Suuseksi on suosittua - entä nautinnon riskit?

Suuseksi on suosittua - entä nautinnon riskit?
Suun ja nielun alueen syövät ovat lisääntyneet. Älä nolostele käyttää suuseksisuojaa.
Kuvat
Julkaistu 9.1.2014

1. Suuseksi on yleistynyt.

Sitä harrastivat Finsex-tutkimuksen mukaan eniten alle 35-vuotiaat. Heistä kaksi kolmesta sai suuseksiä ainakin silloin tällöin. Iän myötä kiinnostus näyttää vähenevän, sillä 55 vuotta täyttäneistä miehistä vajaa kolmannes ja naisista neljännes ilmoitti harrastavansa suuseksiä edes ajoittain. Suuseksi maittaa vielä monelle yli seitsemänkymppisellekin. Eniten oraali-iloja suosivat tuoreet sekä erillään asuvat parit. Vaimoista nautti suuseksistä puolet ja heidän miehistään 40 prosenttia. 

2. Oma halu ratkaisee.

Kaikki eivät suuseksistä tykkää, eikä tarvitsekaan. Shere Hite -tutkimuksessa yli 40 prosenttia naisista ja noin puolet miehistä piti puuhaa epämiellyttävänä. Älä suostu mihinkään vasten tahtoasi – muillakin tavoin voi nauttia. Jos halut ovat ristiriidassa, voit silti miettiä, mikä touhussa on vastenmielistä ja onko este niin ehdoton, kuin ajattelet. Seksi herättää usein myös turhia pelkoja.  

3. Suuseksi voi auttaa orgasmeihin.

Klitoriksen kiihotus vie huipulle neljä viidestä nuoresta naisesta, kun vain kolme saa orgasmin pelkässä yhdynnässä. Useimmin orgasmeja saaneiden suomalaisnaisten rakasteluun kuului monesti myös suu- ja käsiseksiä. 

4. Lisää miehen nautintoa.

Erektio- tai orgasmivaikeuksista kärsivä kumppani voi saada suuseksistä lisäpotkua. Yli 80 prosenttia miehistä haluaa tutkimuksen mukaan suuseksiä. Miesten seksifantasioista se on tavallisimpia. 

5. Vesipesu riittää.

Alapään tuoksuja on turha kammota, sillä puhdas iho ja limakalvo eivät haise juuri miltään. Emätineritteissä on myös kopuliiniksi nimettyä feromonia eli tuoksuainetta, joka lisää testosteronia. Paha haju voi olla merkki emätintulehduksesta. Käytä vettä tai pesuainetta, jonka pH on alle seitsemän, ettet häiritsisi bakteeritasapainoa. Liika hygienia altistaa hiivatulehdukselle. Miesten on syytä pestä penis huolellisesti myös esinahan alta. 

6. Siemennesteestä voi olla hyötyä.

Kun odottava äiti altistuu yhdynnässä tai suuseksissä pitkään lapsen isän siemennesteelle, raskausmyrkytyksen ja siitä johtuvan ennenaikaisen synnytyksen vaara pienenee. Eräässä tutkimuksessa seksiä ilman kondomia harrastaneilla naisilla oli vähemmän masennusoireita kuin yleensä tai aina kondomia käyttäneillä. Tulosta selitettiin siemennesteen koostumuksella, kuten mies- ja naishormoneilla, kiintymyshormoni oksitosiinilla sekä hermovälittäjäaine serotoniinilla.

7. Spermallekin voi olla allerginen.

Siemennesteen proteiinit voivat ääriharvinaisessa allergiassa aiheuttaa esimerkiksi kutinaa, nokkosrokkoa ja hengenahdistusta. Limakalvoilla voi olla myös polttelua, turvotusta ja näppylöitä. Kondomi ehkäisee allergian oireita. 

8. Suuseksissä voi saada seksitaudin.

Ne ovat usein oireettomia, mutta sairauden merkit voivat olla myös ikäviä. Esimerkiksi papilloomavirus eli HPV tarttuu tavallisesti jo muutamassa vuodessa seksielämän aloittamisesta. Jopa 80 prosenttia suomalaisista saa viruksen jossain vaiheessa elämäänsä. Valtaosa paranee itsestään, mutta jos infektio kroonistuu, seuraus voi olla esimerkiksi kohdunkaulan tai suu-nielualueen syöpä. Jälkimmäiset ovat viime vuosikymmeninä lisääntyneet paljon ehkä suuseksinkin takia, sillä useat seksi- ja etenkin suuseksikumppanit lisäävät riskiä. Leviämistapaa ei kuitenkaan tunneta hyvin. HPV-rokote tullee tyttöjen rokotusohjelmaan ensi vuonna. Tyksin korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikan ylilääkärin Reidar Grenmanin mielestä pojatkin olisi syytä rokottaa.

Lue myös: Huuliherpes

9. Viidennes aikuisista kantaa sukuelinherpestä aiheuttavaa virusta.

Myös huuliherpestä aiheuttava virustyyppi on yleistynyt sukupuolielimissä. Virus jää kehoon ja oireilee joillakin toistuvasti. Klamydia, tippuri ja kuppakin voivat oireilla nielussa tai suussa. Hiv ja maksatulehdusta aiheuttava B-hepatiitti saattavat levitä, jos suuhun pääsee runsaasti verta tai eritteitä. Limakalvojen huono kunto ja esimerkiksi ientulehdus lisäävät vaaraa. Myös hampaiden harjaus ennen suuseksiä kasvattaa riskiä. 

10. Suojaudu myös suuseksissä, jos harrastat riskisuhteita.

Älä nolostele ottaa kondomia ja suuseksisuojaa käyttöön. Ohuita, liinamaisia suuseksisuojia on helppo ostaa esimerkiksi netin seksikaupoista. Kondomin voi myös halkaista kahtia. Laaja suoja on hyvä, sillä herpestä ja HPV:n aiheuttamaa kondyloomaa esiintyy myös sukuelimiä ympäröivällä iholla sekä peräaukossa.

Asiantuntijat iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back ja professori Reidar Grenman. Lähteet Osmo Kontula: Halu ja intohimo – tietoa suomalaisesta seksistä (Otava 2008), Kari Heusala: Miehen seksuaalisuus (Like 2003), Heusala: Naisen seksuaalisuus (Like 2010), ezinearticles.com, Archives of Sexual Behavior.

Kommentoi »