Terveys

PMD eli kuukautisia edeltävä masennus

Kuukautisia edeltävä masennus (Premenstrual dysphoric disorder, PMD tai PMDD) on PMS-oireyhtymän vaikea muoto, joka vaivaa noin viittä prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista.

Teksti Terve Media Oy
16.10.2009 Terve.fi

Oireina ovat ärtyneisyys, alakuloisuus tai masennus sekä liikuttuneisuus. Oireet alkavat pari päivää tai jopa kaksi viikkoa ennen kuukautisia ja päättyvät viimeistään kuukautisten alkaessa.

Lieväasteisena näitä oireita esiintyy useimmilla PMS-oireista kärsivillä naisilla. Vaikeammassa muodossa masennusoireet aiheuttavat työ- ja toimintakyvyttömyyttä sekä ongelmia perhesuhteisiin. Tyypillisiä oireita ovat tällöin mm. vihanpuuskat, itkukohtaukset, arviointikyvyn häiriöt, paniikkikohtaukset ja ahdistuneisuus. Muita oireita ovat mm. sekavuus, keskittymiskyvyttömyys, syyllisyyden- ja alemmuudentunne, sukupuolihalun muutokset, uupumus ja pelkotilat.

Kuukautisia edeltävän masennuksen syitä ei tunneta. Muita mielialaan vaikuttavia sairauksia esiintyy tavallista runsaammin sitä sairastavilla. Sillä on yhteisiä piirteitä paitsi masennuksen, myös ahdistuksen ja paniikkihäiriön kanssa.

Kuukautisia edeltävän masennuksen hoitoon on käytetty samoja keinoja kuin muihinkin PMS-oireisiin. Aina hyödyllisiä ovat itsehoidon keinot, kuten liikunnasta, levosta ja ruokavaliosta huolehtiminen. B6-vitamiinin hyödyllisyydestä on esitetty väitteitä. Keltarauhashormoni loppukuukautiskierron aikana on auttanut joitakin. Matalaestrogeenisen ehkäisypillereiden käyttö on kokeilemisen arvoista.

Serotoniiniaineenvaihduntaan vaikuttavilla masennuslääkkeillä on vaikutusta kuukautisia edeltävään masennukseen. Näitä on käytetty sekä jatkuvana hoitona, mutta niillä on tehoa myös otettaessa jaksoissa, vain oireiden esiintymisen aikaan. Kuukautisia edeltävässä masennuksessa saadaan masennuslääkkeillä välitöntä apua lääkityksestä toisin kuin tavallisessa masennuksessa. Myös ahdistuslääkkeitä on toisinaan jouduttu käyttämään.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi