Terve.fi

Myös isän ikä vaikuttaa hedelmöittymisen onnistumiseen

Myös isän ikä vaikuttaa hedelmöittymisen onnistumiseen

Miehen iällä on huomattava vaikutus siihen, onnistuuko hedelmöittyminen ja syntyykö lapsi elävänä. Lue lisää.
Mainos

Vastavalmistuneen tutkimuksen mukaan naisen iän lisäksi myös miehen iällä on huomattava vaikutus siihen, onnistuuko hedelmöittyminen ja syntyykö lapsi elävänä. 30 – 35 -vuotiailla miehillä ja alle 30-vuotiailla naisilla oli 73 prosentin todennäköisyys onnistua koeputkihedelmöityksessä. Sen sijaan onnistumisprosentti oli vain 46, mikäli mies oli 40 – 42 -vuotias.

The Guardian uutisoi Harvardin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan miehet eivät enää voikaan tuudittautua siihen, ettei heidän iällään ole lisääntymisen kanssa niin paljon väliä kuin naisen iällä. Onnistuneesti lapsen saamisen todennäköisyys laskee huomattavasti myös miehen vanhentuessa.

Jo aiemmin on todistettu, että naisen mahdollisuudet saada lapsi vähenevät nopeasti 35 ikävuoden jälkeen. Tutkittaessa naisten osuutta hedelmättömyyteen miehet on unohdettu kokonaan ottaa huomioon.

Tutkijat kävivät läpi noin 19 000 Bostonissa tehtyä keinohedelmöityssykliä vuosilta 2000 – 2014. Alhaisin synnytysprosentti oli odotetusti 40 – 42 vuotiailla naisilla, eikä tässä ykäryhmässä miehen iällä havaittu olevan vaikutusta.

Sen sijaan miehen iällä oli sitä enemmän väliä, mitä nuorempi nainen oli. 35 – 40-vuotiailla naisilla oli myös suurempi onnistumistodennäköisyys hedelmöityshoidossa, mikäli he yrittivät saada lasta itseään nuoremman miehen kanssa. 30 – 35 -vuotiaan miehen kanssa lasta yrittäneistä 54 synnytti onnistuneesti, kun osuus oli jopa 70 prosenttia naisilla, jotka yrittivät saada lapsen alle 30-vuotiaan miehen kanssa. Samoin 30 – 35 -vuotiailla naisilla oli 64 prosentin onnistumistodennäköisyys itseään vanhemman miehen kanssa ja 70 prosentin onnistumistodennäköisyys itsensä ikäisen miehen kanssa.

Tutkijat eivät ole varmoja, miksi miesten hedelmällisyys laskee iän myötä. Naisilla on jo syntyessään kaikki munasolut ja iän myötä niissä alkaa tapahtua yhä enemmän mutaatioita. Myös miehillä pääsyyn epäillään olevan siinä, että sperman laatu heikkenee miesten vanhetessa. Tässä tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että miesten hedelmällisyys saattoi laskea iän myötä, vaikka siittiöissä ei havaittukaan mitään muutoksia.

Lähde: The Guardian 20.9.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Äidin ravitsemus hedelmöityksen hetkellä voi ratkaisevasti säädellä lapsen terveyttä

Isän ikä ja elintavat ovat yhteydessä lapsen synnynnäisiin sairauksiin

Julkaistu: 3.10.2017