Olipa sinulla ollut kuukautiset vasta muutaman vuoden tai jo vuosikymmeniä, todennäköisesti uskot tietäväsi aiheesta kaiken.
Sitten esiin nouseekin kysymys, johon sinä, eikä ystäväsikään osaa täysin varmasti vastata. Tämä ei yllätä gynekologeja, jotka kertovat usein joutuvansa vastaamaan kuukautiskiertoon liittyviin kysymyksiin.
- Lisätietoa kuukautisista: Kuukautiset-tietopaketti
Tässä muutamia gynekologeille useimmiten esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia niihin.
1. Miksi minulle tulee PMS?
PMS, eli kuukautisia edeltävä masennus syntyy, koska kehosi on herkkä hormonaalisille muutoksille. Viikkoa tai 10 päivää ennen kuukautisia hormonitasot (keltarauhashormoni ja estrogeeni) vaihtelevat nopeasti.
Hormonaaliset muutokset saattavat aiheuttaa oireita, kuten turpoamista, mielialavaihteluita, päänsärkyä, rintojen arkuutta ja väsymystä joillakin naisilla.
Tutkimusten mukaan jopa 90 prosenttia naisista kokee jotain oireita ennen kuukautisia. Kuitenkin vain viidennes naisista kokee niin voimakkaita oireita, että ne vaikuttavat normaaleihin aktiviteetteihin ja ihmissuhteisiin, jotta voidaan puhua PMS-oireista.
Oli kyseessä sitten hyvin lievät tai voimakkaat PMS-oireet, niitä voi yrittää helpottaa seuraavin konstein:
- Pidä huoli terveydestäsi.
- Harjoita liikuntaa päivittäin, varsinkin PMS-päivinä.
- Juo paljon vettä, jotta et kärsi nestehukasta.
- Syö kahden tunnin välein.
- Vältä alkoholia ja kofeiinia.
Yli 3000 naista käsittäneen tutkimuksen mukaan suuret määrät kalsiumia ja D-vitamiinia vähentävät PMS-oireita. Naiset, jotka söivät noin neljä annosta vähärasvaisia maitotuotteita tai vitaminoitua mehuja päivässä säästyivät todennäköisemmin PMS-oireilta, kuin verrokit. Tulokset saatiin kymmenen vuotta kestäneestä seurantatutkimuksesta.
Myös ehkäisypillereillä on havaittu olevan PMS-oireita lieventävä vaikutus. Joskus lääkärit määräävät alhaisia määriä masennuslääkkeitä helpottamaan mielialavaihteluita.
2. Miksi kuukautiskiertoni on epäsäännöllinen?
Jotkut naiset eivät ovuloi säännöllisesti ja näin ollen heillä on epäsäännölliset kuukautiset. Muun muassa stressi ja sairastelu ovat tekijöitä, jotka voivat muuttaa kuukautiskiertoa.
Normaali kuukautiskierto on 25 35 päivää kuukautisten alkamispäivästä seuraavien kuukautisten alkuun laskettuna. Monet naiset luulevat kuukautiskiertoaan epäsäännölliseksi, jos ne eivät ala samana päivänä joka kuukausi. Kuukautisvuotoa ei kannata kuitenkaan odottaa aina samana päivänä.
- Lue lisää ovulaatiosta: Ovulaatio-tietopaketti
Hyvä keino seurata kiertoa on pitää kalenteria tai muuta seurantatapaa, johon merkitään kuukautisten alkaminen ja loppuminen joka kuukausi.
Muita syitä epäsäännöllisiin kuukautisiin tai niiden poisjääntiin (raskauden lisäksi) ovat mm. rankka lihominen tai laihtuminen, syömishäiriöt, rankka liikunta ja hormonaaliset ongelmat. Jos kuukautisesi eivät palaudu normaaliksi seuraavan kuun aikana, kannattaa käydä lääkärissä.
3. Onko mahdollista tulla raskaaksi kuukautisten aikana?
Kuukautisten aikana on mahdollista tulla raskaaksi, mutta se ei ole todennäköistä. Oleellista on selvittää onko kyseessä kuukautiset vai jokin muu vuoto, sillä kyseessää saattaa olla myös kuukautisten välillä esiintyvää tipottelua. Jotkut naiset vuotavat verta myös ovulaation aikaan. Jos tämän tulkitsee vahingossa kuukautisvuodoksi, raskaus on mahdollista.
- Lue myös: Tietopaketti raskaudesta
Nainen voi myös tulla raskaaksi oltuaan yhdynnässä kuukautisten loppupuolella, jos ovulaatio sattuu osumaan muutaman päivän päähän niistä.
4. Jos minulla on kuukautiset, voinko olla varma etten ole raskaana?
Kuukautisten tulo ei 100 prosenttisesti takaa sitä, etteikö raskaus olisi mahdollinen. Vuotoa saattaa tulla raskauden alkuaikanakin, eikä eroa aina huomaa. Seuraa kehittyykö vuoto samanlaiseksi kuin säännöllisissä kuukautisissa.
Jos sinulla on muita oireita kuten pahoinvointia, käy lääkärissä. Raskaustestin tekeminenkään ei ole huono ajatus.
5. Jos käytän tamponia liian pitkään voinko saada TSS:n?
TSS eli Toxic shock syndrome on hengevaarallinen sairaus, joka aiheutuu bakteeri-infektiosta. Vuonna 1980 sairaus nousi otsikoihin Yhdysvalloissa, kun tiettyä tamponimerkkiä käyttäneiden nuorten naisten keskuudessa esiintyi huomattavaa TSS-sairastuvuutta.
TSS aiheuttaa oireita, kuten kuume, väristykset, ripuli, oksentelu, lihaskipu ja ihottuma. Jotkut asiantuntijat sanovat, että emättimeen pitkäksi aikaa jätetyt hyvin imukykyiset tamponit muodostuvat bakteerien kasvualustaksi ja aiheuttavat syndroomaa. Toisten mielestä se, kuinka kauan tamponia pitää ei lisää riskiä sairastua.
Tamponien kohdalla kannattaa noudattaa pakkauksen ohjeita siitä, kauanko niitä voi pitää. Erään tunnetun tamponimerkin nettisivuilla suositellaan niitä vaihdettavaksi 4 8 tunnin välein.
TSS:n kohdalla on hyvä pitää mielessä, että kyseessä on hyvin harvinainen sairaus. Yhdysvalloissa 15- 44-vuotiaista naisista vain yksi tai kaksi 100 000:sta sairastuu TSS vuosittain. Monet asiantuntijat eivät koskaan ole törmänneet sairauteen uransa aikana.
Lähde: WebMD
Lue myös: