Terve.fi

Gynekologipelko

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu 17.2.2010

Kysymys:

Olen 21-vuotias nainen. Minulla on todella iso gynekologipelko, enkä ole käynyt kertaakaan vastaanotolla. Seurustelen, mutta yhdyntä ei onnistu sitten millään, tuntuu, että paikat ”repeävät”. Voiko kyseessä olla rakenteellinen vika? Voiko gynelle mennessä saada jotakin rauhoittavaa vai miten voi pienentää pelkoa? Haluaisin jo todella saada normaalin elämän ja parisuhteen ja tiedon, onko minussa jotain vikaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensimmäinen käynti gynekologilla on monelle pelottava kokemus. Sinun kannattaa jo heti aluksi mainita, että olet vastaanotolla ensi kertaa ja ettei sinulle ole koskaan aiemmin tehty gynekologista tutkimusta. Voisit myös mainita, ettei yhdyntä ole onnistunut kivuliaisuuden vuoksi. Gynekologi voi kertoa sinulle ensin, mitä tutkimuksen aikana tapahtuu, Usein jo tämä rauhoittaa tutkittavaa. Myös tutkimuksen aikana hän voi jatkaa selostamista.Ilman gynekologista tutkimusta on valitettavasti mahdoton sanoa, miksei yhdyntä onnistu. Syynä voi olla ahdas immenkalvo emättimen suulla. Tällöin immenkalvon avaaminen pienellä toimenpiteellä paikallispuudutuksessa auttaa. Voimakas lantionpohjan lihasten jännitystila voi aiheuttaa yhdyntäkipua ja estää myös yhdynnät kokonaan. Asian selvittäminen ja keskustelu voivat jo auttaa, ja ongelmallisimmissa tilanteissa fysioterapeutit voivat opettaa rentouttamaan lihaksia.Varaa rohkeasti aika gynekologille, jotta tilanteesi voidaan selvittää ja voit alkaa elää normaalia elämää.

Lue myös:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.