Terve.fi

Flunssa-tietopaketti

Flunssa-tietopaketti
Keskiverto suomalainen sairastaa flunssan 1-5 kertaa ja lapset jopa 5-10 kertaa vuodessa. Flunssatartuntaa onkin vaikea välttää. Lue tietopaketti, josta löydät kattavasti lisätietoa flunssasta sekä ohjeita flunssan omahoitoon.
Julkaistu 28.11.2013

Keskiverto suomalainen sairastuu joka vuosi monta kertaa flunssaan eli nuhakuumeeseen, joka on ylempien hengitysteiden äkillinen tulehdus. Aikuiset sairastavat flunssan 1-5 kertaa ja lapset jopa 5-10 kertaa vuodessa.

Kokosimme tälle sivulle muutamia flunssaa käsitteleviä artikkeleita, joista löydät kattavasti lisätietoa flunssasta sekä ohjeita flunssan omahoitoon.

Lääkärikirja: Flunssa – oireet, aiheuttaja ja hoito

Flunssa eli nuhakuume on ylempien hengitysteiden eli nenän, nielun ja kurkunpään äkillinen virustulehdus. Vastoin yleisiä uskomuksia, flunssa ei ole seurausta kylmettymisestä tai vilustumisesta, vaan taudin aiheuttaa virus. Flunssa voi tarttua kahdella eri tavalla taudinaiheuttajasta ja tilanteesta riippuen: joskus riittää pelkkä samassa tilassa oleilu, mutta yleensä tartunta tapahtuu kuitenkin kosketuksen välityksellä, jolloin esim. flunssapotilaan kättely välittää tartunnan. Flunssaa onkin vaikea välttää.

Flunssa-potilasohje

Mikä avuksi, kun flunssa iskee? Koska flunssa on virustauti, antibiootit eivät auta siihen. Oireiden lievittämiseen ja olon helpottamiseksi on kuitenkin kuumetta alentavia lääkkeitä, yskänlääkkeitä ja nuhalääkkeitä. Lisäksi on erilaisia perinteisiä kotikonsteja, kuten höyryhengitys. Lue potilasohjeesta vinkit flunssan oireiden hoitoon.

Milloin lääkäriin flunssan takia?

Perusterve aikuinen ei yleensä tarvitse lääkärikäyntiä flunssan takia, mutta tietyissä tilanteissa lääkärin arvio on paikallaan. Jos sairastaa perussairautta, kuten astmaa, keuhkoahtaumatautia tai sydämen vajaatoimintaa, lääkäriin kannattaa hakeutua herkästi, samoin kuin imeväisikäisen sairastuessa. Lääkärin arvio on paikallaan kuumeisen flunssan pitkittyessä tai jälkitautien oireillessa esim. oireiden palatessa selvän paranemisvaiheen jälkeen. Mikäli flunssan yhteydessä ilmenee hengitysvaikeuksia, voimakasta kipua tai yleistila heikkenee, pitää hakeutua lääkäriin – tarvittaessa päivytyspoliklinikalle.

Mistä erottaa flunssan ja influenssan

Flunssa ja influenssa sekoittuvat helposti toisiinsa, vaikka ne ovat eri sairauksia. Molempien oireet ovat niin samankaltaisia. Oireiden perusteella taudit on kuitenkin mahdollista erottaa toisistaan – lue miten erottaa flunssa ja influenssa toisistaan.

Voiko flunssaan sairastumista välttää?

Tavalliseen viruksen aiheuttamaan flunssaan ei valitettavasti ole olemassa lääkettä, joka torjuisi flunssan ennakkoon tai suoranaisesti parantaisi oireiden jo iskettyä. Flunssaan ei ole olemassa ennaltaehkäisevää rokotetta kuten influenssaan, koska flunssaa voi aiheuttaa yli 200 erilaista virusta. Apteekista saatavat flunssalääkkeet lähinnä lievittävät jo olemassa olevia flunssan oireita, laskevat kuumetta ja lievittävät kipua, mutta eivät vaikuta itse taudinaiheuttajaan. Vastustuskykyä voi kuitenkin tukea terveillä valinnoilla ja pöpöjä yrittää välttää ainakin jossain määrin.

Kommentoi »