
Milloin luomenpoisto on tarpeen? Lue tästä ihotautilääkärin ohjeet
Useimmat luomet ovat harmittomia, mutta epäilyttävät kannattaa aina näyttää ihotautilääkärille. Omia luomia kannattaa tutkia silloin tällöin. Näin huomaat, jos niihin tulee yllättäviä muutoksia.
Iholla voi olla hyvin monenlaisia luomia, joista yleisimmin poistetaan pigmenttiluomia ja rasvaluomia. Pigmenttiluomet voivat kehittyä ihosyöväksi, joten niitä on syytä seurata.
– Pigmentti- eli melanosyyttiluomet syntyvät suurimmaksi osaksi yleensä jo lapsena ja nuorena, mutta niitä voi ilmaantua myös keski-iän jälkeen. Pigmenttiluomia on hyvän- ja pahanlaatuisia, kertoo ihotautien erikoislääkäri Sampsa Kauppi Terveystalosta.
”Hyvänlaatuinen luomi on yleensä symmetrinen ja tarkkarajainen.”
Hyvänlaatuinen luomi on yleensä symmetrinen, tarkkarajainen, tasavärinen ja alle viiden millimetrin kokoinen. Se ei muuta muotoaan nopeasti. Pahanlaatuiset luomet ovat usein suurempia. Ne voivat olla epäsymmetrisiä, niiden väritys saattaa olla epätasainen, ja ne voivat kasvaa.
Ikääntyessä hyvänlaatuisia pigmenttiluomia ei synny enää paljon. Syytä tähän ei tarkkaan tiedetä. Vanhemmilla ihmisillä on kuitenkin enemmän huolestuttavia luomia, ja ihosyövän riski kasvaa huomattavasti ikääntyessä.
– Iän myötä ihminen on ehtinyt altistua enemmän auringon UV-säteilylle ja muille karsinogeeneille eli syöpää aiheuttaville aineille. Lisäksi immuunijärjestelmä heikkenee vanhetessa, mikä lisää syöpäriskiä, Kauppi sanoo.
Luomien syntymistä voi ehkäistä välttämällä aurinkoa. Niiden määrä on kuitenkin osin perinnöllinen, ja myös jotkin lääkkeet lisäävät luomia.
Näytä luomet lääkärille
– Uusi epäsäännöllinen pigmenttiluomi tulee aina näyttää ihotautilääkärille etenkin, jos on yli 40-vuotias, Sampsa Kauppi sanoo.
Pahanlaatuiset pigmenttiluomet voivat kehittyä ihosyöväksi, joista vaarallisin on melanooma eli ihon pigmenttisolujen, melanosyyttien, syöpä. Melanooma ilmestyy usein myös suoraan iholle, ja sitä voi erehtyä luulemaan vaarattomaksi luomeksi.
Melanooma on kolmanneksi yleisin ihosyöpä. Sen ennuste on sitä parempi, mitä varhaisemmassa vaiheessa se löydetään. Siksi luomien tarkastaminen on niin tärkeää.
– Olenkin nyt huolissani iäkkäistä ihmisistä, jotka eivät covid-19-taudin pelossa uskalla tulla näyttämään luomiaan. Tämä voi viivästyttää melanooman löytymistä. Jos melanooma ehtii levitä, parannusta ei aina ole.
Mikäli melanooma löytyy, ennen kuin se ehtii lähettää etäpesäkkeitä, se saadaan useimmiten hoidettua leikkauksella.
Melanooman riskiä lisäävät taudin esiintyminen suvussa, runsasluomisuus eli yli sata pigmenttiluomea, vaalea ja herkästi palava iho, runsas aurinkoaltistus sekä ihon toistuva palaminen erityisesti lapsena ja nuorena.
Basaliooma yleisin
Riskiryhmäläisten kannattaa käydä luomitarkastuksessa säännöllisesti vuoden tai puolen vuoden välein. Luomet kannattaa käydä näyttämässä ainakin kerran elämässä. Silloin ihotautilääkäri arvioi myös melanoomariskin.
Melanooma on kuitenkin vasta kolmanneksi yleisin ihosyöpä. Paljon enemmän sairastutaan tyvi- ja okasolysyöpiin.
– Tyvisolusyöpä eli basaliooma on ylivoimaisesti yleisin ihosyöpä. Löydän vastaanotollani yleensä jokaisena työpäivänä vähintään yhden basaliooman. Se tulee tyypillisimmin kasvoille, Sampsa Kauppi sanoo.
Syöpärekisteriin basalioomia kirjataan vuosittain 9 000. Basaliooma ei onneksi ole henkeä uhkaava sairaus, sillä se lähettää etäpesäkkeitä äärimmäisen harvoin.
Toiseksi tavallisin ihosyöpä on okasolusyöpä. Niitä todetaan Suomessa vuosittain 1 500.
Okasolusyövälle altistavat pitkäaikainen altistuminen runsaalle UV-säteilylle, auringolle herkkä ihotyyppi eli vaalea tai punapigmenttinen iho, korkea ikä ja immuunipuolustusta heikentävä lääkitys, jollaista käytetään esimerkiksi elinsiirtopotilailla ja joidenkin autoimmuunisairauksien, kuten reuman, hoitoon.
Harmittomat rasvaluomet
Pigmenttiluomien lisäksi ikääntyvillä ihmisillä on usein rasvaluomia. Rasvaluomi on ihonvärinen, ruskea tai hyvin tumma kohouma ihossa. Se on yleensä karhea ja matala.
Rasvaluomi paksuuntuu ja laajenee hiljalleen ja voi kasvaa jopa useiden senttimetrien mittaiseksi. Lopulta siitä voi tulla kirjava tai pikimusta. Se saattaa ärtyä ja vuotaa vertaa, jos se hankautuu johonkin.
– Rasvaluomi on hyvin yleinen ihon pintaosien kasvain, ja niitä on lähes jokaisella yli 75-vuotiaalla. Rasvaluomet ovat hyvänlaatuisia, eikä niillä ole taipumusta muuttua pahanlaatuisiksi.
Taipumus rasvaluomiin on perinnöllistä, ja ne lisääntyvät iän myötä.
”Rasvaluomet voivat vaikeuttaa melanooman löytymistä ajoissa.”
Iholle yllättäen ilmestynyt luomi saattaa siis olla rasvaluomi, joka on oikeastaan ihon sarveistumisen häiriö eikä varsinainen luomi ollenkaan. Tähän ei kuitenkaan kannata tuudittautua, sillä joskus ihosyöpää voidaan luulla rasvaluomeksi.
– Rasvaluomet voivat vaikeuttaa melanooman löytymistä ajoissa, sillä potilaat itse eivät yleensä pysty erottamaan niitä. Se voi olla vaikeaa jopa yleislääkärille, joten tehtävä kannattaa uskoa ihotautilääkärille.
Ihotautilääkäri tutkii luomen dermatoskoopilla eli ihotähystimellä, jolla näkee luomen rakenteen tarkemmin. Uusinta uutta on tekoälyä hyödyntävä digitaalinen luomikuvauslaitteisto, jolla voidaan kuvata luomet koko iholta ja ottaa tarkat kuvat niiden rakenteesta. Tällöin ihotautilääkäri näkee vertailukuvista pienetkin muutokset, ja melanooma voidaan löytää aiemmin.
Luomenpoisto on nopeaa
Luomia poistetaan monella menetelmällä. Valittavaan tapaan vaikuttavat luomityyppi ja se, onko luomi huolestuttava.
– Jos luomesta tarvitaan koepala, se poistetaan aina kirurgisesti, Sampsa Kauppi kertoo.
Silloin luomi leikataan pois veitsellä tai koepalanottoon tarkoitetulla laitteella. Tämän toimenpiteen voi tehdä myös yleislääkäri.
Jos luomen tai muun ihokasvaimen haluaa poistaa esteettisistä syistä, paras keino on usein hiilidioksidilaser. Sillä luomi höylätään pois kerros kerrokselta. Jäljelle jää pieni rupi, joka paranee parissa viikossa. Se on aluksi samankokoinen kuin paikalla ollut luomi.
”Laserista jää aina kauniimpi arpi kuin kirurgisesta luomenpoistosta.”
Laserista jää aina kauniimpi arpi kuin kirurgisesta luomenpoistosta. Laserilla ei kuitenkaan oteta koepaloja, eikä sitä saa käyttää sellaisiin tummiin pigmenttiluomiin, jotka voivat muuttua melanoomaksi.
– Siksi vain ihotautilääkärin pitäisi poistaa luomia laserilla. Hän osaa tunnistaa luomet ja ihosyövät, Kauppi sanoo.
Rasvaluomet poistetaan yleensä raaputtamalla tai nestetyppijäädytyksellä. Rasvaluomi jäädytetään hetkeksi 196-asteisella nestemäisellä typellä. Muutaman viikon kuluessa luomi varisee pois, eikä jäljelle yleensä jää edes arpea.
– Oli luomi millainen tahansa, se kannattaa arvioittaa ja tarvittaessa poistattaa ihotautilääkärillä. Näin saa yleensä siisteimmän lopputuloksen, sillä ihotautilääkärit poistavat luomia paljon enemmän kuin muut lääkärit.
Tunnista erilaiset luomet
Varsiluomet (skin tag) ovat pieniä säiemäisiä ulokkeita tai pusseja. Ne ovat hyvänlaatuisia sidekudoskasvaimia, joita on eniten kaulassa, kainalossa ja selässä. Niitä on lähes joka toisella ihmisellä. Varsiluomet voidaan poistaa hiilidioksidilaserilla tai leikkaamalla.
Rasvaluomi eli rasvasyylä on ihonvärinen, ruskea tai tumma, yleensä karhea kohouma. Rasvaluomet ovat hyvin yleisiä ikääntyvillä. Ne eivät muutu pahanlaatuisiksi. Jos rasvaluomia tulee parissa vuodessa erittäin runsaasti, taustalta voi löytyä pahanlaatuinen sairaus.
Mansikkaluomi ja kirsikkaluomi ovat verisuoniluomia, jotka koostuvat hiussuonista. Mansikkaluomet ovat suurempia, ja ne todetaan usein jo vastasyntyneellä. Suurin osa häviää itsekseen. Kirsikkaluomet ovat pienempiä. Niitä on keski-ikäisillä ja vanhemmilla.
Taliluomi on lähtöisin talirauhasesta ja karvatupesta. Se sijaitsee tyypillisesti hiuspohjassa. Taliluomi tulisi poistaa teini-iässä tai nuorena aikuisena, sillä siihen saattaa liittyä tyvisolusyövän riski.
Lähde: terveyskirjasto.fi
Seuraa luomia
Ihoa on hyvä tarkkailla ja seurata säännöllisesti etenkin, jos on sairastanut ihosyövän tai ihosyövän esiasteen tai pigmenttiluomia on runsaasti (yli 100). Tarkista ihosi kolmen kuukauden välein.
Tutki koko vartalosi edestä ja takaa. Muista katsoa myös rintojen alapuolet, jalkapohjat ja sormet. Myös kynnet on syytä tarkistaa. Jos kynnen alla oleva ihomuutos ei kasva kynnen mukana kohti sormen kärkeä, muutosta on syytä näyttää lääkärille.
Tee luomisyyni hyvässä valossa ja käytä apuna peilejä. Läheinen ihminen voi auttaa tarkistamaan sellaiset alueet, joita et itse näe, kuten selän, reisien takaosat, pakarat, korvalehdet ja hiuspohjan.
Tarkastuksessa pitää kiinnittää huomiota sekä vanhojen luomien muutoksiin että uusiin epäilyttävän näköisiin ihomuutoksiin. Valokuvaus helpottaa luomien seuraamista.
Lähde: terveyskyla.fi
Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Sampsa Kauppi Terveystalosta.
Juttu on julkaistu Apu Terveys -lehdessä 5/2020.