Terve.fi

Lapsettomuusongelma

Lapsettomuusongelma
Lapsettomuuden määritelmä edellyttää, että avio- tai avopari ei ole yhden vuoden yrittämisestä huolimatta onnistunut saamaan raskautta käyntiin. Noin 15 %:lla aviopareista on lapsettomuusongelma. Noin 1/3 tapauksista lapsettomuuden syy löytyy miehestä, 1/3 naisesta ja loput 1/3 molemmista.
Julkaistu: 26.6.2012

Suurin osa lapsettomuusongelmista voidaan nykyisin hoitaa.

Miehen lapsettomuuden syynä voi olla häiriö kiveksen siittiöitä tuottavissa soluissa, tiehyeiden tukos, kiveskohjut, sukuelinten tulehdusten jälkitila, mahdolliset ympäristötekijät, kuten raskasmetallit, orgaaniset liuottimet, korkea lämpötila sekä kova fyysinen rasitus, lääkkeet, joista tavallisimmat ovat sytotoksiset kasvaimen hoitoon tarkoitetut lääkkeet, trimetopriimi, nitrofurantoiini, oksitetrasykliini ja sulfasalatsiini, stressaava elämäntyyli ja hormonaaliset tekijät.

Miehillä iän myötä siittiöiden liikkuvuus heikkenee ja hormonitasapainossa tapahtuu pieniä muutoksia. Tupakanpoltto heikentää hedelmöittymiskykyä. Tärkein tutkimus on siemennesteen analyysi, joka tulisi tehdä kaksi kertaa vähintään yhden kuukauden välein.

Lapsettomuushoidolla voidaan nykyisin auttaa noin 70–80 prosenttia lapsettomista pareista saamaan lapsi. Eturauhasen ja lisäkiveksen tulehdukset hoidetaan antibioottikuurilla. Kiveskohjut tulisi hoitaa. Kiveskohjujen korjaus parantaa siittiöiden määrää ja liikkuvuutta. Jos siemenheittotiehyissä tai siemenjohtimessa todetaan tukos, tulisi se korjata. Lisäkiveksestä tai kiveksestä voidaan punktoida siittiöitä munasolujen hedelmöittämiseksi. Siittiötä ruiskutetaan suoraan vaimon munasolun sisälle, ns. ICSI-menetelmällä. Alkio kasvatetaan muutaman päivän ajan koeputkessa, minkä jälkeen se siirretään vaimon kohtuun.

Koeputkihedelmöitys on mullistanut lapsettomien parien hoidon. Intrasytoplastinen siittiön injektioteknikka eli ICSI on todettu turvalliseksi pareille, jotka muulla tavoin eivät saa raskautta käyntiin. Syntyneillä lapsilla ei ole todettu toimintahäiriöitä. Jos siemennestettä ei tule lainkaan, voidaan ejakulaatio saada aikaan vibraattorilla tai elektrostimulaatiolla peräsuolen kautta.

Lue myös:

Kommentoi »