Terve.fi

Näin olet parempi isä- tai äitipuoli - 8 neuvoa

Näin olet parempi isä- tai äitipuoli - 8 neuvoa
Uusperhe vaatii kärsivällisyyttä, ymmärrystä ja toisten huomioimista sekä tarvittavan tilan antamista. Kahden perheen yhdistäminen voi olla hankalaa. Tässä onkin joitakin neuvoja uusperheisiin tuleville aikuisille ja vanhemmille.
Julkaistu 18.11.2008

Uusperheiden määrä lisääntyy ja se voi aiheuttaa ongelmia vanhempien ja lasten välillä. Uusperhe tarkoittaa perhettä, johon kuuluu uusperheen vanhempien lisäksi jommankumman tai molempien lapsia edellisestä liitosta. Uusperheitä on Suomessa Tilastokeskuksen mukaan noin 53 000. Uusperhe vaatii kärsivällisyyttä, ymmärrystä ja toisten huomioimista sekä tarvittavan tilan antamista. Kahden perheen yhdistäminen voi olla hankalaa. Tässä onkin joitakin neuvoja uusperheisiin tuleville aikuisille ja vanhemmille.

1. Ymmärrä uusperheiden paljous.

Uusperheitä on todella paljon, siis noin 53 000 ja niiden määrä lisääntyi edellisvuodesta 600. On hyvä yksinkertaisesti tiedostaa, että on olemassa muitakin, jotka ovat juuri käymässä läpi samankaltaista tilannetta. Sen ymmärtäminen voi olla rohkaisevaa.

2. Tehkää avo- tai avioliitosta perheen ydin.

Perhepsykologi Mario Alonson mukaan lapset eivät saisi olla perheen keskipisteessä, vaan nimenomaan vanhempien suhteen. Tutkimuksista käy ilmi, että lapset kokevat turvallisuuden tunnetta, kun heidän biologisella vanhemmalla on rakastava ja pysyvä liitto, jossa molemmat kunnioittavat toisiaan.

3. Tiedosta, että olet ”tunkeilija”.

Yleensä aluksi lapset kokevat perheeseen tulevan aikuisen olevan perhepiirin ulkopuolinen henkilö. Kannattaakin pysytellä hieman syrjässä siitä, sillä luottamuksen syntymisellä kestää oman aikansa.

4. Rakenna luottamusta kunnioituksella.

Osoita kunnioitusta lasten biologista vanhempaa, kuten myös lapsia kohtaan. Lapset kyllä lämpiävät jossain vaiheessa sinulle, mutta se voi viedä aikaa.

5. Älä ole lasten kurinpitäjä.

Jos uusperheen lapset eivät ole omiasi, älä yritä pitää heille kuria. He eivät ole sinun lapsiasi, ja he osaavat huomauttaa asiasta. Sen sijaan keskity mieluummin ystävyyssuhteen, kuuntelijan ja luotetun roolin rakentamiseen.

6. Pitäkää perhekokouksia.

On tärkeää osoittaa lapsille, että jokaisella on mahdollista näyttää tunteitaan ja heidän mielipiteitään otetaan huomioon perheen yhteisissä asioissa. Lapset tarvitsevat mahdollisuuden purkaa turhautumistaan ja osallistua päätöksentekoon. Valitkaa ajankohdaksi hetki, jolloin ilmapiiri on rento ja jokainen saa puheenvuoron.

7. Älä kritisoi lapsen toista biologista vanhempaa.

Saatat ajatella, että perheen ulkopuolella asuva lapsen biologinen vanhempi on ikävä ihminen, mutta ole hyvin varovainen kritisoidessasi häntä lapsen edessä. Kunnioita lapsen ja toisen vanhemman välistä vanhempi-lapsi-suhdetta. Ole jopa tukeva tässä asiassa.

8. Ylistä lasta tai lapsia.

Muista aina silloin tällöin antaa positiivista palautetta lapsille. Kehu heidän suorituksiaan koulussa tai onnistumisia peleissä, harrastuksissa ja kotitöissä.

Aiheesta kertoo Best Life artikkelissa 10 Best Ways to Be a Better Stepdad.

Lue lisää:

Kommentoi »