1. Kovien kuukautiskipujen syy kannattaa selvittää.
Jos kärsit kovista kuukautiskivuista, jotka hankaloittavat elämääsi huomattavasti, kannattaa hakeutua lääkärin juttusille. Syy koviin kipuihin kannattaa selvittää, sillä syynä voi olla esimerkiksi endometrioosi, joka voi pahimmillaan aiheuttaa lapsettomuusongelmia.
Kuukautiskipuja saa lievitettyä parhaiten särkylääkkeillä. Niin sanottuja luomumenetelmiä naisten tautien ja synnytysten erikoislääkäri Toni Mikkolan mukaan on hyvin vähän. Voit kokeilla esimerkiksi kuumavesipulloa tai kevyttä liikuntaa, joiden avulla voit yrittää helpottaa kuukautisten aiheuttamia kipuja.
2. PMS
Monet naiset kärsivät kuukautisten ohella pms-oireista. Oireet ovat yleisimpiä 35–45-vuotiailla naisilla, mutta niitä ilmenee nuoremmillakin. Yleisimpiä oireita ovat mielialan vaihtelut ja etenkin alakuloisuus, väsymys sekä päänsärky. Keski-ikäisistä noin 8–9 prosenttia kärsii vakavasta pms-oireilusta.
Oireita voi lievittää pitämällä huolta yleiskunnostaan ja terveellisestä ruokavaliosta.
3. Hormonit ovat paras tapa saada kuukautiset säännöllisiksi.
Mikkolan mukaan hormonaalisilla keinoilla on paras tapa saada kuukautiset säännölliseksi. Hormonihoidoista yhdistelmäpillerit ovat yleisimpiä.
Kuukautisten epäsäännöllisyyteen vaikuttavat syyt ovat hyvin yksilöllisiä. Syynä voi olla esimerkiksi nopea laihduttaminen, syömishäiriöt tai ylipaino. Joillakin kuukautiset saattavat olla vain hetken epäsäännölliset ja palata taas sen jälkeen säännölliseksi.
4. Hormonipillerit eivät ole niin pahoja kuin luullaan.
Useat naiset välttävät hormonivalmisteiden kuten yhdistelmäpillereiden käyttöä. Niiden avulla voidaan muun muassa siirtää kuukautisia. Valmisteiden haittavaikutuksia pelätään ja netin keskustelupalstat täyttyvät keskusteluista, kannattaako niitä käyttää vai ei. Mikkolan mukaan pelko on kuitenkin turhaa. Hormonipillerit sisältävät nykyään entistä vähemmän itse hormoneja ja haittavaikutukset ovat vähäisiä.
Hormonipillereitä ei suositella, jos kärsii jostain sairaudesta, kuten diabeteksesta tai aktiivisesta maksasairaudesta.
5. Tamponi on yhtä hygieeninen käyttää kuin kuukuppi.
Kun tamponin tai siteen muistaa vaihtaa säännöllisin väliajoin, ne ovat yhtä hygieenisiä käyttää kuin kuukuppikin. Kuukuppien silikoni ei kuitenkaan anna samanlaista kasvualustaa bakteereille kuin siteet ja tamponit, minkä takia kuukuppia voidaan pitää hygieenisempänä vaihtoehtona.
Mikkola myös arvioi, että kuukupin kanssa riski sairastua bakteerikantaiseen toksiseen sokkioireyhtymään (TSS) voi olla pienempi. TSS on äärimmäisen harvinainen myrkytysoireita aiheuttava sairaus. Useat tamponeita valmistavat firmat kuitenkin varoittavat TSS:stä paketeissaan, sillä ilman oikeanlaista hoitoa se voi johtaa kuolemaan.
Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tomi Mikkola.