Hyvinvointi

Ehkäisy-tietopaketti

Lue tietopaketti, jossa listataan raskauden ehkäisyn menetelmät, kunkin vaihtoehdon hyödyt ja haitat sekä soveltuvuus eri elämäntilanteissa.

Teksti Toimitus
16.1.2014 Terve.fi

Raskauden ehkäisyn tarkoituksena on estää raskaaksi tuleminen eri elämäntilanteissa. Ehkäisymenetelmiä on tarjolla useita, joista osa on hormonaalisia, osa mekaanisia ja osa on ns. luonnonmenetelmiä. Menetelmien teho vaihtelee suuresti. Tehokkaimpia ovat hormonaaliset sekä mekaaniset ehkäisymenetelmät, huonoimpia ajoitukseen perustuvat.  

Tästä koosteartikkelista löydät tietoa eri ehkäisymenetelmistä, joista palvelussa on julkaistu artikkeleita.

Raskauden ehkäisy-lääkärikirja

Lue lääkärin kirjoittama seikkaperäinen artikkeli, jossa listataan raskauden ehkäisyn menetelmät, kunkin vaihtoehdon hyödyt ja haitat sekä soveltuvuus eri elämäntilanteissa. Artikkelissa myös mielenkiintoinen taulukko eri menetelmien tehokkuudesta raskauden ehkäisymenetelmänä.

Tutustu raskauden ehkäisy -artikkeliin

Ehkäisyrengas

Ehkäisyrengas on läpinäkyvä ja joustava rengas, joka sisältää yhdistelmäehkäisypillereistäkin tuttuja naishormoneja ehkäisten ovulaation. Ehkäisyrenkaan käyttö aloitetaan kuukautiskierron 1.-5. päivien aikana. Nainen asettaa itse renkaan syvälle emättimeen, ja käyttää sitä yhtämittaisesti kolmen viikon ajan, jonka jälkeen se poistetaan. Tänä aikana tulee tyhjentymisvuoto. Viikon kuluttua emättimeen asetetaan taas uusi rengas.

Lue lisää ehkäisyrenkaasta

Ehkäisylaastari

Iholle kiinnitettävä ehkäisylaastari on helppo ehkäisymenetelmä. Oikein käytettynä sen ehkäisyteho on yhtä luotettava kuin e-pillereiden, eli 99 prosenttia. Ehkäisylaastari vapauttaa ihon läpi verenkiertoon hormoneja tasaisesti. Laastari vaihdetaan viikon välein, ja kolmen laastarin jälkeen pidetään viikon tauko, jolloin tulee tyhjennysvuoto.

Ehkäisylaastarin käyttöaiheet ja käyttö

Hormonikierukka

Hormonikierukka on keltarauhashormonia sisältävä ehkäisyvalmiste, joka asetetaan kohdun sisälle lääkärin vastaanotolla. Kierukka on hyvä vaihtoehto pitkäaikaisen ehkäisyn tarpeessa oleville. Hormonikierukkaa käytetään myös runsaiden ja kivuliaitten kuukautisten hoidossa, ja tässä tilanteessa se on Kelan peruskorvattava sairauden hoitoon käytettävä lääke.

Kenelle hormonikierukka sopii?

Kuparikierukka-potilasohje

Kuparikierukka on kohdunsisäinen ehkäisyväline, joka sopii vakinaisen parisuhteen pitkäaikaiseen raskaudenehkäisyyn. Se asetetaan lääkärin vastaanotolla kohdun sisälle ja vaihdetaan viiden vuoden käytön jälkeen. Sen etuna on huolettomuus – kun kierukka on asetettu, siitä ei tarvitse huolehtia ennen seuraavaa vaihtokertaa.

Kuparikierukka on edelleen hyvä vaihtoehto

Kondomin käyttö

Kondomit ovat mekaanisia ehkäisyvälineitä, jotka valmistetaan lateksista ja synteettisestä materiaalista, esim. polyuretaanista. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa oikein käytettynä seksitaudeilta. Kondomia käyttämällä ei myöskään tule suunnittelemattomia raskauksia.

Näin käytät kondomia, 10 yleisintä virhettä kondomin kanssa

Jälkiehkäisy-potilasohje

Jälkiehkäisy eli katumuspilleri ei kuulu varsinaisesti ehkäisymenetelmiin vaan sitä käytetään, jos ehkäisy on pettänyt tai on ollut suojamattomassa yhdynnässä, eikä raskaus ole toivottavaa. Jälkiehkäisy perustuu yhdynnän jälkeen otettuun lääkkeeseen joka useimmiten, mutta ei 100 prosenttisesti, estää hedelmöittymisen.

Lue lisää jälkiehkäisystä 

Abortin jälkeinen ehkäisy

Hormonitoiminta palautuu nopeasti raskauden ensikolmanneksen aikana tehdyn abortin jälkeen. Ensimmäinen ovulaatio voi tapahtua jo kahden viikon kuluttua. Niinpä ehkäisy pitäisi aloittaa hyvissä ajoin jo ennen ensimmäisiä raskaudenkeskeytystä seuraavia kuukautisia. Hormonaalinen ehkäisy voidaan aloittaa välittömästi toimenpiteen jälkeen. Kierukka voidaan asettaa raskaudenkeskeytystoimenpiteen yhteydessä.

Mikä ehkäisy abortin jälkeen?

Synnytyksen jälkeinen ehkäisy

Synnytyksen jälkeisen ehkäisyn valintaan vaikuttaa oleellisesti se, imettääkö äiti vai ei. Ei-imettävä äiti tarvitsee ehkäisyä heti yhdyntöjen alkaessa hedelmällisyyden nopean palautumisen vuoksi. Ei-imettävällä äidillä on laaja valikoima ehkäisyvaihtoehtoja. Imettävän äidin ehkäisymenetelmiä ovat keinot, joilla ei ole vaikutusta imeväiseen eikä maidon määrään tai sen koostumukseen.

Ehkäisytavan valinta synnytyksen jälkeen?

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi