Kauneus ja Terveys

Kuiskiiko päässäsi äidin vaativa ääni?

Kuiskiiko päässäsi äidin vaativa ääni?
Siivoa, juokse, suorita! Sisäinen ääni on toisi­naan kuin törkeästi käyttäytyvä valmentaja tai vaativa äiti. Tunnista, kuka mielessäsi ­puhuu. Usein ääni haluaa silti hyvää.
Julkaistu: 9.5.2017

Puhuuko sisälläsi kriittinen ääni? Onko se pettynyt, vihainen tai vaativa? Äänen ankaruus määräytyy muun muassa geenien, kulttuurin ja elämänkokemusten mukaan.Jos on kasvanut kodissa, jonka ilmapiiri on ollut vaativa, sisäinen kriitikko voi olla voimakas. Silloin päässä saattavat aikuisenakin kaikua lapsuudessa kuullut lauseet. Ääni voi olla esimerkiksi äidin tai opettajan. Myös työpaikan tiukka ilmapiiri voi laukaista itsekritiikin.

Kriittinen puhe voi johtaa masennukseen

Sisäinen ääni haluaa pohjimmiltaan hyvää, vaikka esittääkin asiansa kuin tökerö valmentaja. Äänellä on suuri vaikutus. Mitä enemmän kuulee sisäistä, kriittistä puhetta, sitä todennäköisemmin estää itseään kokemasta asioita, tuntee masennusta tai palaa loppuun.    – Evoluutio on muovannut mieleen suojavalmiuden, joka rekisteröi uhat. Ikävien tunteiden taustalla on mielen kehotus: huomaa tämä, niin pysyt hengissä tai voit paremmin, myötätuntokeskeinen psykologi, valmentaja ja kirjailija Ronnie Grandell kuvailee.

Ole myötätuntoinen itseäsi kohtaan

Suojavalmiuden vastapainona on myötätuntovalmius. Se aktivoituu aina, kun tuntee turvaa, tyyneyttä ja tyytyväisyyttä. Taitoa voi kehittää.– Moni luulee, että itseensä lempeämmin suhtautuminen tarkoittaa lihomista ja laiskistumista.

Totuus on, että mitä enemmän on myötä­tuntovalmiudessa, sitä enemmän stressi vähenee, elämänilo lisääntyy, suhteet paranevat ja rohkeus toteuttaa itseään voimistuu.

Psykologi, mindfulness-ohjaaja Mari Rauhala muistuttaa, ettei itseään tarvitse kritisoida myöskään kriittisyydestä.

– Myötätunnossa on kyse siitä, että saa olla oma itsensä, edes itsetunnon ei pidä kohentua.

Muuta suhde sisäiseen kriitikkoon

Ystävyys itsensä kanssa alkaa, kun haluaa voida paremmin.– Moni kohtelee itseään huonommin kuin läheisiään. Kannattaa huomata, että ansaitsee hyvää kuten toisetkin, Grandell sanoo.

Tämä muuttaa suhdetta sisäiseen kriitikkoon. Aivojen hermoradat alkavat muuttua, kun kokemus itsestä muuttuu.

– Iso osa aivoista on virittynyt sosiaaliseen kanssakäymiseen: ilmeiden ja eleiden tarkkailuun. Ne eivät ole erikoistuneet sisäisten tuntemusten tarkasteluun, mutta ystävällisyys itseä kohtaan kehittää myötätuntovalmiutta, Grandell sanoo.

4 vinkkiä: Eroon arvostelusta

1. Luovu säännöistä. Kirjoita ylös, millaisia periaatteita sinulla on. Miten sinun kuuluisi mielestäsi syödä tai harrastaa liikuntaa? Mitä sinun ei kuuluisi koskaan tehdä? Jos päässäsi on tiukat ohjeet, olet koko ajan altis kritiikki­ajatuksille. Luo elämääsi joustavammat ohjeet.2. Neuvottele. Kun huomaat,että kriitikko karjuu päässäsi ja vaatii sinua uurastamaan, sano vastaan. Voit neuvotella ajatustesi kanssa siitä, mitkä teot todellisuudessa edistäisivät hyvinvointiasi.3. Kiitä valmentajaa. Kysy kritiikin ääneltä, mistä se on huolissaan. Jos haluat laihtua 5 kiloa ja arvostelijasi mäkättää irtokarkkien ostamisesta, tutkaile viestiä. Voit kiittää sitä huolenpidosta ja todeta, että kerran viikossa aiot kuitenkin herkutella.4. Rauhoita keho. Kun ahdistaa, tunnustele, miltä kehossa tuntuu. Onko rintakehässä painetta, puretko hampaita? Suojavalmius hellittää, kun hengität syvään minuutin kaksi. Kun keho rauhoittuu, et ole enää ikävien ajatusten ohjailtavana.

Lue myös:

Kommentoi »