Tämän virtsasi kertoo sinusta

Tämän virtsasi kertoo sinusta
Virtsan tehtävä on poistaa ylimääräiset kuona-aineet kehosta. Selvitimme, mitä virtsasi kertoo sinusta.
Julkaistu 16.7.2015

1. Väri

Normaali virtsa on miedon hajuista ja se on vaalean keltaista. Liian tumma virtsa kertoo liian vähäisten nesteiden saannista. Jos virtsa on lähes väritöntä, kannattaa veden juomista vähentää.

2. Tulehdus

Voimakkaan hajuinen virtsa voi olla oire jostakin tulehduksesta. Jatkuva tarve käydä vessassa ja pissatessa tuntuva kipu viittaa yleensä virtsatietulehdukseen, joka on yleinen etenkin naisilla.

3. Koostumus

Yleisimmin virtsan koostumuksen vaihtelut johtuvat ruuasta. Punajuuren ja ruokien väriaineiden tiedetään värjäävän virtsaa, kun taas parsa muuttaa hajua.

4. Virtsaustarve

Ihminen käy keskimäärin kuusi kertaa pissalla päivän aikana. Käyntien määrä riippuu hyvin paljon siitä, kuinka paljon nesteitä on kerääntynyt elimistöön päivän aikana. Jatkuva tarve käydä pissalla voi olla myös merkki sairaudesta, kuten diabeteksesta tai yliaktiivisesta rakosta.

5. Veri

Verinen virtsa kannattaa aina käydä tutkituttamassa lääkärillä. Veri voi johtua munuaisten tai virtsateiden sairauksista. Useimmiten se kuitenkin johtuu virtsarakon äkillisestä tulehduksesta. Perinnöllinen sairaus porfyria voi muuttaa virtsasi värin viininpunaiseksi.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tomi Mikkolan avulla.

Tiesitkö tätä terveydestä:

Kommentoi »