Terve.fi

Miehet ovat mustasukkaisimmillaan kumppaninsa ovulaation aikana

Miehet ovat mustasukkaisimmillaan kumppaninsa ovulaation aikana
Aikaisemmissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että naiset pitävät munasolunsa irtoamisen aikoihin maskuliinisen näköisiä miehiä puoleensavetävimpinä ja pitävät heidän tuoksujaan ja ääniään kiihottavimpina. Tässä on ihmisen evoluution kannalta ollut järkeä, koska maskuliiniset piirteet saattavat kieliä hyvistä geeneistä.
Julkaistu 24.7.2006

Ovulaatioiden välillä naiset ovat sen sijaan alitajuisesti suosineet kilttejä ja älykkäitä miehiä, koska tämä on parantanut heidän jälkeläistensä selviytymismahdollisuuksia.

Uusimman, liverpoolilaistutkimuksen mukaan miehet alitajuisesti aistivatkin tämän muutoksen, joka naisessa tapahtuu munasolun irtoamisen aikoihin. Miehet muuttuvat tiedostamattaan tuolloin aggressivisemmiksi ja mustasukkaisemmiksi. Miehet tosin käyttäytyvät näin omistushaluisesti vain silloin, kun heidän kumppaninsa ei käytä ehkäisypillereitä. Ehkä mustasukkaisuuteen on joskus aihettakin. Evoluution kannalta naisen on aina kannattanut tehdä syrjähyppy juuri munasolun irtoamisen aikoihin..

Ihmisen evoluutio juontaa juurensa ihmisapinoista. Simpanssiurosten yhteisö on rauhaisa aina siihen saakka, kunnes joku naaraista tulee kiimaan. Tällöin korkea-arvoisista uroksista tulee kilpakosijoita, jotka mittelevät voimiaan saadakseen paritella naaraan kanssa. Ihminenkin käyttäytyy jossakin määrin tällä tavalla. Kun nainen on hedelmällisimmillään, miehet näyttävät alitajuisesti käyttäytyvän apinauroksen tavoin kavahtaessaan hyvin maskuliinisia miehiä. Naiset haluaisivat alitajuisesti lastensa isäksi maskuliinisen miehen, mutta pitkäaikaiseksi kumppanikseen mieluiten androgyynisen miehen, jolla on sekä miehekkäitä että naisellisia ominaisuuksia. Tällaisen miehen silmät ovat isot, leuka pyöreä ja huulet täyteläiset. Naiset siis haluaisivat maskuliinisen miehen siittävän lapsensa, mutta androgyynin miehen hoivaavan perhettä.

Kommentoi »