Terve.fi

Abortin jälkeinen ehkäisy

Abortin jälkeinen ehkäisy
Jatkoehkäisy pitäisi sopia jo ennen aborttia aborttilausunnon kirjoittavan lääkärin kanssa. Hormonitoiminta palautuu nopeasti raskauden ensikolmanneksen aikana tehdyn abortin jälkeen. Ensimmäinen ovulaatio voi tapahtua jo kahden viikon kuluttua toimenpiteestä ja puolet naisista ovuloi kolmannen viikon loppuun mennessä.
Julkaistu 15.10.2009

Niinpä ehkäisy pitäisi aloittaa hyvissä ajoin jo ennen ensimmäisiä raskaudenkeskeytystä seuraavia kuukautisia. Hormonaalinen ehkäisy voidaan aloittaa välittömästi toimenpiteen jälkeen. Kierukka voidaan asettaa raskaudenkeskeytystoimenpiteen yhteydessä. Ehkäisyn aloittamisella välittömästi tai pian toimenpiteen jälkeen on monia etuja: motivaatio ehkäisyn hoitamiseksi on suuri, keskeytykseen joutuneilla on suuri riski tulla uudestaan raskaaksi ja lisäksi kierukan ja ihonalaisten ehkäisyimplantaattien asetus onnistuu kivuttomasti samassa toimenpiteessä, jos näihin menetelmiin päädytään.

<!—[if gte mso 9]>

<![endif]—>

Hormonaalinen yhdistelmäehkäisyvalmiste on ensisijainen vaihtoehto nuorelle synnyttämättömälle naiselle abortin jälkeen. Abortin jälkeisen menetelmän valinta on tehtävissä samoin periaattein kuin ennen tätä raskauttakin. Ensisijainen vaihtoehto on yhdistelmäehkäisyvalmiste hedelmällisyyttä säilyttävien ominaisuuksien ja monien terveyshyötyjen vuoksi. Jos raskaudenkeskeytykseen on jouduttu unohtuneiden e-pillereiden vuoksi, voi olla hyvä käyttää pitempivaikutteisia ehkäisyvalmisteita, kuten ehkäisyrengasta tai -laastaria.

Myös kierukka voidaan asentaa raskauden keskeytyksen jälkeen. Asennus vaatii lääkäriltä varovaisuutta, koska kohtulihas on tässä vaiheessa tavallista pehmeämpi ja sen puhkeamisvaara suurempi kuin kuukautisten yhteydessä. Kuparikierukan käyttöön yleensäkin liittyy kuukautisvuodon runsastuminen noin 40 %:lla ja myös vuodon pitkittyminen, mistä on hyvä olla tietoinen jo etukäteen.

Pelkkää keltarauhashormonia sisältävät valmisteet käyvät abortin jälkeen samoilla perusteilla kuin muutenkin. Ihonalaiset ehkäisyimplantaatit ja hormonikierukka voidaan asentaa esimerkiksi toimenpiteen yhteydessä. Eniten hormonikierukan käytöstä hyötyvät ne, joilla on runsaat kuukautiset. Pelkkää keltarauhashormonia sisältävät ehkäisytabletit voidaan aloittaa välittömästi toimenpiteen jälkeen ja ehkäisyruiskeisiin päädyttäessä ensimmäinen injektio voidaan antaa kotiin lähtiessä.

Sterilisaatiota pystytään harvoin käytännön syistä suorittamaan raskaudenkeskeytyksen yhteydessä. Niinpä sterilisaatioon pyrkivä tarvitsee toimenpiteeseen pääsyä odotellessa väliajaksi luotettavan ehkäisyn.

Lue lisää

Kommentoi »