Mikä on ovulaatio?
Ovulaatio tarkoittaa sitä, kun munasolu irtoaa munasarjasta. Se on myös ”hedelmällistä” aikaa kuukautiskierrosta. Joka kuukausi munasolu kehittyy munasarjoissa ja kun se on kasvanut tietyn kokoiseksi, munasolu irtoaa ja lähtee kulkemaan munanjohdinta pitkin kohtuun.
Miten ovulaatio kertoo milloin voi tulla raskaaksi?
Tullakseen raskaaksi täytyy olla yhdynnässä. Yhdyntää tulisi harjoittaa noin kaksi päivää ennen ovulaatiota ja jatkaa aina noin vuorokausi ovulaation jälkeen. Tämä johtuu siitä, että siittiöt voivat elää jopa kahdesta kolmeen päivää hyvissä olosuhteissa, mutta munasolu ei elää vain noin 24 tuntia ovulaation jälkeen – paitsi tietenkin, jos munasolu hedelmöittyy.
Jos harrastaa seksiä ovulaation aikoihin, hedelmöittymisen mahdollisuus kasvaa. Normaalilla lisääntymiskykyisellä parilla on noin 20 prosentin todennäköisyys tulla raskaaksi yhden kierron aikana. Noin 85 prosenttia ilman ehkäisyvälineitä seksiä harrastavista naisista tulee raskaaksi viimeistään vuoden kuluessa. Raskaaksi tulemisen todennäköisyyttä voi lisätä opettelemalla määärittämään tarkka ajankohta, milloin ovuloi.
Mistä tietää, milloin ovuloi?
Selvitä, milloin on sinulla on seuraavat kuukautiset ja laske siitä taaksepäin 12-16 päivää. Tällöin sinulla on tiedossa skaala päivistä, milloin todennäköisesti ovuloit. Naisilla, joilla kuukausikierto kestää 28 päivää, 14. päivä on usein ajankohta, jolloin ovuloi. Tätä metodia käyttääkseen tulee tietää, kuinka pitkä on oma kuukautiskierto. Paras keino selvittää, milloin ovuloi, on tarkkailla omaa kehoaan ja opetella ovulaation lähestymisen merkit.
Kun kuukausikierto edistyy, kohdunkaulan liman määrä lisääntyy ja sen koostumus muuttuu. Tämä muutos heijastelee kehon estrogeenitasojen nousua. Kaikista hedelmällisimmillään on silloin, kun lima muuttuu kirkkaaksi, liukkaaksi ja joustavaksi. Monet naiset vertaavat limaa raa’an kananmunan valkuaiseen.
Normaalisti kohdunkaulan lima toimii suoja-aineena, mutta hedelmällisenä aikana se päästää siittiöt kohdunkaulan läpi kohtuun ja aina munanjohtimeen saakka, jossa munasolu ”odottaa”. Kehon lämpötilan nousu. Ovulaatiota edeltää kehon lämpötilan nousu. Aamulämpö voi nousta 0,25-0,5 -astetta, mitä nainen ei itse huomaa, mutta mittarilla sen voi havaita. ”Lämpöpiikki” merkitsee ovulaatiota, ja se johtuu siitä, että irronnut munasolu stimuloi keltarauhashormonin tuottoa, mikä nostaa kehon lämpötilaa. Hedelmällisimmillään nainen on noin kaksi-kolme päivää ennen kuin lämpötila nousee huippuunsa. Useat asiantuntijat sanovat, että siinä vaiheessa, kun lämpötila on huipussaan, on jo liian myöhäistä tulla raskaaksi. Tästä syystä asiantuntijat suosittelevatkin, että nainen mittaisi aamulämmön muutaman kuukauden ajan, jolloin huomaa oman kiertonsa lämpötilojen syklin ja huippulämmön ajankohdan. Tällöin voi suunnitella yhdyntöjen aloituksen paria kolmea päivää ennen kuin kehon lämpötila saavuttaa huippunsa.
Alavatsan kipu
Yksi nainen viidestä tuntee ovulaatioon liittyvät muutokset. Tuntemukset voivat vaihdella miedosta jomotuksesta pistävään kipuun. Tunnetila voi kestää muutamasta minuutista muutamiin tunteihin. Aiheesta kerrotaan Babycenter-verkkosivuilla artikkelissa Detecting ovulation.
Lue myös: