Terve.fi

Näistä merkeistä tiedät, että olet raskaana

Näistä merkeistä tiedät, että olet raskaana
Raskaus, merkit ja ensioireet: Oletko raskaana? Oireet, kuten turvonneet, herkät rinnat, aamupahoinvointi, oksentelun, turvotus, kuukautisten väliinjääminen ovat raskauden ensioireita.
Julkaistu 23.7.2008

Mistä tietää, onko raskaana? Usein merkkejä ei huomaa, ennen kuin huomaa kuukautisten jääneen väliin. Jos ei pidä kirjaa kuukautiskierrosta tai kuukautiskierto on epäsäännöllinen, ei voi olla varma, milloin niiden pitäisi alkaa.

Jos alkaa kokea joitain alla mainituista oireista eikä kuukautisia ole ollut vähän aikaan, saattaa olla, että olet raskaana.

Merkkejä raskaudesta:

1. Turvonneet, herkät rinnat

Yksi varhaisista raskauden merkeistä ovat herkät ja arat rinnat, mikä johtuu hormonitasojen noususta. Arkuus voi tuntua kuin liioitellulta kuukautisia edeltävältä rintojen herkkyydeltä.

Epämukavuuden tunteen pitäisi vähentyä merkittävästi raskauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen, kun keho sopeutuu hormonimuutoksiin.

2. Uupumus

Oletko yhtäkkiä väsynyt? Tai siis täysin uupunut? Ei tiedetä, mistä raskauden alun väsymys johtuu, mutta on mahdollista, että se juontuu keltarauhashormonin lisääntyneestä määrästä.

Energian määrän tulisi nousta raskauden toisen kolmanneksen aikoihin, vaikkakin väsymys yleensä palaa myöhemmin, kun lisäkantamus alkaa uuvuttaa ja yöllä epämukava olo vaikeuttaa hyvien yöunien saamista.

3. Kiinnittymisvaiheen vuoto

Joillain naisilla esiintyy vaginan verenvuotoa noin 11-12 päivää hedelmöittymisen jälkeen. Vuoto saattaa johtua hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisestä kohdun seinämään. Tämä prosessi alkaa noin kuusi päivää hedelmöittymisen jälkeen.

Verenvuoto on todella kevyttä ja se kestää vain päivän tai pari. Kerro lääkärille, jos verta vuotaa, etenkin jos siihen liittyy kipua, sillä se voi olla merkki kohdunulkoisesta raskaudesta.

4. Pahoinvointi ja oksentaminen

Useimmilla naisilla aamupahoinvointi alkaa noin kuukausi hedelmöittymisen jälkeen. Joillain naisilla pahoinvointisuus alkaa jo hieman aikaisemmin, ja ei vain aamuisin. Noin puolella naisista pahoinvointi hellittää raskauden toisen kolmanneksen alkupuolella, mutta useimmilla muilla se kestää vielä ylimääräisen kuukauden.

5. Lisääntynyt herkkyys hajuille

Kukaan ei tiedä, miksi tietyt hajut aiheuttavat pahoinvointia raskauden alkuvaiheissa, mutta sen arvellaan olevan estrogeenin äkillisen nousun sivuvaikutusta.

6. Vatsan turvotus

Raskauden alun hormonaaliset vaihtelut saattavat aiheuttaa turvotuksen tunnetta, eli hieman samanlaista, kuin joillain naisilla on ennen kuukautisia. Tästä syystä vaatteet saattavat tuntua tiukoilta vyötärön seudulta, vaikka kohtu onkin edelleen melkoisen pieni.

7. Tiheä virtsaamisen tarve

Piakkoin raskaaksi tulon jälkeen saatat löytää itsesi kiirehtimästä vessaan. Tämä johtuu enimmäkseen siitä, että veren ja muiden nesteiden määrä kehossa lisääntyy, jolloin munuaiset joutuvat käsittelemään “ylimääräistä” nestettä.

Tihentyvä virtsaaminen saattaa alkaa niinkin aikaisin kuin kuudennen viikon kohdalla, sekä jatkua ja pahentua raskauden etenemisen myötä, kun vauva kasvaessaan alkaa painaa enemmän ja enemmän virtsarakkoon.

8. Kuukautisten väliinjääminen

Jos kuukautisesi ovat säännölliset, eivätkä ne saavu ajallaan, voi olla, että olet jo tehnyt raskaustestin ennen kuin olet huomannut mitään edellä mainituista oireista. Mutta jos kuukautiset ovat epäsäännölliset tai niistä ei pidetä kirjaa, voi olla, että pahoinvointi, rintojen arkuus ja ylimääräiset vessassakäynnit saattavat viestiä raskaudesta jo ennen kuin olet huomannut kuukautisen jääneen väliin.

9. Kehon lämpötila pysyttelee korkealla

Raskauden alussa on luonnollista, että ruumiinlämpö nousee hieman. Pieni kehonlämmön nousu ei kuitenkaan vaadi lääkehoitoa. 

10. Todiste: postitiivinen raskaustestin tulos

Mitä tahansa paketin kyljessä lukeekaan, useimmat kotitestit eivät anna luotettavaa tulosta ennen kuin noin viikko kuukautisten oletetun alkamisajankohdan jälkeen. Joten jos olet tehnyt testin jo aikaisemmin ja sen tulos oli negatiivinen, kokeile paria päivää myöhemmin uudelleen.

2 kommenttia