Terve.fi

Raskaus nelikymppisenä - edut ja riskit

Raskaus nelikymppisenä - edut ja riskit
Ei ole olemassa yhtä oikeaa aikaa perheen perustamiseen. Minkälaisia riskejä liittyy raskauteen 40-vuotiaana? Entä voiko raskaaksi tulla vielä viisikymppisenä?
Julkaistu: 19.9.2008

Useimmat asiantuntijat sanovat, ettei ole olemassa ”oikeaa” aikaa perustaa perhe. On kuitenkin olemassa hyviä sekä huonoja puolia, siinä minkä ikäisenä synnyttää. 20-vuotiaana esimerkiksi, sinulla on enemmän energiaa juosta lapsesi perässä ja huolehtia hänestä, mutta vähemmän taloudellista turvaa ja elämänkokemusta johon turvautua.

30- ja 40-vuotiaana saatat olla taloudellisesti tasapainoisemmassa asemassa, mutta sinulla voi olla ongelmia hedelmöitymisessä tai raskauden jatkuvuudessa. Lapsen syntymän jälkeen sinulta vaatii enemmän pysyä aktiivisen vauvan ja taaperon matkassa.

Raskaus 40 – 44-vuotiaana

Vartalosi

Ensin hyvät uutiset: tuore tutkimus osoittaa, että nelikymppiset, jotka saavat lapsen ilman hedelmöityshoitoja elävät pidempään kuin saman ikäryhmän hoitoa saaneet naiset. Yksi teoria tähän on se, että estrogeenituotanto pidentää ikää. Runsaasti estrogeenia tuottavilla naisilla myös sydän, luusto ja muut elimet pysyvät paremmassa kunnossa.

Tästä huolimatta alle 1 prosentti tämän ikäluokan naisista saa lapsia. Mahdollisuus hedelmöittyä laskee vain 5 prosenttiin 40 ikävuoden jälkeen. Se, miten helposti raskaus ja synnytys nelikymppisenä sujuu riippuu monesta tekijästä, kuten fyysisestä kunnosta, terveystottumuksista ja siitä, kuinka mones synnytys on kyseessä. Raskaudenaikaiset hormonaaliset muutokset saavat kaikki naiset tuntemaan itsensä väsyneeksi, mutta väsymys näyttäisi kuitenkin korostuvan erityisesti vanhemmilla naisilla. Useasta lapsesta huolehtiminen lisää väsymystä edelleen. Jos sinulla on jo lapsia entuudestaan saatat olla alttiimpi peräpukamille, virtsan karkailulle, kohdun ja emättimen kudoslaskeumalle (kudosten esiin luiskahdus) ja rintojen riippumiselle, toisin kuin 20 vuotta aiemmin. Tämä johtuu siitä, että näiden alueiden kudokset ovat joutuneet jo aiemmin venytyksen kohteeksi. Voit minimoida kyseiset vaivat pitämällä painosi kurissa, liikkumalla ja harjoittamalla lantiopohjan lihaksiasi raskauden aikana.

Tunnepuolesi

40-ikävuoden jälkeen sinulla on etunasi laaja elämänkokemus ja kypsyys kasvattaa lasta. Saatat olla myös kärsivällisempi kuin kaksikymppisenä. Sinulla todennäköisesti on kuitenkin huolta aiheuttavia ajatuksia, kuten oletko jo aivan ikäloppu lapsen tultua täysi-ikäiseksi tai että lapsi lähtee kotoa vasta, kun te olette jo 60- 70-vuotiaita. Iäkkäämpien vanhempien täytyy yrittää tasapainottaa vapauden ja spontaanisuuden päättymistä ajatuksella onnesta, jota lapsen kasvattaminen tuo mukanaan.

Riskit vauvalle

Noin kolmasosa raskauksista tässä iässä päätyy keskenmenoon. Siihen on olemassa useita syitä: munasolujen laatu saattaa olla huono, kohdun seinämät eivät ole välttämättä tarpeeksi paksut tai verenvirtaus kohtuun ei ole tarpeeksi voimakasta, jotta raskaus voisi edetä normaalisti. Riski eteisistukkaan (tila jossa istukka kiinnittyy liian alas kohtuun, ulottuu kohdun sisäsuun reunaan tai peittää kohdun sisäsuun) tai istukan ennenaikaiseen irtoamiseen lisääntyy. Lapsilla, jotka syntyvät nelikymppisille, on myös todennäköisemmin alhaisempi syntymäpaino. Kromosomihäiriöiden riski nousee joka vuosi 40-ikävuoden jälkeen. Jos synnytät 40-vuotiaana riskisuhde downin sydroomaan on 1:106 ja muihin poikkeavuuksiin 1:66. 44-vuotiaana vastaavat riskisuhteet ovat jo 1:38 (down) ja 1:26 (muut).

Raskaus 45-49-vuotiaana

Vartalosi

Vain 0,3 prosenttia tämän ikäluokan naisista saa lapsia, sillä hedelmöityshoidon onnistuminen laskee huomattavasti. Jo raskaaksi tulo ja sen ylläpitäminen on suuri saavutus sinänsä ja kertoo paljon terveydentilastasi. Suuri osa hedelmöityshoitojen kautta syntyneistä lapsista tämän ikäisillä on saanut alkunsa luovutetuilla munasoluilla. Kun olet tullut raskaaksi joudut käymään läpi enemmän erilaisia kokeita, kuin nuoremmat. Useimmat yli 40-vuotiaat naiset joutuvat myös rasituskokeisiin, joissa mitataan mm. verisuonten terveyttä. Heitä tarkkaillaan mahdollisen diabeteksen tai munuaisongelmien vuoksi säännöllisemmin kuin nuorempia. Vaikka olisitkin huippukunnossa, raskausaika ja synnytys tulee olemaan vaikeampaa kuin jos olisit samassa kunnossa, mutta 20 vuotta nuorempi. Raskautta voikin verrata rankkaan urheilusuoritukseen, sillä sen aikana veren volyymi lähes tuplaantuu rasittaen samalla sydäntä ja lisääntynyt paino taas rasittaa lihaksistoa sekä niveliä.

Tunnepuolesi

Useimmat neljänkympin puolivälissä olevat naiset ovat huolissaan omasta sekä vauvansa terveydestä ja hyvästä syystä, sillä molepien kohdalla on olemassa riskejä. Useimmat raskaudet tässäkin iässä päättyvät kuitenkin onnellisesti. Mitä parempaa huolta pidät itsestäsi, sitä onnistuneempi raskaustesi tulee olemaan.

Riskit vauvalle

Reilu puolet yli 45-vuotiaiden raskauksista päättyy keskenmenoon (ennen 20 vkoa). Lapsen riski syntyä kuolleena tuplaantuu nelikymppisillä verrattaessa kaksikymppisiin. Tämän vuoksi moni lääkäri suorittaa enemmän rasituskokeita ja ultraääniseulontoja raskauden loppumetreillä tämän ikäisillä naisilla. Kromosomihäiiröiden riski nousee huomattavasti. 45-vuotiaana downin syndrooman riskisuhde on noin 1:30 ja muiden poikkeavuuksien 1:21. 49-vuotiaana riskisuhteet ovat 1:11 (down) ja 1:8 (muut).

Raskaus yli 50-vuotiaana

Vaihdevuodet alkavat keskimäärin noin 51-vuotiaana, mutta tyypillisesti asteikko vaihtelee 45 -55-ikävuoden välillä. Lähes kaikki raskaudet viisikymppisinä vaativat apua: joko hedelmöityslääkkeitä, lisähormoneita tai yleisimmin luovutettuja munasoluja.

Naiset, jotka vielä ovuloivat joutuvat usein syömään raskauden alussa estrogeenia ja keltarauhashormonia, ennen kuin istukka alkaa tuottamaan niitä itse. Tässä iässä komplikaatioiden riski on suuri. Ongelmia saattaa aiheuttaa mm. kohonnut verenpaine sekä munuaisiin ja istukkaan liittyvät tekijät, jotka vaativat tarkkaa seurantaa.

Yhtenä kysymyksenä on myös naisen synnytysikä. Kaikki varmasti tuntevat viisikymppisen, joka on paljon energisempi ja valppaampi kuin kaksikymppinen konsanaan. Hänen etunaan on myös elämänkokemus ja kypsyys. Yli viisikymppiset saattavat kuitenkin tarvita lisäenergiaa, kestävyydestä puhumattakaan herätäkseen vauvan kanssa kahden tunnin välein ja juostessaan taaperon perässä. Tilastot osoittavat, että jos nainen tultuaan raskaaksi pitää itsestään hyvää huolta ja jos seulonnoissa ei ilmene poikkeavuuksia, hän synnyttää iästään huolimatta todennäköisemmin terveen lapsen. Sikiöiden kuolleisuus on tippunut vuodesta 1960 jopa 70 prosenttia, joten se on hyvä uutinen kaikille raskaana oleville.

5 kommenttia