Kun alapää kutisee

Kun alapää kutisee
Alapään kutina on kiusallinen, tukala ja joskus kivuliaskin vaiva.
Julkaistu 17.7.2015

Kutina alapäässä laitetaan usein hiivatulehduksen piikkiin. Ennen kuin turvaudut hiivalääkkeisiin, paikallista, missä kutina tai kirvely ilmenee. Hiiva aiheuttaa kutinaa ainoastaan emättimen aukolla ja limakalvoilla.

Kutina häpyhuulten yläpuolella karvoitusalueella on usein merkki ihon kuivumisesta. Jos sinulla on taipumusta atooppiseen ihottumaan, kokeile alueelle mietoa hydrokortisoni­voidetta. Jos se ei auta, saat pidettyä oireet kurissa lääkärin määräämällä liuosmaisella kortisonilla.

Jos iho punoittaa välilihan ja peräaukon ympärillä ja on kostean tuntuinen, kyse on hautumasta. Hautuma ohentaa ihoa ja kun raavit sitä, syntyy kierre. Tavallinen perusvoide tai apteekista saatava mieto hydro­kortisonivoide auttavat useimpia tässäkin vaivassa. Sitkeämmissä tapauksissa tarvitaan lääkärin määräämää vahvempaa kortisonivoidetta.  

Yleensä hautumisesta ja ihon kuivuudesta johtuva syyhy rauhoittuu paikallishoidolla, mutta kutina palaa herkästi ja vaatii kuurin toistamista.

Pikkuhousunsuojissa käytetty muovi hauduttaa alapäätä. Käytä suojia mahdollisimman vähän. Ehkä et tarvitse niitä ollenkaan? Jos valkovuotoa on runsaasti, vaihda pikkuhousuja niin usein, että tunnet olosi puhtaaksi. Gynekologit suosittelevat pikkuhousunsuojien käyttöä korkeintaan kuukautisten alussa ja lopussa, kun vuoto on vähäistä.

Myös ylipaino altistaa intiimialueen hautumiselle, koska ihopoimut ja limakalvot ovat tiiviisti vasten toisiaan. Kokeile ilmakylpyjä tai nuku yö ilman pikku- tai pyjamahousuja. Myös painon pudottaminen voi auttaa. 

Älä pese alapäätä liikaa

Kutisevaa alapäätä tulee helposti pestyä liikaa. Kutina kuitenkin vain yltyy liiallisesta pesusta ja runsaasta pesu­aineiden käytöstä. Hyvä ohje on pestä intiimialueensa myös sisältä pelkällä kädenlämpöisellä vedellä. Vesi ei saa olla liian kuumaa tai kylmää. Vesipesu kerran tai kaksi päivässä riittää.

Jos haluat käyttää pesuainetta, varaa intiimialueelle pH-arvoltaan happamia pesuliuoksia. Käytä niitäkin sääste­liäästi. Kuivaa itsesi pesun jälkeen hellästi. Hankaaminen pyyhkeellä tai paperilla voi laukaista kutinakierteen.

Kun peset hiuksiasi sampoolla seisten, sitä ei päädy alapäähäsi. Jos kärsit kutinasta, kirvelystä tai kuivuudesta, kumarra päätäsi pesun ajan. Näin vahva pesuaine ei valu intiimialueelle. Jos ongelmia ei ole, voit pestä itsesi, miten haluat.

Ajoitko juuri alapääsi?

Karvojen ajelu on muodikasta. Ainakin 80 prosenttia alle 30-vuotiaista naisista ajelee tai poistattaa häpykarvansa joko kokonaan tai osittain. Parta­terällä höylääminen altistaa karvatupen tulehdukselle. Se ilmenee pieninä punaisina ja erittäin kutisevina pisteinä karvoitusalueella.

Ajelu voi ärsyttää myös limakalvoja. Alun perin häpykarvoitus on kehittynyt suojaamaan herkkiä limakalvoja. Kun karvat kasvavat luonnollisesti, karvoitus kääntää isot häpyhuulet karvan kasvun suuntaan pienten häpyhuulten peitoksi. Samalla hankaavien vaatteiden ja herkkien limakalvojen väliin muodostuu ilmapatja.

Posliiniksi ajeltu alue jää suojattomaksi, ja vaatteet voivat hangata limakalvoja. Se taas ärsyttää limakalvoja ja aiheuttaa kutinaa ja kirvelyä.

Jos sinulla ei ole tällaisia ongelmia, ja pidät karvattomasta alapäästä, poista karvat huoletta. Jos paikkoja kuitenkin kutittelee, harkitse, jättäisitkö pienen pehkon häpyhuulten päälle. Tai entä jos ajat vain bikinirajat tai lyhennät häpykarvojasi, muttet poista niitä kokonaan?

Lisää estrogeeniä limakalvoille

E-pillerit saattavat kuivattaa alapään limakalvoja ja altistaa kutinalle. Modernien e-pillereiden hormonitaso on niin matala, ettei niiden estrogeenimäärä aina riitä pitämään limakalvoja liukkaina.

Pieni annos paikallisestrogeenia auttaa useimmiten. Estrogeenipitoisia emätintabletteja, -puikkoja ja -voiteita saa apteekista itsehoitovalmisteina tai reseptillä. Voit myös vaihtaa e-pillerit merkkiin, jossa estrogeenia on enemmän.

Nuorilla naisilla esiintyy joskus myös niin sanottua sytolyysiä eli solujen nopeutunutta uusiutumista emättimessä. Sytolyysi muuttaa emätineritteen ajoittain happamaksi, mikä aiheuttaa lievää polttelua ulkosynnyttimissä. Pieni määrä paikallisestrogeenia muutamana päivänä parin viikon välein taltuttaa nämäkin oireet.

Alapää kutisee usein vanhemmilla naisilla

Yli 50-vuotiaiden naisten intiimialue kutisee yleisimmin siksi, että limakalvot haurastuvat ja kuivuvat estrogeenin vähenemisen myötä. Paikallisestrogeenivalmisteet yleensä auttavat. Alapäätä kannattaa myös rasvata säännöllisesti perusvoiteilla siinä missä kasvoja.

Tässä ikäluokassa hankalan kutinan tai kirvelyn syyksi voivat paljastua ihosairauksiin kuuluvat ­valkojäkälä ja puna­jäkälä. Ne saattavat aiheuttaa ulkosynnytinten alueelle haavaumia ja paksuntaa limakalvoja. ­Limakalvoilla voi näkyä myös vaaleita läiskiä.

Jos oireet eivät helpota perusvoiteilla ja paikallisestrogeenihoidolla, kannattaa mennä lääkäriin. Kun ihosairaudet jatkuvat pitkään, ne saattavat altistaa ulkosynnytinten pahan­laatuisille muutoksille.

Yleensä lääkäri määrää hoidoksi vahvan kortisoni­voiteen. Jos haavauma ei parane sillä, mene uudestaan lääkäriin.

Omien tuntemusten seuraamisen lisäksi hyvä keino on opetella katsomaan peilillä alapäätään, miltä se näyttää, kun oireita on vähän tai paljon. Näin myös tiedät, miten itsehoito ja lääkärin määräämät hoidot auttavat.

Asiantuntija: naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, LT Merja Metsä-Heikkilä

Lue lisää:

2 kommenttia