Terveys

Seksiä voi harrastaa raskausaikana huoletta – useimmiten

Vauva- ja naistenlehdet ovat täynnä vinkkejä siitä milloin, miten ja jopa missä raskaudesta haaveilevan pariskunnan kannattaa harrastaa seksiä. Myös seksistä raskauden jälkeen löytyy varsin runsaasti tietoa.

14.9.2010 Terve.fi

Entä seksi raskauden aikana? Kuinka turvallista se on odottavalle äidille, entä lapselle? Mitä jos raskaana olevan ei tee lainkaan mieli seksiä? KidsHealth.org valottaa asiaa seuraavasti.

Tavallisesti turvallista

Ensinnäkin: on lähestulkoon varmaa, että raskaus tuo muutoksia seksielämään. Se, millaisia muutokset ovat, on täysin yksilöllistä. Mitä seksin turvallisuuteen tulee, voivat useimmat parit harrastaa sitä melko rauhassa. Jos raskaus sujuu normaalisti, ei mikään periaatteessa estä myös seksielämän normaalia jatkamista.

Normaali on tietysti häilyvä ja hyvin yksilöllinen käsite. Jos seksin harrastaminen raskausaikana arveluttaa, kannattaa asia ottaa puheeksi lääkärin, kätilön tai neuvola-henkilökunnan kanssa. Tyypillisesti normaaleja raskauksia ovat esimerkiksi ne, joissa komplikaatioiden riskiä pidetään matalana sekä ne, joissa ei arvioida olevan keskenmenon tai ennenaikaisen synnytyksen vaaraa.

Harkitse tarkkaan jos…

Seksi ei voi sinällään voi vaurioittaa vauvaa. Sikiökalvot ja kohdun vahvat lihakset suojaavat pienokainen hyvin, minkä lisäksi tiivis limatulppa tukkii kohdunkaulan ja estää bakteereja pääsemästä kohtuun. Myöskään penis ei voi päästä kosketuksiin sikiön kanssa.

Niin ikään orgasmin yhteydessä toisinaan esiintyvät pienet supistukset eivät haittaa lasta, eivätkä aiheuta ennenaikaista synnytystä. Todelliset synnytyssupistukset ovat täysin toista maata. Toisaalta sperma sisältää samaa yhdistettä, joka käynnistää synnytyksen, minkä takia jotkut lääkärit suosittelevat välttämään seksiä raskauden viimeisinä viikkoina.

Kaksi ehdotonta kietoakin löytyy: raskaana olevan emättimeen ei saa puhaltaa ilmaa suuseksin yhteydessä. Se saattaa aiheuttaa verisuoniin ilmaembolioita eli ilmakuplia, jotka voivat vaarantaa äidin ja lapsen hengen. Myös sukupuolitaudit kuten herpes saattavat olla hengenvaarallisia, joten suojaamaton seksiä tuntemattoman kumppanin kanssa ei pidä harrastaa.

Entä jos ei haluta?

Vaikka seksi periaatteessa olisi turvallista, voi halukkuus harrastaa seksiä vaihdella raskausaikana ääripäästä toiseen: tietyssä vaiheessa raskautta tekee mieli, toisessa ei.

Monet naiset kokevat seksin epämiellyttäväksi erityisesti raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, jolloin heitä väsyttää, he voivat pahoin ja heidän rintansa ovat arat. Kun nämä oireet toisella kolmanneksella helpottavat, voivat jotkut naiset kokea haluavansa seksiä jopa tavallista enemmän.

Erityisen mukavalta saattaa tuntua se, ettei raskausaikana tarvitse kantaa huolta ehkäisystä. Viimeisellä kolmanneksella äidin vatsa alkaa kuitenkin olla jo niin suuri, että seksi voi taas tuntua hänestä vähemmän kiinnostavalta. Sinällään isokaan vatsa ei ole este – asennoissa saa käyttää mielikuvitusta!

Myös miesten seksihalut voivat odotusaikana vaihdella, joten parien tulee ehdottomasti muistaa keskustella seksiin liittyvistä kysymyksistä avoimesti.

Lähde: KidsHealth.org

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi