Terve.fi

Vanhempien ero voi vaikuttaa pitkään lapsen immuunijärjestelmään


Lapsilla, joiden vanhemmilla oli vaikea ero ja katkenneet puhevälit, todettiin olevan suurempi todennäköisyys saada flunssa vielä aikuisina. Lue lisää.

Lapsilla, joiden vanhemmilla oli vaikea ero ja katkenneet puhevälit, todettiin olevan suurempi todennäköisyys saada flunssa vielä aikuisina verrattuna lapsiin, joiden vanhemmat pysyvät yhdessä tai eroavat hyvissä väleissä.

Tutkimuksessa laitettiin karanteeniin 201 tervettä aikuista. Tämän jälkeen heidät altistettiin RV39-virukselle ja seurattiin viiden päivän ajan, jotta saataisiin tietää, kuinka heidän immuunijärjestelmänsä reagoivat virukseen ja kehittyykö heille hengityselimistön sairaus.

Tutkimuksessa mukana olleet henkilöt olivat keskimäärin 30-vuotiaita, ja 92:n eli 46 prosentin vanhemmat olivat eronneet heidän ollessaan lapsia. Eronneista vanhemmista noin puolet, 51 prosenttia, eivät olleet puheväleissä keskenään.

Henkilöillä, joiden vanhemmat elivät erillään eivätkä olleet puheväleissä keskenään, oli yli kolminkertainen riski saada flunssa verrattuna henkilöihin, jotka kasvoivat molempien vanhempien kanssa. Mikäli vanhemmat olivat eronneet, mutta olivat puheväleissä, lapsilla ei todettu olevan lainkaan alentunut immuunipuolustus.

Henkilöillä, joiden vanhemmat eivät olleet puheväleissä keskenään, oli lisäksi huomattavasti korkeammat inflammaatioarvot. Tämä saattaa selittää ainakin osittain korkeampaa sairastumisriskiä.

Yhteensä 74 prosenttia tutkimuksessa mukana olleista henkilöistä sairastui RV39-virukselle altistuttuaan, ja noin 60 prosentilla sairaus täytti flunssan määritelmän. Tutkimuksessa flunssa oli määritelty siten, että potilaalla tulee olla sekä infektio että havaittavia oireita.

Lähde: Pnas.org

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Julkaistu: 16.8.2017