Terveys

10 raskausoiretta, joista lääkäri unohti mainita

Raskaus ja oireet: Raskauden aikana kehossa tapahtuu monia inhottavia tai kiusallisia ilmiöitä.Lääkärikään ei niistä välttämättä mainitse.

26.10.2009 Terve.fi

Raskauden aikana kehossa tapahtuu monia inhottavia tai kiusallisia ilmiöitä, joista ystävät eivät välttämättä kehtaa tulevalle äidille puhua. Lääkärikään ei niistä välttämättä mainitse, koska ne eivät ole terveydelle mitenkään haitallisia, lähinnä vain ärsyttäviä oireita. Tässä Prevention.com -sivustolta keräämämme kyseiset raskausoireet.

1. Mitä housuissani on?

Tahmeaa valkoista tai vaaleakeltaista valkovuotoa saattaa esiintyä koko raskauden ajan. Tämä aiheutuu lisääntyneestä hormonitoiminnasta ja kohdun verenkierrosta. Asiasta kannattaa mainita lääkärille, mikäli vuoto muuttuu hyvin pahanhajuiseksi, aiheuttaa kutinaa tai polttavaa tunnetta, muuttuu vihertävän ruskeaksi, hyvin paksuksi tai vetiseksi. Asiaan auttaa pikkuhousunsuojien pitäminen ja hyvä intiimihygienia.

2. Virtsani karkailee kun nauran

Raskauden aikana virtsa saattaa karkailla nauramisesta, aivastamisesta tai niistämisestä. Tämä johtuu vauvan painon aiheuttamasta paineesta virtsarakkoosi. Kun tähän lisätään suositeltu runsas määrä vettä päivässä, on ongelma ilmeinen. Ongelmaan auttaa tiheä vessassa käynti, sillä mitä enemmän pidätät virtsaa sitä enemmän se saattaa karkailla. Tee lantiopohjalihasten harjoituksia noin viidesti päivässä helpottaaksesi virtsan karkailua.

3. En pysty kontrolloimaan pierujani

Raskaus saattaa aiheuttaa turvonnutta oloa ja joskus jopa kivuliaita vatsakramppeja, joiden vuoksi tahattomat pierut saattavat alkaa vaivaamaan. Tämä johtuu siitä, että suoli veltostuu raskauden aikana lisääntyneen progesteronituotannon vuoksi. Raskauden aikana kannattaa vältellä kaasua aiheuttavia ruokia, kuten kaali, maissi, sipuli ja hiilihappopitoiset juomat.

4. Nenäni on tukossa vaikka en ole kipeä

Saatat tuntea olosi hyvin tukkoiseksi ja nuhaiseksi, mutta niistäminen vain lisää liman tuloa. Raskauden aikaiset hormonit ja lisääntynyt verentuotanto aiheuttaa limakalvojen turvotusta, kuivumista ja verenvuotoa. Vaivaan auttaa nenätipat, runsas nesteen juominen ja ilmankostuttimen käyttö.

5. Kuulostan moottorisahalta öisin

Muistatko miltä isoisäsi kuulosti öisin? Raskauden aikana voit tuplata ne desibelit, sillä tukkoinen nenä aiheuttaa usein kuorsaamista. Kokeile nenätippoja ennen nukkumaan menoa ja illan aikana. Nuku toisella kyljellä ja käytä huoneessa ilman kostutinta. Hyvä keino on kasata pään alle enemmän tyynyjä, jolloin myös närästys vähenee.

6. Hikoilen kuin sika

Raskauden aikana tuntuu, kuin hiki puskisi läpi jokaisesta kehon sopukasta. Tämä johtuu kiihtyneestä aineenvaihdunnasta ja lisääntyneen verenkierron aiheuttamasta ihon lämpenemisestä. Hikoilu on vain kehosi tapa viilentyä. Hikoiluun auttaa kerrospukeutuminen ja hiostavien tekokuitujen välttäminen. Juo runsaasti nestettä ja helpota oloasi deodoranttien sekä talkkien avulla.

7. Kuolaan kuin vauva

Jotkut raskaana olevat naiset erittävät ylimääräistä sylkeä jopa useita litroja päivässä. Myös vuotavat ikenet ovat yleinen vaiva, erityisesti hampaiden harjaamisen jälkeen. Ikenien vuotaminen johtuu hormoneista, mutta lisääntyneelle syljen eritykselle ei ole keksitty selkeää syytä. Pehmeämpi hammasharja saattaa vähentää ikenien vuotoa, mutta syljen eritykseen ei ole oikeastaan muuta neuvoa kuin toistuva sylkeminen.

8. Ihoni on täynnä jälkiä

Tummat laikut kasvoissasi, tumma viiva vatsassa, hämähäkkiverisuonet ympäri kehoa ja ihon palaset nänneissä, kainaloissa tai niskassa ovat kaikki raskauden aiheuttamia oireita. Iholäiskät johtuvat lisääntyneestä melaniinituotannosta ja näkyvät verisuonet verenkierron tehostumisesta. Ihon palaset johtuvat hormoneista. Läiskät ja näkyvät verisuonet haihtuvat yleensä itsestään ajan myötä, mutta eivät välttämättä kokonaan. Käytä aurinkovoidetta vähentääksesi ihon tummumista. Jos verisuonet häiritsevät, ne voi meikata piiloon. Ihotautilääkäri voi poistaa ihopalaset, jos ne haittaavat.

9. Nännini ovat lautasen kokoiset

Nännipiha muuttuu raskauden aikana tummemmaksi ja suurenee. Nännipihaan ilmestyy myös pieniä näppylöitä, joista saattaa tulla eritettä. Nännipihan tummuminen on hyvä esimerkki hormonien aiheuttamasta kiihtyneestä pigmentaatiosta. Joidenkin mukaan kyse on luonnon tavasta auttaa vastasyntynyttä erottamaan rinta paremmin. Näppylät auttavat pitämään nännin ympärillä olevan ihon kosteutettuna. Vältä auringonottoa yläosattomissa, sillä auringon valo saattaa tehdä pigmentistä pysyvän. Vaikka nännipiha todennäköisesti tulee olemaan raskauden jälkeen aina hieman aiempaa tummempi, sen koko palautuu ennalleen imetyksen jälkeen.

10. Sääreni näyttävät tiekartalta

Laajentuneet, pullottavat punaiset tai mustat verisuonet ovat yleisin raskausvaiva jaloissa, mutta niitä ilmaantuu myös häpyhuuliin. Peräpukamat ovat itse asiassa myös peräaukon suonikohjuja. Kohdun aiheuttama paine lisää yleensä veren virtausta suonissa, mikä aiheuttaa kyseisen ongelman. Vaivaan auttaa paikoillaan seisomisen ja jalkojen ristimisen välttäminen sekä jalkojen ylhäällä pitäminen. Peräpukamiin auttaa lämpimät istumakylvyt.

Lähde: Prevention.com

Lue lisää:

Kattava paketti alkuraskaudesta

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi