Terve.fi

Ehkäisylaastari

Ehkäisylaastari
Miten ehkäisylaastari toimii? Ehkäisylaastari vapauttaa hormoneja ja sen vaikutus perustuu munasolun irtoamisen estämiseen munasarjasta. Lue lisää ehkäisylaastarista.
Teksti
Julkaistu 18.6.2018

Iholle kiinnitettävä ehkäisylaastari on helppo ehkäisymenetelmä. Oikein käytettynä sen ehkäisyteho on yhtä luotettava kuin e-pillereiden, eli 99 prosenttia. Ehkäisylaastari vapauttaa ihon läpi verenkiertoon hormoneja tasaisesti. Hormonit, etinyyliestradioli ja norelgestromiini, estävät munasolun irtoamisen eli ovulaation.

Ehkäisylaastari on reseptivalmiste.

Ehkäisylaastarin käyttö

Laastari kiinnitetään puhtaalle, kuivalle, karvattomalle ja ehjälle terveelle iholle pakaraan, vatsaan, olkavarren ulkopintaan tai ylävartaloon kohtaan, jossa vaatetus ei hankaa sitä. Kukin seuraava laastari kiinnitetään eri kohtaan kuin edellinen, ihon ärtymisen ehkäisemiseksi. Alueella, jolle laastari on kiinnitetty tai johon se aiotaan pian kiinnittää, ei saa käyttää meikkejä, ihovoiteita, kosteusemulsioita, puutereita tai muita ulkoisesti käytettäviä tuotteita. Lisäksi kannattaa tarkistaa päivittäin, että laastari on kunnolla kiinni.

Ehkäisylaastaria pidetään kerrallaan viikon ajan. Käyttö aloitetaan kuukautiskierron ensimmäisenä päivänä, ja uusi vaihdetaan kierron 8. ja 15. päivinä. Kolmen käyttökerran jälkeen (kierron päivä 22) laastari poistetaan. Seuraavat 7 vuorokautta ollaan ilman laastaria. Tällöin yleensä tulee kuukautisvuoto.

Ehkäisylaastarin mahdolliset sivuvaikutukset

Tavallisimpia sivuvaikutuksia ovat ihon ärtyminen kiinnityspaikassa, lisäksi haittavaikutukset voivat olla samankaltaisia kuin muissakin hormonaalisissa ehkäisymenetelmissä ja monet haittavaikutukset jäävät pois muutaman kuukauden kuluessa. Haittavaikutuksia ovat mm. rintojen aristus, päänsärky, pahoinvointi, mielialan vaihtelu sekä kuukautisvuodon muutokset tai häiriöt.

Hormoneja sisältävien ehkäisyvalmisteiden käyttöön voi liittyä veritulppien lisääntynyt riski, tupakointi lisää riskiä. Riski rintasyöpään on lievästi suurentunut yhdistelmäehkäisyssä, mutta riski kumoutuu 5 vuotta sen jälkeen, kun yhdistelmäehkäisyn käyttö on lopetettu. Maksaläiskiin taipuvaisten kannattaa välttää auringon ottoa. Aurallinen migreeni on vasta-aihe ehkäisylaastarin käytölle.

Lähteet:

Raskauden ehkäisy, Käypä hoito, Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2017.

Hormonaalinen ehkäisy, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Evra depotlaastari, Duodecim lääketietokanta.

2 kommenttia