Terve.fi

Nainen: näistä merkeistä tiedät, että ovuloit

Nainen: näistä merkeistä tiedät, että ovuloit
Mistä voi oikeasti tietää, milloin ovuloi? Katso lista merkeistä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota ovulaation huomaamiseksi!
Julkaistu 7.9.2009

Jokaista kuukautiskiertoa kohti hedelmöittymisen todennäköisyys on parinkymmenen prosentin luokkaa. Ovulaatio onkin keskeisessä roolissa raskauden alullepanossa, sillä kuukautiskierron aikana on vain kaksi-kolme otollista päivää tulla raskaaksi.

Ovulaatio tapahtuu noin 12-16 vuorokautta ennen kuukautisten alkua riippuen kuukautiskierron pituudesta. Munasolu on hedelmöittymiskykyinen 12-24 tuntia ovulaatiosta.

Mutta mistä todella tietää, milloin nainen ovuloi? Sen selvittämiseksi voi tarkkailla tiettyjä merkkejä.

1. Kohdunkaulan liman erityksen lisääntyminen

Naisen ovuloidessa kohdunkaulan limaa alkaa erittyä runsaammin. Useimmat naiset voivat huomata sen siitä, että puolessa välissä kiertoa emätin on hieman normaalia kosteampi. Tuolloin seksin harrastaminen on yleensä helpompaa, eikä lisäliukasteita tarvita. Jotkut kokevat Pregnancy.about.com –sivuston mukaan myös lisääntynyttä seksuaalista halukkuutta.

2. Kohdunnapukka siirtyy ja pehmenee

Kohdunnapukan tunnustelulla voi päätellä ovuloiko nainen vai ei. Se tapahtuu sormin. Kun nainen ei ovuloi, kohdunnapukka tuntuu suurin piirtein nenänpään kovuutta vastaavalta. Ovuloidessa puolestaan kohdunnapukka pehmenee, siirtyy lähemmäs, jolloin siihen on helpompi yltää ja kohdunsuu saattaa olla hieman auki.

3. Toispuoleinen kipu vatsassa

Osa naisista kokee ovuloidessa toispuolesta kipua tai aristusta vatsan seudulla.

4. Kehon lämpötila nousee

Kehon peruslämpötilan nousu on yksi tuttu ja turvallinen merkki ovulaatiosta. Sitä ei todennäköisesti huomaa ilman mittaria, sillä lämpötilan nousu on vain noin 0,25-0,5 asteen tienoilla. Peruslämpö nousee vasta noin vuorokautta ovulaation alkamisesta, joten kehon lämpötilaa olisi syytä tarkkailla jo aiempien kuukautiskiertojen aikana.

5. Lutenisoivan hormonin (LH) pitoisuudet nousevat

Aivolisäkkeen erittämän niin sanotun luteinisoivan hormonin (LH) eritys on veressä suurimmillaan noin puolitoista vuorokautta ennen ovulaatiota. Virtsasta tehtävä testi muuttuu positiiviseksi noin vuorokautta ennen munasolun irtoamista. LH-pitoisuuden nousun tunnistaminen vaatii siis ovulaatiotestin, ja siitä on erityisesti hyötyä heille, joilla on ollut vaikeuksia raskauden alkuun saamisessa.

Kommentoi »