Terveys

Ovulaatio-tietopaketti

Ovulaatiolla tarkoitetaan munasolun irtoamista munasarjasta. Fysiologisena ilmiönä tarkasteltuna kattaa aihepiiri koko naisen elämänkaaren. Lue lisää ovulaatiosta.

Teksti Toimitus
12.2.2013 Terve.fi

Ovulaatio tarkoittaa munarakkulan puhkeamista ja sitä seuraavaa munasolun irtoamista munasarjasta. Fysiologisena ilmiönä ovulaatio on laaja aihepiiri kattaen naisen koko elämänkaaren. Ovulaatio liittyy tytön murrosiän alkamiseen, kuukautisiin ja kuukautiskiertoon ja sitä kautta aina naisen hedelmällisyyteen sekä raskaaksi tulemiseen. Kun ovulaatio estetään lääkkeiden avulla, puhutaan raskauden ehkäisystä. Lapsettomuuden yhteydessä annetaan usein lääkehoitoja, joiden tarkoituksena on pyrkiä kiihdyttämään ovulaatiota. Säännölliset ovulaatiot päättyvät naisen tulessa vaihdevuosi-ikään.

Tähän artikkeliin on koostettu keskeistä ovulaatioon liittyvää tietoutta. Artikkelin linkit johtavat ovulaatiota käsitteleviin artikkeleihin, uutisiin ja tietokokonaisuuksiin.

Mitä ovulaatio tarkoittaa

Ovulaatio tarkoittaa sitä, että munasolu irtoaa munasarjasta. Joka kuukausi munasolu kehittyy munasarjoissa ja kun se on kasvanut tietyn kokoiseksi, munasolu irtoaa ja lähtee kulkemaan munanjohdinta pitkin kohtuun. Ovulaatio on myös kuukautiskierron hedelmällisin ajankohta eli mahdollisuus tulla raskaaksi on tuolloin suurimmillaan.

Mistä ovulaatiosta on kyse?

Mistä tietää milloin ovulaatio tapahtuu

Ovulaatio tapahtuu noin 12–16 vuorokautta ennen kuukautisten alkua riippuen kuukautiskierron pituudesta. Munasolu on hedelmöittymiskykyinen 12–24 tuntia ovulaatiosta. Lue viisi merkkiä, mistä nainen voi tietää ovulaation ajankohdan.

Milloin ovuloin?

Näin ovulaatio johtaa raskauteen

Kun siittiö ja munasolu kohtaavat toisensa, munasolu hedelmöittyy ja uuden yksilön kehittyminen voi alkaa. Hedelmöittyminen tapahtuu tavallisesti munatorvessa, josta hedelmöitynyt munasolu kulkeutuu muutaman päivän kuluessa kohtuun ja kiinnittyy sen limakalvolle. Lue, mistä tietää, koska on otollisin aika tulla raskaaksi ovulaation aikana.

Ovulaatio vaihe vaiheelta

Parinvalinta voi riippua yllättävästä tekijästä

Ovulaatio on osoittanut tutkijoille, miten biologia vaikuttaa parinvalintaankin. Nimittäin ovulaation aikana naiset pitävät maskuliinisen näköisiä miehiä puoleensavetävimpinä ja pitävät heidän tuoksujaan ja ääniään kiihottavimpina. Miehet puolestaan aistivat alitajuisesti naisen ovulaation ja tulevat aggressiivisemmiksi ja omistushaluisemmiksi. Mistä ihmeestä on kysymys?

Ovulaatio ja parinvalinta

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi