Kauneus & Terveys

Tiesitkö tätä luomista?

Omia luomia kannattaa tutkia silloin tällöin. Näin huomaat, jos niihin tulee yllättäviä muutoksia. Listasimme neljä faktaa luomista.
Kuvat Fotolia

1. Luomia on erilaisia

Tavallisia pigmenttiluomia on kolmen tyyppisiä; raja-, yhdistelmä- ja ihonsisäisiä luomia. Rajaluomi on usein vaaleanruskea läiskä, joka ei kohoa ihosta. Yhdistelmäluomi on väriltään tasaisen ruskea ja se kohoaa ihosta jonkin verran. Ihonsisäinen luomi on yleensä ihon värinen tai vaaleanpunertava, puolipallon muotoinen kohouma. Nämä luomet ovat vaarattomia.

2. Uusia luomia on hyvä tarkkailla

Uusia luomia kannattaa pitää silmällä. Jos huomaat luomen kasvavan nopeaan tahtiin ja se on monivärinen, on syytä epäillä melanoomaa.

3. Tarkistuta epäilyttävät luomet heti

VARO on hyvä muistisääntö luomia tutkiessa. Jos huomaat yhden tai useamman oireista luomessa, kannattaa viedä luomi lääkärille tarkistettavaksi.V= Väri on epätasainen.A= Alueen koko on suurempi kuin 6 millimetriä.R= Reuna on epäsäännöllinen.O= Osat ovat epäsymmetriset.

4. Melanooma on ihosyövistä vaarallisin

Noin 25 prosenttia melanoomista alkaa luomesta. Mitä aiemmin se löydetään, sitä varmemmin se voidaan parantaa kokonaan. Runsasluomisilla (yli 100 pigmenttiluomea) on suurempi riski sairastua melanoomaan. Järkevällä aurinkokäyttäytymisellä jopa 95 prosenttia melanoomista olisi kuitenkin ehkäistävissä. Sairauden kehittyminen vie usein vuosia, ellei jopa vuosikymmeniä, ja tulevaisuudessa ennustetaankin melanoomien määrän kasvavan.

Lähteet: Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Laura Bouchard, Syöpäjärjestöjen tiedote

Lue myös:

Julkaistu: 9.7.2015
Kommentoi »