Sairaudet

Tunnista intiimivaivat!

Kun alapäässä kutisee ja kirvelee, tulee helposti mieleen, että nyt kyseessä on jotain vakavaa. Kaikki intiimialueen vaivat eivät tarkoita tulehdusta tai seksitautia. Syy kutinaan saattaa olla vaikka pesuaineissa.

Teksti Saara Ala-Luopa
Kuvat Thinkstock
29.6.2013

Ei tarvitse pelätä pahinta, jos alapää kutisee tai kirvelee – kyseessä ei aina välttämättä ole seksitauti tai emätintulehdus. Esimerkiksi kutinan syy voi löytyä liian vahvoista pyykinpesuaineista.

Omalla toiminnallasi voit vaikuttaa emättimen terveyteen ja täten myös nauttia kesästä ilman ikäviä intiimivaivoja. Tulehdusta epäillessä tai vaivojen jatkuessa on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Tyypillisimpiä naisten intiimivaivoja ovat kutina, kirvely, kuivuuden tunne ja tavallisesta poikkeava valkovuoto, joka voi olla esimerkiksi kellertävää. Mistä oireet aiheutuvat ja miten niitä tulisi ennaltaehkäistä ja hoitaa?

Lue myös: Jatkuva valkovuoto

Kun kutina, kuivuus ja kirvely kiusaavat

Emättimen kutina on tavallinen naisten vaiva. Kutina saattaa johtua hiivasienitulehduksesta, mutta se ei välttämättä merkitse aina hiivasienitulehdusta. Kutinaoire voi johtua esimerkiksi allergiasta.

– Liian vahvat pyykinpesuaineet ja erilaiset ruoka-aineallergiat voivat aiheuttaa emättimen kutinaa. Toisaalta kutina voi aiheutua emätintä ärsyttävästä materiaalista, esimerkiksi alusvaatteista. Myös stressi saattaa aiheuttaa emättimen kutinaa, lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä kliininen seksologi Anneli Kivijärvi toteaa.

Lue myös: Jatkuva emätintulehdus

On hyvä tiedostaa, että erilaiset ihosairaudet, kuten atooppinen ihottuma, voivat oireilla myös alapäässä. Siksi emättimen kutina yhdistyy myös toiseen tavalliseen naistenvaivaan: emättimen kuivuuteen tai kuivuuden tunteeseen, joka on tyypillistä etenkin vanhemmilla naisilla. Emättimen kuivuus ei kuitenkaan ole vain vaihdevuosista kärsivien naisten vaiva, sillä sitä esiintyy myös esimerkiksi hormonaalisen ehkäisyn käyttäjillä ja imettävillä naisilla.

Yhtä alapäävaivaa seuraa helposti toinen

Usein naisten intiimivaivat seuraavat toinen toisiaan. Kuten emättimen kutinakin, myös kirvely voi johtua kuivista limakalvoista. Toisaalta kirvelyn taustalla voi olla haavaumat tai mekaaninen ärsytys kuten pyöräily, tiuha yhdyntä tai liian kireät housut.

Emättimen kutinaa, kirvelyä ja kuivia limakalvoja voi yrittää hoitaa itsehoitolääkkeillä tai vaihdevuosi-iässä estrogeenihormonikorvaushoidolla. Itsehoitoon on saatavilla estrogeenipuikkoja ja -voidetta. Nuoremmille naisille sopivat hormonittomat kosteuttavat voiteet.

Ulkosynnyttimille voi käyttää myös perusvoiteita. Yhdyntäkipujen ja yhdynnästä aiheutuvien hankautumien välttämiseksi liukuvoiteen käyttö on suositeltavaa.

– Tärkeätä on myös muistaa käyttää aina alapään pesussa jotakin hapanta pesunestettä. Pelkkä vesipesu ja etenkin saippualla peseminen kuivattaa alapään limakalvoja runsaasti, Kivijärvi kommentoi.

Lue myös: Kutinaa ja kuivuutta

Hiivatulehdus on yksi tavallisimmista

Naisten tyypillisimmät emätintulehdukset ovat hiivasienitulehdus ja bakteerivaginoosi.Hiivasienitulehduksen tyypillisiä oireita ovat voimakas kirvely, kutina, muuttunut haju sekä vaalea ja kokkareinen valkovuoto. Hiivatulehdus on helppo hoitaa apteekista saatavalla itsehoidolla, kuten emättimen paikallishoitovalmisteilla tai suun kautta otettavalla kapselilla. Hiivasienitulehdusta voi hoitaa apteekista saatavilla itsehoitovalmisteilla, jos tulehduksen osaa tunnistaa.

Jos valkovuoto haisee tympeältä, kyseessä saattaa olla bakteerivaginoosi eli emättimen bakteeritulehdus, joka aiheutuu bakteeritasapainon häiriöstä emättimessä. Bakteerivaginoosin tunnistaa pahanhajuisesta, runsaasta ja harmahtavasta valkovuodosta sekä lievästä kirvelystä tai kutinasta.

Bakteerivaginoosi voi parantua itsestään, mutta myös apua on saatavilla. Lievää tulehdusta voi hoitaa emättimen maitohappobakteerikantaa vahvistavilla paikallishoitovalmisteilla, mutta muutoin bakteeritulehdusta hoidetaan antibiooteilla.

Lue myös: Tiesitkö näitä? 5 faktaa kuukautisista

Jos hiivatulehdus toistuu, mene lääkäriin

Emättimessä on aina jonkin verran valkovuotoa ja sen määrä vaihtelee kuukautiskierron mukaan. Normaali valkovuoto on runsaslimaista ja usein miedon hajuista tai lähes hajutonta. Runsas valkovuoto voi olla merkki tulehduksesta. Tavallisesta poikkeava valkovuoto voi olla sileätä harmaata, kellertävää tai valkoista kokkareista, vihertävää tai verensekaista vuotoa.

– Erilaiset emättimen eritteet johtuvat yleensä tulehduksista, kuten hiivasienestä, bakteerivaginoosista, klamydiasta tai esimerkiksi tippurista. Tulehdusten tunnistaminen vaatii lääkärikäyntiä, Kivijärvi toteaa.

Emätintulehdukset voivat tuoda mukanaan myös kutinaa ja kirvelyä, mutta myös seksitautien mahdollisuus on huomioitava.

Emätintulehduksen tunnistaminen saattaa olla hankalaa ja väärillä lääkkeillä tulehdusta hoitaessa tulehdustila saattaa jopa pahentua. Kaikkiin tulehduksiin on olemassa tietyt, niille tarkoitetut lääkkeet. Mikäli itsehoito ei auta tai oireet pahenevat hoidosta huolimatta, kannattaa varata aika lääkärille. Myös toistuvat tulehdukset ja seksitautiepäilyt on syytä hoitaa lääkärin avustuksella.

Kumppanin hoito ei ole tavallisissa emätintulehduksissa tarpeellista.

– Kumppanin hoito on tarpeen vain tarttuvissa taudeissa eli seksitaudeissa. Kun esimerkiksi hiivasieni-infektio paranee naisella, samalla paranee miehen mahdollisesti saama ärsytys, Kivijärvi toteaa.

Asiantuntija: Anneli Kivijärvi on lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä kliininen seksologi.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi