Terve.fi

Aika isän kanssa lapselle hyödyksi

Aika isän kanssa lapselle hyödyksi

Jo vauva-ajan yhteydet isään edistävät myöhempää mielenterveyttä ja kielen kehitystä. Lapsen sanavarasto laajenee, koska isät käyttävät enemmän lapselle uusia sanoja kuin äidit. Lue lisää.
Mainos

Amerikan lastenlääkäriyhdistys julkaisi raportin muutoksista isän roolissa viime vuosikymmeninä. Raportti painotti lastenlääkärien roolia isien merkityksen korostamisessa ja neuvonnassa. Samalla siinä käydään läpi perheiden ja isyydenkin muutoksia ja isän osallistumisen tärkeyttä eri ikäisten lasten kehittymiselle. Yhdysvalloissakin on havaittu isän roolin muuttuneen kurinpitäjästä enemmän kaveriksi.

Ehkä ajalle tyypillisesti kirjoituksessa ensin määriteltiin, mitä isällä tarkoitetaan. Isän roolissa toimivat varsinaiset perheenisät, eronneet tai muuten poissa olevat isät, homoperheiden tuplaisät, leskien tai lesboperheiden isoisät tai muut miehen mallit. Jo vauva-ajan yhteydet isään edistävät myöhempää mielenterveyttä ja kielen kehitystä. Lapsen sanavarasto laajenee, koska isät käyttävät enemmän lapselle uusia sanoja kuin äidit. Isät myös leikkivät lasten kanssa eri tavoin kuin äidit. Leikit ovat fyysisempiä ja niissä otetaan enemmän riskejä kuin äidin leikeissä.

Isän osallistuminen lapsen elämään vaikuttaa myöhemmässäkin iässä. Tyttärien kehitys naiseksi on hitaampaa. Koe-eläintutkimukset vihjaavat, että se voisi johtua isien erittämistä feromoneista. Teini-ikäisten tyttöjen raskaudetkin ovat harvinaisempia perheissä, joissa isät ovat läsnä. Sama pätee lasten myöhempiin sosiaalisiin ongelmiin ja masennukseen.

Isät tai miehen mallit ovat näiden lastenlääkäreiden mielestä tärkeitä myös ihan arkisissakin asioissa. Tupakointi, alkoholin käyttö tai vaikkapa turvavyön tai pyöräilykypärän käyttö ovat tapoja, joista lapset ottavat mallia.

Kirjoituksessa myös lievästi haikaillaan isyysvapaiden perään. Päinvastoin kuin esimerkiksi Pohjoismaissa, USA:ssa ei ole niitä koskevia lakeja. Ainoastaan joissakin osavaltioissa on kokeiltu kohtalaisen huonolla menestyksellä palkattomia vapaita, jotka antaisivat isille mahdollisuuden osallistua lasten elämään.

Lähde: Pediatrics

Lue lisää:

Vain yksi kymmenestä yksinhuoltajasta on isä

”Vihaan lastasi” – uusperheellinen avautuu

Näin olet parempi isä- tai äitipuoli – 8 neuvoa

Lastenpsykiatri Sinkkonen vastaa: Pitääkö herkkää poikaa kouluttaa kovemmaksi?

7 kysymystä päihteistä ja lapsista – oljenkorsia isille ja äideille

Julkaistu: 11.11.2016