Sairaudet

10 kysymystä gynekologille

Onko alapääni normaali? Olenko liian löysä? Voiko emättimen koko vaikuttaa siihen, että mies ei tule? Näkeekö gynekologi, kuinka usein harrastan seksiä? Gynekologi Anneli Kivijärvi vastaa.

Teksti Heidi Honkamaa
Kuvat Thinkstock
11.3.2016

Nykypäivänä seksuaalisuuteen liittyvistä asioista puhutaan varsin avoimesti ja kainostelematta. Tästä huolimatta saattaa päässä pyöriä kysymyksiä, joita ei joko kehtaa tai viitsi kysyä gynekologilta. Lääkäreiltä kannattaa aina kysyä suoraan ja ujostelematta. Tyhmiä kysymyksiä ei ole! Kymmeneen kysymykseen vastasi Turun ehkäisyneuvolan vastaavana lääkärinä toimiva Anneli Kivijärvi. Kivijärvi on myös kliininen seksologi.

Lue myös: Rohkeasti gynekologille

1. Onko alapääni normaali? Mistä sen tunnistaa?

Naisen alapää, siis vulva ja vagina tai suomeksi ulkosynnyttimet ja emätin, ovat ulkoasultaan yhtä moninaiset kuin naisten kasvot. Harvoin on mitään, mitä voisi kutsua epänormaaliksi. Jos asia vaivaa voit kääntyä gynekologilta puoleen, jolloin saat ihmettelyihin varmasti vastauksen.

2. Mitä tehdä jos alapään tuoksu on epämiellyttävä. Mistä se voi johtua?

Alapään huono haju voi johtua hiestä tai tulehduksista, joihin on monia syitä. Itse sille ei voi muuta tehdä kuin pestä usein happamella pesunesteellä, esimerkiksi Lactacyd-nesteellä. Jos vaivasta ei kotikonstein pääse eroon, on mentävä lääkäriin.

3. Voiko emättimen koko vaikuttaa siihen, että mies ei tule?

Ei juurikaan. Vain hyvin harvalla naisella monienkaan synnytyksien jälkeen tämän tyyppistä ongelmaa.

Lue myös: Tiesitkö tätä orgasmista?

4. Voiko julkisesta vessasta tai saunasta saada sukupuolitaudin? Entä suudellessa?

Sukupuolitauteja ei voi saada julkisista vessoista tai saunoista, eikä myöskään suudellessa. Herpes on kuitenkin tässä mielessä poikkeus, sillä jos toisella on aktiivinen herpes huulessa tai genitaaleissa, sen voi mahdollisesti saada suukontaktillakin.

Lue myös: Tunnista sukupuolitaudit

5. Voiko alapäässä olla tulehduksia, jotka eivät liity sukupuolitauteihin?

Kyllä voi. Sellaisia ovat muun muassa bakteerivaginoosi, joka on kohtalaisen yleinen kierukan käyttäjällä, sekä hiivatulehdus. Näistä kumpikaan ei ole sukupuolitauti.

6. Voiko gynekologi nähdä tutkimusta tehdessään kuinka usein potilas harrastaa seksiä?

Ei voi. Tietenkin jos potilas on juuri ennen tutkimusta, vaikkapa vuorokauden sisällä, ollut yhdynnässä, voi gynekologi nähdä spermaa emättimen pohjukassa, mutta muutoin tämä uskomus on myytti.

7. Voiko tamponin käyttö turruttaa emättimen tuntoaistin?

Ei voi. Emättimen pohjukassa ei juuri ole hermotusta ja siksi se on aina tunnoton, joka mahdollistaa tamponin ja ehkäisyrenkaan käytön.

8. Mistä tietää onko liian löysä tai liian tiukka?

Gynekologin tarkastuksessa tällaiset asiat selviävät. Lähes kukaan ei ole liian löysä, eikä varsinkaan liian tiukka. Tietysti “vastakappale” vaikuttaa asiaan.

Lue myös: Näin treenaat ilolihaksiasi

9. Mitä liian pitkille tai löysille häpyhuulille voi tehdä?

Häpyhuulien tulee todella olla poikkeuksellisen suuret, jotta niitä julkisessa terveydenhuollossa ruvettaisiin leikkelemään pienemmiksi. Yksityisklinikoilla leikkauksia voidaan kyllä tehdä, jos asiakas itse kokee häpyhuulensa liian suuriksi ja häiritseviksi. Liian suuret häpyhuulet ovat todella harvinainen tila ja vaikka kokoeroja on paljon, kaikki yleensä mahtuvat normaalirajoihin.

Lue myös: Alapään kauneuskirurgia on yleistymässä myös Suomessa

10. Mikä ehkäisymuoto on paras hinta-laatu -suhteeltaan? Entä potilaan iän mukaan?

Yhdistelmäehkäisy, eli ehkäisypillerit tai ehkäisyrengas, on hyvä kaikille, jos vasta-aiheita ei ole. Melkein kaikille sopivat hormonikierukka ja ihonalainen kapseli tai minipillerit. Lääkärin kanssa keskustellessa päädytään aloittamaan parhaalla mahdollisella ajatellulla ehkäisyvalmisteella.

Asiantuntija gynekologi ja kliininen seksologi Anneli Kivijärvi

Lue myös:

Intiimialueen trimmaus yleistyy

Gynekologipelko

Muistilista gynekologin vastaanotolle

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi