Terve.fi

Isän kanssa leikkiminen suojaa lasta ylipainolta

Isän kanssa leikkiminen suojaa lasta ylipainolta

Lapsilla, jotka leikkivät enemmän isiensä kanssa, on pienempi riski tulla ylipainoiseksi. Lue lisää.
Mainos

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan lapsilla, jotka leikkivät enemmän isiensä kanssa, on pienempi riski tulla ylipainoiseksi.

Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka usein 2 – 4 -vuotiaiden lasten isät osallistuivat vanhemmuuteen liittyviin tehtäviin, kuten lapsenhoitoon, ruuanlaittoon ja ulkona leikkimiseen sekä sitä, kuinka paljon isät olivat mukana tekemässä päätöksiä lapsen ravintoon, terveyteen ja kurinpitoon liittyvistä asioista.

Nelivuotiaina lapsilla oli 30 prosenttia pienempi riski olla ylipainoisia, mikäli isät veivät heitä enemmän ulos leikkimään tai viettivät muuten aikaa lastensa kanssa. Jokainen lisätty isän tekemä lastenhoitoon liittyvä tehtävä vähensi lapsen ylipainon riskiä 33 prosentilla. Tällaisia tehtäviä olivat muun muassa lapsen pukeminen, kylvettäminen, hampaiden pesu ja nukuttaminen.

Tutkijat epäilevät eron johtuvan siitä, että aina kun isä osallistuu enemmän, se lisää sitä kokonaisaikaa, jonka vanhemmat viettävät lastensa kanssa. Silloin pelkkä äiti ei yksin hoida lapsen kasvattamista. Myös hoidon laatu voi olla parempi, kun molemmat vanhemmat osallistuvat siihen.

Yhdysvalloissa, missä tutkimus tehtiin, noin 9 prosenttia 2 – 5 vuotiaista lapsista on ylipainoisia. 6 – 11 -vuotiaiden parissa osuus on jo 18 prosenttia.

Tutkimuksessa seurattiin noin 10 700 lasta, jotka olivat syntyneet vuonna 2001. Lapsia seurattiin siihen asti, kunnes nämä olivat 6 – 7 -vuotiaita ja menivät kouluun. Kaikki tutkimuksessa mukana olleet isät asuivat lapsen kanssa samassa asunnossa, mutta eivät olleet ensisijaisia huoltajia. Tutkimuksessa mukana olleet isät työskentelivät keskimäärin 46 tuntia viikossa ja äidit noin 18 tuntia viikossa.

Tutkimus sai noin joka neljännen isän lisäämään aikaa, jonka tämä vietti lapsensa kanssa tai kotitöitä tehden, kun taas noin 30 – 40 prosenttia isistä vähensi kodin tai lapsen hoitoon käyttämäänsä aikaa tutkimuksen aikana.

Lähde: Obecity Society 21.6.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Mikä on isän rooli lapsen kasvatuksessa?

Millainen on suomalainen isä?

Näin olet parempi isä- tai äitipuoli – 8 neuvoa

Aika isän kanssa lapselle hyödyksi

Lasten lihavuus lisääntyy huolestuttavasti

Julkaistu: 4.7.2017