Terve.fi

Raskauden ensimmäinen kolmannes

Raskauden ensimmäinen kolmannes
Näin raskaus etenee raskausviikoilla 1-12, joka on raskauden ensimmäinen kolmannes. Mitä kaikkea tapahtuu sikiölle ja äidille?
Teksti

Julkaistu 27.10.2009

Seuraa raskauden kehitystä raskausviikoittain (1-12).

Raskauden kulku on jaettu raskauskolmanneksien mukaan kolmeen artikkeliin, joissa kuvataan kehittymistä viikoittain ja kerrotaan mitä muutoksia omassa kehossasi tapahtuu.

Jokainen äiti ja lapsi ovat yksilöitä. Artikkeleissa esiintyvät tulokset ja mitat ovat keskiarvoja, ja esimerkiksi lapsen pituus ja paino voivat vaihdella huomattavasti.

Tiedot ja ohjeet tulee käsittää ohjeellisina. Käänny tarvittaessa lääkärin tai äitiysneuvolan puoleen.

Raskausviikot 1-4

Raskausviikko 5

Äidin keho

Seuraavia oireita voi esiintyä: rintojen arkuutta, tihentynyttä virtsaamistarvetta, pahoinvointia, väsymystä, nipistelyä alavatsalla. Hajut voivat muuttua epämiellyttäviksi. Valkovuoto emättimestä yleensä lisääntyy.

Alkio on nuppineulanpään kokoinen, eikä sitä voi vielä nähdä ultraäänilaitteella. Aivojen, selkäytimen ja sydämen kehitys on alkanut.  

Lapsi

Täysiaikaisen raskauden kesto on 280 päivää eli 40 viikkoa laskettuna viimeisten kuukautisten alkamispäivästä. Raskauden kesto ilmoitetaan täysinä viikkoina + päivinä (esim. 35+4 eli menossa on 36. viikko).  

Ongelmat/huomiot

Vältä lääkkeiden, alkoholin, huumeiden, kemikaalien ja liuottimien käyttöä. Kipulääkkeistä parasetamoli on turvallinen. Lopeta tupakointi tai pyri ainakin vähentämään polttamista.  

Tutkimukset

Kotiraskaustesti virtsasta on luotettava heti kuukautisten poisjäännin jälkeen, jos kuukautiskierto on ollut säännöllinen.

Raskausviikko 6

Äidin keho

Kaikki elimet mukautuvat uuteen tilanteeseen suojatakseen ja turvatakseen uuden yksilön kasvun ja kehityksen kohdussa. Raskauden aikana aineenvaihdunta vilkastuu ja hengitys sekä verenkierto tehostuvat. Muutokset johtuvat pääosin istukan erittämistä hormoneista ja entsyymeistä.

Lapsi

Alkion pituus on alle 4 mm. Sydän alkaa sykkiä. Raajojen, korvien ja silmien kehitys alkaa.

Ongelmat/huomiot

Raskaus ja verenvuoto: Alkuraskaudessa voi esiintyä niukkaa veristä vuotoa. Lääkäriin otetaan päivystyksellisesti yhteys, jos vuoto on runsasta (runsaampaa kuin kuukautisvuoto) tai esiintyy kovia alavatsakipuja. Verivuoto voi olla viatonta tai merkki keskenmenosta. Alkuraskauden keskenmenot ovat yleisiä (> 50 prosenttia).

Raskausviikko 7

Äidin keho

Pahoinvointi ja väsymys voivat pahentua tässä vaiheessa. Paino nousee keskimäärin 12 kg raskausaikana.  

Lapsi

Alkion pituus on noin 5 mm. Sydämen toiminta on varmasti todettavissa ultraäänellä.  

Ongelmat/huomiot

Pahoinvointi on tyypillinen alkuraskauden oire ja etenkin aamuisin ilmenevä. Pahoinvointi ei vaikuta alkion kehitykseen ja se yleensä alkaa helpottaa raskausviikolla 12–13.  

Tutkimukset

Huomioitavaa on, että neuvolan Doppler-ultraääneen perustuvalla kuuntelulaitteella sydämen syke voi kuulua vasta 11–12 raskausviikolla normaalissa raskaudessa.

Raskausviikko 8

Äidin keho

Paino voi nousta tai jopa laskea pahoinvoinnin takia. Rinnat tulevat aremmiksi ja pingottuneiksi. Alavatsakivut voivat olla melko kovia, mutta yleensä lyhytaikaisia. Kivut johtuvat kohdun kasvamisesta.

Lapsi

Alkion pituus on noin 16 mm. Aivojen kaikki osat ovat muodostuneet. Hampaiden aiheet alkavat kehittyä.

Ongelmat/huomiot

Raskaus ja seksi: Yhdyntä on raskausaikana sallittua. Siitä ei ole haittaa alkion kehitykselle eikä raskauden normaalille kululle. Yhdynnästä suositellaan pidättäytymään, mikäli verivuotoa esiintyy.

Tutkimukset

Jos et vielä ole ottanut yhteyttä neuvolaan, soita terveydenhoitajalle ja varaa aika ensimmäiselle käynnille.

Raskausviikko 9

Äidin keho

Tarvittavan veren määrä kasvaa kun joudut huolehtimaan nyt myös istukan verenkierrosta. Voit tuntea kuumotusta tai huimausta.

Lapsi

Sikiön kokonaispituus on viikonlopulla noin 23 mm. Sikiö alkaa liikkua.

Ongelmat/huomiot

Neuvolan tehtävänä on ennaltaehkäistä mahdollisia raskauden aikana ilmaantuvia ongelmia, valmentaa ja neuvoa odottavaa äitiä sekä hänen perheenjäseniään ja etsiä mahdollisia raskauden esille tuomia sairauksia tai ongelmia.

Tutkimukset

Sikiön mahdollista riskiä kromosomihäiriöön voidaan arvioida raskausviikoilla 8-10 otetulla äidin verikokeella (veriseula).

Raskausviikko 10

Äidin keho

Kohtu kasvaa ja pyöristyy, mutta ei ole vielä päällepäin havaittavissa. Selkävaivoja, lonkkakipuja tai iskiashermosärkyä voi esiintyä hormonaalisten muutosten takia.

Lapsi

Sikiön pituus on noin 3 cm. Lihakset saavat lopullista muotoaan.

Ongelmat/huomiot

Raskaus ja liikunta: Kuntoliikuntaa voi harrastaa kuten ennen raskautta. Raskausviikon 28 jälkeen suositellaan liikunnan keventämistä. Jos sinulla on vuotoa tai alamahatuntemuksia, suositellaan lepoa muutamaksi päiväksi.

Raskausviikko 11

Äidin keho

Kohtu on greipin kokoinen ja vyötärölinja alkaa kasvaa.

Lapsi

Sikiön paino on noin 14 g ja pituus noin 6 cm. Keho kasvaa ja jäsenet saavat lisää pituutta.

 Ongelmat/huomiot

Monisikiöraskaus: Kaksosia on 1.2 % kaikista raskauksista. Kolmosia on erittäin harvoin.

Monisikiöraskaudessa kohtu kasvaa tavanomaista nopeammin. Sikiöiden lukumäärä voidaan todeta ultraäänitutkimuksessa. Monisikiöraskautta seurataan neuvolakontrollien lisäksi äitiyspoliklinikoilla.

Raskausviikko 12

Äidin keho

Nännipihat muuttuvat yleensä selvästi tummemmiksi ja maksaläiskät iholla voivat korostua. Tummuminen johtuu raskauden aiheuttamista hormonaalisista muutoksista.

Lapsi

Sikiö painaa noin 25 g. Pää-perä -mitta on keskimäärin 5.6 cm ja koko pituus jalat mukaan lukien noin 7 cm. Kaikki elimet ovat kehittyneet ja tästä lähtien elinjärjestelmät kypsyvät ja sikiö kasvaa kokoa.

Ongelmat/huomiot

Raskaus ja ravinto: Monipuolinen suomalainen sekaravinto riittää turvaamaan myös raskausajan vaatimukset. Kalsiumin tarve kaksinkertaistuu raskaus- ja imetysaikana. Kalkkitablettien käyttö on suotavaa, mikäli päivittäiseen ruokavalioon ei kuulu maitotuotteet.

Tutkimukset

Sikiön kromosomihäiriön riskiä voidaan arvioida niskapoimu-tutkimuksella, joka tehdään ultraäänitutkimuksessa raskausviikoilla 11–14. Ultraäänitutkimuksessa nähdään myös sikiöiden lukumäärä ja elonmerkit (sydämensyke) sekä voidaan varmistaa laskettu aika.

Kommentoi »