Vanhemmuus

Vanhemmuus on yksi elämän ihanimmista ja vaikeimmista tehtävistä. Vanhemmuus myös kasvattaa ihmistä.

Vanhemmuus on sana, joka herättää ristiriitaisiakin tunteita. Vanhemmuus on iloa, jännitystä, pelkoa, epävarmuutta, väsymystä, ärtyneisyyttä, raivoa, rakkautta ja pohjatonta huolta. Vanhemmuus on joskus alusta asti oma valinta ja joskus yllätys, mutta vanhemmuus kasvattaa ihmistä tehtäväänsä. Vanhemmuus on asia, jota varten ei voi valmistautua koskaan riittävästi. Vanhemmuus yllättää sekä iloisesti että surullisesti. Vanhemmuus merkitsee parhaimmillaan lempeästi mutta jämäkästi asetettuja rajoja, tukea, empatiaa, kannustamista, uuden opettamista ja rakkautta. Vanhemmuus on jokaiselle erilainen kokemus, eikä sitä voi suorittaa oikein.

Äiti on monelle lapselle ensimmäinen läheinen ihminen maailmassa. Äiti on yksi vanhemmuustermi muiden joukossa. Äiti on joillekin lempeä ja pullantuoksuinen turvahahmo, toisille etäinen ja jopa tuntematon ihminen, kolmannelle jämäkkä ja rohkea vanhempi, joka opettaa lasta pitämään puoliaan. Äiti ei aina välttämättä kuulu perheeseen, toisissa perheissä taas saattaa olla useampi äiti. Jokainen äiti on erilainen, eikä äiti edes välttämättä ole syntymässä määritetty naiseksi. Äiti on sana, jonka ihminen omaksuu itselleen tai jonka hän kokee vieraaksi. Äiti saa usein kuulla arvostelua, ohjeita ja jopa ikäviä kommentteja, sillä äitiys herättää joillekin ihmisille vahvan halun olla oikeassa. Äiti, jos luet tai kuulet tällaista, ole huoleti: periaatteessa yksikään äiti ei ole toista parempi eikä tiedä, miten tulee olla äiti oikealla tavalla.

Isä saattaa säästyä äideille asetetuista tiukoista odotuksilta. Isä voi kuitenkin tuntea painetta olla tietynlainen isä. Isä saattaa muistaa omaa isäänsä sukupolven miehiä, joiden tuli olla miehekkäitä, jäyhiä ja voimakkaita perheen päitä. Isä voi kuitenkin olla juuri sellainen isä kuin hän haluaa. Isä saattaa olla vanhempi, joka askartelee ja leipoo lapsen kanssa ja leikkii pukuleikkejä. Isä voi myös olla se, joka opettaa nikkaroimaan ja solmimaan kengännauhat. Isä saattaa olla keskeinen hahmo lapsen elämässä tai ihminen, jota lapsi ei edes tunne. Jokainen isä muodostaa isyytensä sellaiseksi kuin hän haluaa. Isyys ei ole kilpailu eikä ole vain yhtä tapaa olla isä.

Perhe on sana, jota joukko ihmisiä haluaa käyttää läheisimmistä ihmisistään. Perhe voi pitää sisällään kaksi vanhempaa ja kaksi lasta. Perhe voi myös olla kahden aikuisen muodostama yksikkö. Perhe merkitsee joillekin läheisimpiä ystäviä. Perhe voi koostua kahdesta äidistä tai kahdesta isästä tai useammasta vanhemmasta. Perhe tarkoittaa usein yhteisöä, jonka osapuolet välittävät syvästi toisistaan ja haluavat sitoutua yhteiseen elämään ja pitää toisistaan huolta. Perhe, jonka ihminen aikuisena itselleen muodostaa, voi olla läheisempi kuin lapsuudenperhe.

Lapset ovat ihania ja myös toisinaan vaikeita. Lapset kasvavat eri tavoin ja ilmentävät joskus odottamattomia piirteitä, joihin vanhemmat eivät ole varautuneet. Lapset saavat ihannetilassa olla lapsia niin pitkään kuin mahdollista. Lapset ovat luonnostaan mielikuvituksellisia leikkijöitä, ja tämä taipumus säilyy joissakin onnekkaissa aikuiseksi asti. Lapset voivat kiristää hermoja etsiessään rajojaan. Lapset voivat olla kohtuuttomia, itsekkäitä ja pikkumaisia, mutta lapset ovat toisaalta vielä muovautuvassa vaiheessa. Lapset voivat rakastavassa ja kohtuullisesti rajoja asettavassa ympäristössä kehittyä ihmisiksi, jotka ovat avarakatseisia ja tasapainoisia.

Lapsen kasvatus herättää suuria tunteita. Lapsen kasvatus tuntuu pätevöittävän osan ihmisistä asiantuntijoiksi, jotka neuvovat kärkkäästi muita. Lapsen kasvatus on perusasioiltaan yksinkertaista: lapsi tarvitsee rakkautta, turvaa, virikkeitä, kannustusta oppimiseen, empatiaa ja tasapainoista ympäristöä. Lapsen kasvatus on tietysti käytännössä paljon vaikeampaa. Lapsen kasvatus on asia, jota ei voi ulkoistaa varhaiskasvatukselle, joskin ammattilaisilla on osuutensa lapsen kasvatuksessa. Lapsen kasvatus sujuu paremmin, jos lapsi ei opi vanhemmiltaan haitallisia ennakkoluuloja muita ihmisryhmiä kohtaan. Oli perhe minkälainen tahansa, lapsen kasvatus on aina haaste, jossa harva onnistuu täydellisesti.