Terve.fi

Isän ikä ja elintavat ovat yhteydessä lapsen synnynnäisiin sairauksiin

Isän ikä ja elintavat ovat yhteydessä lapsen synnynnäisiin sairauksiin
Isän elintavoilla ja iällä on selkeä yhteys lapsen mahdollisiin synnynnäisiin sairauksiin, väittää tuore tutkimus.
Julkaistu: 31.5.2016

Äidin elintapatottumusten, hormonaalisten muutosten sekä psykologisen tilan tiedetään vaikuttavan jälkikasvuun raskauden aikana, mutta myös isän elintavoilla on merkitystä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan isän elintottumukset sekä ikä ovat yhteydessä lapsen mahdollisiin synnynnäisiin sairauksiin, uutisoi Medical Xpress.

Georgetownin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että isän mahdollisten elintapojen aiheuttamat synnynnäiset sairaudet ovat epigeneettisiä ja voivat seurata suvussa sukupolvien ajan.

Epigeneettisellä periytymisellä tarkoitetaan elämän henkilön aikana hankittuja muutoksia, jotka siirtyvät seuraavalle sukupolvelle ilman DNA:han tai RNA:han koodautumista.

Alun perin American Journal of Stem Cells -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan isän elintavat ja ikä voivat vaikuttaa molekyyleihin, jotka säätelevät geenien toimintaa. Esimerkiksi lapsi voi sairastua FAS:iin eli sikiön alkoholioireyhtymään, vaikka äiti ei olisi raskauden aikana tai ylipäätään elämänsä aikana juonut tippaakaan alkoholia. Isän alkoholinkäyttö voi riittää synnynnäisen kehitysvammaisuuden syntyyn.

Lisäksi tutkimuksessa selvisi seuraavaa:

  • Mitä vanhempi isä on, sitä todennäköisempää on lapsen autismi ja alttius skitsofreniaan.
  • Terveellinen ruokavalio isän nuoruudessa laskee hänen tulevien lastensa todennäköisyyttä ennenaikaisen sydän- tai verisuonisairauskuoleman suhteen.
  • Isän kärsimä psykososiaalinen stressi on yhteydessä lasten viallisiin käyttäytymismalleihin.
  • Isän alkoholinkäyttö vaikuttaa alentavasti lapsen syntymäpainoon ja aivojen kokoon. Aivojen normaalia pienempi koko voi aiheuttaa lapselle kognitiivisia ongelmia.

Lue lisää:

Kommentoi »