Terve.fi

Isän poissaolo aiheuttaa stressiperäisiä solumuutoksia lapsissa

Isän poissaolo aiheuttaa stressiperäisiä solumuutoksia lapsissa

Isän menetys kuoleman tai avioeron vuoksi on todettu olevan yhteydessä lyhyempiin telomeereihin lapsen kromosomeissa. Lue lisää.
Mainos

Isän menettämisen kuoleman, avioeron tai vankilatuomion vuoksi on todettu olevan yhteydessä lyhyempiin telomeereihin lapsen kromosomeissa. Tämä voi selittää sitä, miksi isättömillä lapsilla on usein enemmän terveysongelmia kuin muilla.

Isänsä menettäneillä lapsilla oli 9-vuotiaana keskimäärin 14 prosenttia lyhyemmät telomeerit kuin lapsilla, joilla oli vielä molemmat vanhemmat. Isän kuolemalla oli kaikkein voimakkain vaikutus lapsen telomeerien lyhenemiseen, ja vaikutus oli voimakkaampi pojilla kuin tytöillä.

Useissa tutkimuksessa on osoitettu, että isän menettäminen vaikuttaa lapsen fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Tähän asti on kuitenkin ollut epäselvää, mikä yhteyden aiheuttaa.

Telomeerit suojaavat DNA:ta, ja lyhenevät joka kerta kun solu jakautuu. Solut lopettavat kasvamasta, kun telomeerit ovat lyhentyneet riittävästi. Siksi telomeerien on arveltu olevan avainasemassa iän mukanaan tuomien terveysongelmien kehittymisessä ja ylipäänsä terveenä pysymisessä.

Tässä kyseisessä tutkimuksessa 2420 lapselta selvitettiin perheolot ja telomeerien pituus. Niillä, joiden isä oli kuollut, oli keskimäärin 16 prosenttia lyhyemmät telomeerit. Niillä, joiden isä oli vankilassa, oli 10 prosenttia lyhyemmät telomeerit, ja niillä joiden isä oli pois lastensa elämästä avioeron tai vastaavan vuoksi, oli 6 prosenttia lyhyemmät telomeerit. Henkilön perimällä ei tässä tutkimuksessa havaittu olevan vaikutusta isän poissaolon aiheuttamiin telomeerimuutoksiin.

Pojilla riski telomeerien lyhentymiseen oli suurempi kuin tytöillä, varsinkin jos pojat menettivät isänsä ennen kuin täyttivät viisi vuotta.

Lähde: Pediatrics 2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Aika isän kanssa lapselle hyödyksi

Lue haastattelu: Uusperheen arki sujuu – vaikka oli pakko murtautua omaan kotiin

Vain yksi kymmenestä yksinhuoltajasta on isä

”Vihaan lastasi” – uusperheellinen avautuu

Näin olet parempi isä- tai äitipuoli – 8 neuvoa

Lastenpsykiatri Sinkkonen vastaa: Pitääkö herkkää poikaa kouluttaa kovemmaksi?

Julkaistu: 17.8.2017