Terve.fi

Ovulaatiotestit

Ovulaatiotestit
Ovulaatio tapahtuu noin 12-16 vuorokautta ennen kuukautisten alkua riippuen kuukautiskierron pituudesta ja munasolu on hedelmöittymiskykyinen 12-24 tuntia ovulaatiosta.
Julkaistu 12.10.2007

Kuukautiskierron aikana on 2-3 otollista päivää tulla raskaaksi. Ovulaatio tapahtuu noin 12-16 vuorokautta ennen kuukautisten alkua riippuen kuukautiskierron pituudesta ja munasolu on hedelmöittymiskykyinen 12-24 tuntia ovulaatiosta. Noin päivä ennen ovulaatiota keho alkaa tuottaa LH-hormonia. LH-huipun jälkeiset 2-3 päivää ovat ne tärkeät päivät hedelmöityksen kannalta. Siittiöt taas säilyvät hedelmöittymiskykyisinä noin 72 tuntia eli kolme vuorokautta.

Ovulaatiotesteistä on hyötyä niille, joilla on vaikeuksia raskauden alkuun saamisessa esimerkiksi epäsäännöllisen kuukautiskierron vuoksi. Ovulaatiotestillä havaitaan ovulaatio LH:n pitoisuuden suurenemisen myötä. Ennen testausta tulee laskea, milloin testaaminen tulisi aloittaa. Ajankohta riippuu kuukautiskierron pituudesta, joka on kuukautisten 1. päivän ja seuraavien kuukautisten alkamispäivän välinen aika. Testin voi suorittaa mihin aikaan päivästä tahansa, mutta tärkeää on tehdä se päivittäin samaan aikaan. Ennen testin tekoa on oltava virtsaamatta vähintään 4 tuntia ja siksi testi on helpoin tehdä aamupäivällä.

Tulosten tulkinta on samankaltaista kuin raskaustesteissäkin eli kontrolliruudusta ja testiruudusta tarkkaillaan niihin mahdollisesti muodostuvia viivoja. Mikäli testi on negatiivinen, ei LH-pitoisuus ole vielä suurentunut ja testausta jatketaan seuraavana päivänä, kunnes saadaan positiivinen tulos. Positiivinen tulos kertoo, että ovulaatio tulee tapahtumaan 24-36 tunnin kuluessa.

Testit ovat liuskatestejä, joissa testitikku kastetaan virtsaan tietyksi ajaksi. Digitaalisissa testeissä tulos on selkeämmin luettavissa. Erimerkkisten testien käyttöohjeet kannattaa lukea huolellisesti, sillä käyttötavoissa voi olla pieniä eroavaisuuksia.

Lue myös:

Ovulaatio, tietopaketti

Asiantuntija-artikkeli: Lapsettomuusongelma

Kommentoi »