Terve.fi

Raskausviikko 12

Raskausviikko 12
Raskausviikko 12: Sikiö painaa noin 25 g. Sikiön kaikki elimet ovat kehittyneet ja tästä lähtien elinjärjestelmät kypsyvät ja sikiö kasvaa kokoa. Lue lisää aiheesta raskausviikko 12.
Julkaistu: 8.8.2012

Äidin keho

Nännipihat muuttuvat yleensä selvästi tummemmiksi ja maksaläiskät iholla voivat korostua. Tummuminen johtuu raskauden aiheuttamista hormonaalisista muutoksista.

Lapsi

Sikiö painaa noin 25 g. Pää-perä-mitta on keskimäärin 5.6 cm ja koko pituus jalat mukaan lukien noin 7 cm. Kaikki elimet ovat kehittyneet ja tästä lähtien elinjärjestelmät kypsyvät ja sikiö kasvaa kokoa.

Ongelmat/huomiot

Raskaus ja ravinto: Monipuolinen suomalainen sekaravinto riittää turvaamaan myös raskausajan vaatimukset. Kalsiumin tarve kaksinkertaistuu raskaus- ja imetysaikana. Kalkkitablettien käyttö on suotavaa, mikäli päivittäiseen ruokavalioon ei kuulu maitotuotteet.

Tutkimukset

Sikiön kromosomihäiriön riskiä voidaan arvioida niskapoimu-tutkimuksella, joka tehdään ultraäänitutkimuksessa raskausviikoilla 11–14. Ultraäänitutkimuksessa nähdään myös sikiöiden lukumäärä ja elonmerkit (sydämensyke) sekä voidaan varmistaa laskettu aika.

Kommentoi »