Paha sokeri
Iskeekö tulehdus aina juhlien tai herkuttelun jälkeen? Hiivan taustalla voi olla heikentynyt sokerinsieto. Se voi johtaa diabetekseen, joka lisää hiivan riskiä. Mittauta verensokeri!
Uusi suhde
Kun partneri vaihtuu, emätin- ja virtsatietulehduksia tulee herkemmin. Mikrobisto häiriintyy vieraista bakteereista. Pitkässä suhteessa tilanne yleensä tasoittuu. Liukuvoide voi ehkäistä haavaumia, jotka altistavat tulehduksille.
Lue vinkit! Näin pidät alapääsi terveenä: "Ylihoito on ongelma"
Uusii puolella naisista
Hiiva on yleinen riesa: 75 prosenttia naisista kokee sen ainakin kerran, noin puolella vaiva uusiutuu ja 9 prosenttia kärsii siitä ainakin neljästi vuodessa. Hiivatulehdusta ei synny ilman estrogeenia, joten vaiva koskettaa hedelmällisessä iässä olevia tai hormonikorvaushoitoa saavia naisia. Vaihdevuosien jälkeen tulehdukset vähenevät. Jos tulehdus uusii usein, käy gynekologilla. Pitkittynyt hiivatulehdus voi olla osasyy kipua aiheuttavaan vulvodyniaan.
Lue lisää hiivatulehduksesta: Hiivatulehdus voi vaivata myös miestä
Yleensä kutina on muuta
Kun ennen kuukautisia kirvelee tai kutittaa, kyse on yleensä happamasta valkovuodosta eli sytolyysistä. Se kertoo alapään hyvästä maitohappobakteeritasapainosta. Osa lääkitsee sytolyysia turhaan hiivalääkkeillä, vaikka paikallisestrogeeni auttaa. Vain kolmannes kutinasta on hiivaa.
Jos valkovuoto haisee kalalta, hajun syy voi olla bakteerivaginoosi eli häiriintynyt bakteerikanta. Bakteerivaginoosia hoidetaan paikallisesti resepti- tai itsehoitolääkkeillä. Vaiva on yhtä yleinen kuin hiivatulehdus. Epäselvissä tilanteissa mene lääkäriin.
Vaihda ehkäisyä
E-pillerit altistavat hiivalle. Jos tulehdukset toistuvat, menetelmä voi olla syytä vaihtaa esimerkiksi kierukkaan.
10 kysymystä gynekologille. Lue gynekologin vastaukset
Suoliston syytä?
Emättimen ja suoliston mikrobistot liittyvät toisiinsa. Kannattaa siis hoitaa suoliston mikrobistoa hyvin. Vältä sokeria, vaaleita viljoja ja antibioottikuureja sekä harrasta liikuntaa.
Toistuvassa hiivassa suositaan paikallishoitoa, sillä tableteilla voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.
Hiiva hoidetaan puikoilla, voiteilla tai tableteilla. Jos paikallishoito ärsyttää limakalvoja, valitaan tabletit.
Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sirpa Tauru, Terveystalo.
Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 6/2020.