Duodecim 2006;122(14):1789-94

Lue myös

Kommentoi »